Μέρη που δεν είναι η φάση: Η γειτονιά του Γκύζη

Βολτάρουμε στην ορίτζιναλ γειτονιά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και πιάνουμε τραπέζι σε συνοικιακά καφέ, μπεργκεράδικα και κλασικά ποτάδικα.

Μέρη που δεν είναι η φάση: Η γειτονιά του Γκύζη

Η φάση είναι Εξάρχεια, Κουκάκι, Παγκράτι. Η φάση είναι εκεί που ο κόσμος πάει επειδή άνοιξε το «τάδε σούπερ μπαρ που κάνει χαμό». Αν η φάση δεν σου λέει κάτι, τότε να ξέρεις πως υπάρχουν γειτονιές που παραμένουν εκτός, που αρνούνται να γίνουν “in”, κρατούν χαρακτήρα και προσφέρονται για έξοδο χωρίς πολλά φρου φρου και αρώματα. Και μάλλον και χωρίς πολλούς τουρίστες.

Μια τέτοια γειτονιά είναι ο Γκύζης. Δεν την λες χιπ, δεν της λες γεμάτη χίπστερ μπαράκια και ντιζαϊνάτα καφέ. Μερικά συνοικιακά ποτάδικα, κάποια τίμια μεζεδοπωλεία και η αυθεντικότητα μιας περιοχής που αρνείται να αλλάξει αρκούν για να βολτάρεις από την «πίσω» μεριά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ελέφαντας Coffee Hub

Λεωφ. Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 2, τηλ: 21 0440 2624


Ξεκινάμε με καφεδάκι και λαχταριστό μπραντς, στον αγαπημένο Ελέφαντα, ο οποίος με το που άνοιξε στην γειτονιά (σύνορα με Κυψέλη), αγαπήθηκε αμέσως για τον απροσποίητο χαρακτήρα του και την χαλαρή του ατμόσφαιρα με γήινα χρώματα. Εδώ θα δοκιμάσεις λαχταριστά κλαμπ σάντουιτς, healthy bowls με γιαούρτι, pinsas και pizzas, αλλά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ πιο μετά μιας και το ξενυχτάει, συνοδεία indie, blues μουσικών και όχι μόνο. Για μπραντς με καφεδάκι υπολόγισε περί τα 10€, ενώ τα κοκτέιλ ξεκινούν από 9€.

Ενωδεία

Πλ. Γκύζη 4, τηλ: 21 0645 2445

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ενωδεία cafe bar (@enodia.cafebar)


Συνεχίζουμε με ωραίο συνοικιακό καφέ στην πλατεία, σε αυτό το αγαπημένο στέκι, όπου ο χρόνος κυλάει πολύ αργά και δημιουργεί μια αίσθηση παράδοξου: είσαι στο σήμερα ή στα 80s; Κάτι ενδιάμεσο ίσως. Αν δεν έχεις όρεξη για καφέ, παραμένει ανοικτό ως αργά, για αλκοόλια και τσιμπολογήματα, σαν σωστό ποτάδικο. Παίζει και ωραίες μουσικές, από Pink Floyd μέχρι μπλουζ, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνει και λάιβ με εγχώρια σχήματα. Το απλό ποτό στα 6€.

Άρωμα

Πλ. Γκύζη 17, τηλ: 21 0645 9069

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aroma Cafe Bar (@aroma.cafe.bar.gizi)


Σταθερή αξία στην πλατεία Γκύζη από το 1996, το Άρωμα σερβίρει καφεδάκι από το πρωί στους ντόπιους, αλλά και σε περαστικούς που κοντοστέκονται για να πιάσουν θέση στα τραπεζάκια που βγάζει έξω. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τις σπιτικές λεμονάδες του, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του gia_giamas και είναι ωραιότατες και δροσιστικές, αλλά και τα νόστιμα σνακ του (κρέπες, ομελέτες, μπάρες δημητριακών και κλαμπ σάντουιτς). Και αυτό παραμένει ανοικτό ως αργά, αν θες να πιείς ένα χαλαρό ποτάκι ή ένα κλασσικό κοκτέιλ. Οι τιμές τους από 8€.

Holy Burger

Πλατεία Γκύζη 17, τηλ: 21 0642 3883

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ηoly Burger Athens (@holyb_athens)


Ακριβώς δίπλα από το Άρωμα, το «αδερφάκι» του αγαπάει το street food και δη τα burger, και σερβίρει εκλεκτά μπιφτεκόψωμα σε τραπεζάκια έξω στην πλατεία, τα οποία ετοιμάζονται με μεράκι για να καλύψουν κάθε γούστο. Εδώ θα βρεις κλασικές επιλογές, αλλά και signature προτάσεις, όπως το Honey and Mustard Chicken Burger με παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλο, honey mustard and bacon sauce, ρόκα, flakes παρμεζάνας και ντομάτα, και το πικάντικο Εl Patron's Chili Burger, με φρέσκο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, extra spicy mayo, ανάμεικτα λαχανικά, guacamole sauce, spicy cheddar, καπνιστό μπέικον και ντομάτα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 7,50€ για ένα απλό cheese με πατάτες.

