Λόγοι που οι καυγάδες μπορεί και να κάνουν καλό στις σχέσεις

Δεν θέλουμε να το παίξουμε προβοκάτορες, ήρεμα μιλάμε.

 

Λόγοι που οι καυγάδες μπορεί και να κάνουν καλό στις σχέσεις

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι σε μια σχέση που δεν παίζει η παραμικρή διαφωνία – για να μην πούμε αμέσως την λέξη καυγάς – μάλλον και οι δύο σύντροφοι είτε βαριούνται του θανατά, το λες και λίγο περίεργο. Ανησυχητικό ίσως. Σε φάση, αλήθεια; Τα βρίσκεστε στα πάντα; Στο κάθε μικρούλι πράγμα;

Είναι περίεργο και σου βγαίνει η ανθρώπινη φύση και θέλεις να κάνεις ανασκαφή στα μυστικά αυτού του ζευγαριού για να δεις πού είναι το ψέμα. Επειδή μάλλον στις δικές σου σχέσεις δεν παίζει τόση νεκρική σιγή και αρχίζεις να αναρωτιέσαι μήπως οι αληθινά ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα κάπως έτσι.

Εδώ ερχόμαστε εμείς για να σου πούμε όχι. Είσαι αντιμέτωπος με την εξαίρεση, όχι τον κανόνα. Αν στην σχέση σου παίζουν καυγάδες, εσύ είσαι στον κανόνα και οι καυγάδες όχι μόνο μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα για την ακεραιότητα της σχέσης, αλλά ίσως την ενισχύουν κιόλας. Άσε μας να σου εξηγήσουμε γιατί.

*Αρχικά, οποιοσδήποτε καυγάς δεν καταλήξει σε χωρισμό μπορεί δυνητικά να κάνει καλό στη σχέση: Συναισθήματα εκδηλώνονται, όρια τίθονται. Το μόνο που μένει είναι να δώσετε χρόνο για να δείτε αν έπιασαν και τόπο.

*Ένας καυγάς που δεν θα ξεφύγει σε προσβολές, κρατημένες κακίες ή παραλογισμό (μια παραγωγική κουβέντα με έξτρα ένταση δηλαδή) μπορεί να χτίσει εμπιστοσύνη στο ζευγάρι. Άλλωστε, είναι ωραίο πράγμα όταν σου περάσουν τα νεύρα να συνειδητοποιείς ότι έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου που δεν θα παρασυρθεί και θα βάλει στην άκρη τον εγωισμό του για να λύσει ένα πρόβλημα επικοινωνίας.

*Όποτε τελειώνει ένας καυγάς, υπάρχει και μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης – ακόμα κι αν ο καυγάς δεν πήγε και τόσο καλά (π.χ. αν είχαμε άδικο και μπήκαμε ευθύς στη θέση μας). Ένας καυγάς σημαίνει λιγότερα καταπιεσμένα συναισθήματα, που σημαίνει πιο υγιής σχέση.

*Σίγουρα γνωρίζουμε έναν άνθρωπο ζώντας μαζί του, ταξιδεύοντας μαζί του, γελώντας και περνώντας όμορφα μαζί του. Αλλά οι πτυχές που θα γνωρίσουμε μαλώνοντας μαζί του είναι εξίσου (για να μην πούμε και πιο) σημαντικές πληροφορίες.

*Το σεξ μετά από έναν καυγά μπορεί να δυναμώσει το αίσθημα της αγάπης σε μία σχέση. Κι αυτό δεν το λέμε επειδή είμαστε ρομαντικοί. Το λένε και στατιστικές – οι οποίες προφανώς και θυμίζουν ότι το σεξ μετά από τον καυγά δεν πρέπει να είναι η βάση της “ας τα ξαναβρούμε” επικοινωνίας σας, αλλά είναι μια καλή αρχή αν τα λόγια έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημά τους.

*Μπορούμε να μάθουμε καλύτερα τις διαφορές μας με έναν άνθρωπο όταν βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση. Και με λίγη καλή διάθεση (οκέι, πάνω στον ίδιο τον καυγά δύσκολο, αλλά μερικές ώρες μετά, αφού κοπάσει η καταιγίδα, είναι χρήσιμη σκέψη) μπορούμε και οι δύο να δούμε σε ποια πράγματα μάς παίρνει να κάνουμε συμβιβασμούς για να γίνουμε καλύτεροι σύντροοι. Επαναλαμβάνουμε: Και οι δύο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v