Του πικ Νικ Γεωργιακώδη
Είμαστε τυχερός λαός. Ο ήλιος μας κάνει παρέα σχεδόν τα 2/3 του χρόνου, γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να ξεχυνόμαστε στη φύση πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Κι εμείς αντί να το εκμεταλλευόμαστε, καθόμαστε μέσα και χάνουμε της ηλιόλουστες στιγμές. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκουνήσουμε λιγάκι, να πάρουμε καλάθια και τραπεζομάντιλα και να πάμε για κανένα πικ νικ;
Ιδού τα καλύτερα σενάρια.
Πεδίον του Άρεως, το ανανεωμένο
Έχει περάσει από σαράντα κύματα, όχι όλα ωραία, όμως σήμερα αποτελεί μια ανάσα φύσης στο κέντρο της Αθήνας για να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να έρθεις με τα παιδιά σου και φυσικά να κάνεις πικ νικ στις γωνιές του, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο όμορφο και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία.
Κήπος, ο Εθνικός
Ακόμα μια πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας, με αιωνόβια δένδρα, πολλά άνθη και φυτά, ζωάκια ελεύθερα και μη, ο Εθνικός Κήπος είναι το ιδανικό σκηνικό για να στρωθείς στα παρτέρια του και να απολαύσεις τον ήλιο – και τα κεφτεδάκια. Ανοίγει με την ανατολή και κλείνει με τη δύση του ήλιου.
Ο Λόφος της καρδιάς μας
Θυμόμαστε τις φιλόξενες πλαγιές του μόνο την Καθαρά Δευτέρα, και κακώς. Ο λόφος των Μουσών, προσφέρεται για πικ νικ με θέα την Ακρόπολη και το Ηρώδειο (το μόνο σημείο της Αθήνας από το οποίο μπορεί κανείς να τα δει ταυτόχρονα). Ακολούθησε τα πλακόστρωτα του Πικιώνη, πέρνα από το μνημείο του Φιλοπάππου και βρες την ιδανική τοποθεσία στο γρασίδι για να χαρείς τον καθαρό αέρα.
Φιλοσοφώντας και τσιμπολογώντας
Στην καρδιά της Αθήνας με εύκολη πρόσβαση και πάρκινγκ, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ό,τι πρέπει για να στρωθείς στο χορτάρι, αλλά και για να συνδυάσεις το πικνίκ σου με ολίγη από τουριστική βόλτα, εκεί που δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν περπάταγε και αγόρευε ένας από τους επιδραστικότερους φιλοσόφους στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.
Εκεί ψηλά στον Υμηττό
Ο Υμηττός είναι ίσως η πιο κοντινή στο κέντρο της Αθήνας εκδοχή εξοχής. Αν είσαι αρχάριος, ξεκίνα από την Καλοπούλα για να φτάσεις στη Μονή Καισαριανής, τον λόφο των Ταξιαρχών και το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο με την σούπερ θέα. Εδώ επιβάλλεται το άραγμα στο δημοτικό αναψυκτήριο της Καλοπούλας, με το ήσυχο αναψυκτήριο από το οποίο θα πάρεις τα βασικά καλούδια (κεφτεδάκια, γίγαντες, καγιανά, κ.α.) για να στρωθείς στα ξύλινα τραπέζια του.
Ένα πάρκο με Ιστορία
Ιστορικός τόπος θυσίας αλλά και μνήμης, το Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής, διαθέτει μπόλικα στρέμματα γρασιδιού, με άφθονες διαδρομές για ατελείωτους «πλακόστρωτους» περιπάτους και ψηλά δέντρα για να στρωθείς από κάτω με το τραπεζομάντιλό σου. Αν στην παρέα έχεις και πιτσιρίκια με πολλά αποθέματα ενέργειας, υπάρχει και παιδική χαρά.
Ο Κήπος των βοτάνων
Φυσικές δασικές εκτάσεις συναντούν τον «τεχνητό» κήπο, σε έναν συνδυασμό πρασίνου που δημιουργεί έναν εκ των μεγαλύτερων βοτανικών κήπων της Ανατολικής Μεσογείου. Στον Κήπο του Διομήδους στο Χαϊδάρι, θα χορτάσεις περπάτημα ανάμεσα σε σπάνια φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, ενώ τα μονοπάτια του σε οδηγούν σε γεφυράκια, τεχνητές λιμνούλες με νούφαρα, θερμοκήπια και πράσινα ξέφωτα με ξύλινα τραπέζια του πικνίκ.
Το δάσος των Βορείων
Στο Άλσος Συγγρού παραπάνω από 900 καταπράσινα στρέμματα σε περιμένουν για βόλτες, ποδηλατάδες, άθληση και φυσικά πικ νικ. Μπόνους σε όλα τα παραπάνω το sightseeing σε αξιοθέατα-έκπληξη, όπως η μοναδική (νέο)γοτθικού ρυθμού ορθόδοξη εκκλησία της χώρας, σχεδιασμένη από τον Τσίλερ, κοντά στο επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού. Η είσοδος στο δάσος επιτρέπεται από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου.