Το ήξερες ότι η Κυψέλη μόλις απέκτησε δάσος;

Στο λοφάκι της Αλεπότρυπας φυτεύτηκαν πριν από λίγες μέρες 5.000 δέντρα, και κάπως έτσι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας μόλις απέκτησε το δικό της… δάσος.

Το ήξερες ότι η Κυψέλη μόλις απέκτησε δάσος;

Φωτογραφίες: Γιώργος Διακουμάκος

Λόφος Ελικώνα λέγεται επίσημα η Αλεπότρυπα, στην Άνω Κυψέλη, όπου εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες (στις 30 Οκτωβρίου, συγκεκριμένα) το πρώτο micro forest της Αθήνας.

«Τι είναι micro forest» σε ακούμε να ρωτάς, και ερχόμαστε να ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή το δασάκι της Αλεπότρυπας αριθμεί λίγο περισσότερα από 5.000 δέντρα, ενώ ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε περίπου 10 χρόνια ένα δάσος με τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης ενός βιότοπου 20-30 ετών, που θα έχει περισσότερα από 10.000 φυτά και πλούσια βιοποικιλότητα. «Μικροδάσος» σαν να λέμε.

Τα φυτά που επιλέχθηκαν είναι είδη μεσογειακά, που ταιριάζουν γάντι και νιώθουν σαν στο σπίτι τους στο αττικό τοπίο: Πεύκα, ελιές, χαρουπιές, κουτσουπιές (που θα κάνουν το δασάκι απολύτως ροζ την άνοιξη) κυπαρίσσια και θάμνοι, μεταξύ των οποίων πικροδάφνη, θυμάρι, ρίγανη, μέντα και δενδρολίβανο.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, η ανάπτυξη του μικροδάδους τα επόμενα χρόνια θα έχει για την Αθήνα οφέλη που περιλαμβάνουν τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής με μείωση της τοπικής θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου, την απορρόφηση έως 400 κιλών διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, και την ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής χλωροπανίδας.

Και όλα αυτά, στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας και μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης. Στα εγκαίνια του πάρκου, ο Δήμαρχος Χάρης Δούκας μίλησε ξανά για τον κανόνα 3-30-300, σύμφωνα με τον οποίο «ανοίγοντας το παράθυρο να βλέπεις 3 δέντρα, η γειτονιά σου να έχει κοντά στο 30% σκίαση από πράσινο και στα 300 μέτρα να έχεις ένα πάρκο».

Χαριτωμένα μονοπάτια περιφραγμένα από καλαμένιους φράχτες διασχίζουν το μικρό δασάκι, που απολαμβάνει θέα από ψηλά στο μεγαλειώδες χάος που είναι το αστικό τοπίο της πόλης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, οι εργασίες στην Αλεπότρυπα ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου, «με την αναμόρφωση του μέχρι πρότινος κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, με συντονισμένες εργασίες καθαρισμού του. Το βραχώδες έδαφος διαμορφώθηκε ειδικά με τη μεταφορά τόνων κηπαίου χώματος ενώ ακολούθησε εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος και αποξήλωση παλαιών τσιμεντένιων καθισμάτων.

»Η αναδιαμόρφωση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας για οικοσυστημικά οφέλη, την αισθητική αναβάθμιση με συνεχή ανθοφορία, τη δημιουργία χώρων συνάθροισης και τη δέσμευση CO₂, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της πόλης».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v