Μυτιλήνη

Διστομίτου 21, τηλ: 21 0644 4125

Και τώρα που ξεκινήσαμε με το φαγητό, ώρα να συνεχίσουμε όπως πρέπει. Ένα υπέροχο καφενείο για χαλαρό ουζάκι και τσιμπολόγημα με την παρέα, η Μυτιλήνη βρίσκεται στα όρια με Πολύγωνο εδώ και δεκαετίες, και κρατά σταθερή την γευστική της αξία με νόστιμους μεζέδες και καλές τιμές.  Στον κατάλογο θα βρεις κλασικά ορεκτικά, όπως σαγανάκι τηγανιτό, φάβα, τυροκαυτερή και κολοκυθάκια τηγανιτά, ψητά της ώρα όπως κεμπάπ, πανσετάκια, μπριζόλες χοιρινές και κεφτεδάκια τηγανιτά, αλλά και κάποια ψαρικά (γαύρος, σαρδέλα, καλαμαράκια και λοιπά). Λογαριασμός με ουζάκι στα 20€ το άτομο.

Το Κουτσό

Βαλτινών 14, τηλ: 21 1118 0163


Συνεχίζουμε με μεζεκλίκια, και πιάνουμε θέση σε αυτό το παρεΐστικο και pet friendly - βεβαίως βεβαίως- τσιπουράδικο παύλα μεζεδοπωλείο παύλα καφενείο, στο οποίο τα τραπέζια γεμίζουν με νόστιμα πιατάκια, ούζα, τσίπουρα, εγχώριες μπίρες και καλή καρδιά. Στον κατάλογο θα βρεις νοστιμότατα τσιμπολογήματα και σαλάτες, όπως κεμπάπ με πιτάκια, ψητή ντοματούλα και σως γιαουρτιού, ντάκο, σαλάτα με μαυρομάτικα, βιετναμέζικη μακαρονοσαλάτα καθώς και αρκετά πιάτα ημέρας. Τα λάιβ με ρεμπέτικα είναι σύνηθες φαινόμενο και οι μουσικοί που φέρνει εξαιρετικοί, ενώ ο λογαριασμός με κρασί ή τσίπουρο δεν ξεπερνά τα 15-18€ το άτομο.

Αξώτης

Παπαρσένη 15, τηλ. 210 6459130

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ΑΞΩΤΗΣ (@axotis_1956)


Στα όρια του Πολύγωνου, ο Αξώτης είναι ένα κουτούκι με ιστορία δεκαετιών στα Τουρκοβούνια, ένα νόστιμο μνημείο στο χρόνο που στέκει αγέρωχο σε πείσμα των καιρών με πλήθος φανατικών θαμώνων που ορκίζονται στην παραδοσιακή του κουζίνα. Στην αυλή του θα δοκιμάσεις παϊδάκια ψημένα όπως πρέπει, ζουμερό μπιφτέκι, κοτόπουλο παϊδάκι νοστιμότατο, εξαιρετική σπαλομπριζόλα και προσεγμένα ορεκτικά όπως βελούδινη σκορδαλιά, πικάντικο σαγανάκι και ψιλοκομμένες πατάτες τηγανιτές τραγανές και πεντανόστιμες. Με δική τους βαρελίσια ρετσίνα, δεν θα πληρώσεις παραπάνω από 18€ το άτομο.

Το χαμολόι

Λεωφ. Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 10


Καφενείο; Ρακάδικο; Μεζεδοπωλείο; Σημείωσε και τα τρία και μέσα θα πέσεις με αυτό το αγαπημένο στέκι γκυζιωτών και μη, στην περιοχή του Πολυγώνου, το οποίο σερβίρει σε παλιακή, συνοικιακή ατμόσφαιρα νοστιμότατα μεζεδάκια και κρεατικά της ώρας. Στα οπωσδήποτε σημείωσε την χορταστική ποικιλία κρεατικών για τη μέση, με λουκάνικο, κεφτεδάκια, πατάτες τηγανιτές και πιτούλες, τα κεμπάμπ με πατάτες τηγανιτές σε μερίδα, το σαγανάκι, την παστουρμαδόπιτα, τις πικάντικες τυροκροκέτες και την νοστιμότατη ομελέτα. Λογαριασμός για πληθωρική μεζεδοκατανάλωση μετά τσίπουρου ή κρασιού, στα 18-20€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v