Κοιμάσαι πολύ; Η υγεία σου μπορεί να κινδυνεύει

Πόσος ύπνος θεωρείται υπερβολικός, ποια είναι τα υγιή όρια ανά ηλικία και τι βλάβες προκαλεί το να κοιμάσαι (πάρα) πολύ κάθε μέρα;

Κοιμάσαι πολύ; Η υγεία σου μπορεί να κινδυνεύει

Ο ύπνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία μας, μπορεί όμως υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αποτελέσει βλαβερή συνήθεια αν φτάσει να ξεπερνά τα όρια.

Πόσος ύπνος θεωρείται «πολύς»;

Αν ο περισσότερος κόσμος χρειάζεται περίπου 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, όταν ένα άτομο κοιμάται 10 ή περισσότερες ώρες τακτικά, αυτό θεωρείται υπερβολικός ύπνος. Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος διαφέρει ελαφρώς, αλλά συνήθως, ο παρατεταμένος ύπνος συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Πιο αναλυτικά, ο ύπνος που χρειάζεται ο άνθρωπος ανά ηλικία έχει ως εξής:

0–3 μήνες            14–17 ώρες (μαζί με τη “σιέστα”)

4–11 μήνες         12–15 ώρες (μαζί με τη “σιέστα”)

1–2 χρόνια          11–14 ώρες (μαζί με τη “σιέστα”)

3–5 χρόνια          10–13 ώρες

6–13 χρόνια       9–11 ώρες

14–17 χρόνια     8–10 ώρες

18–64 χρόνια     7–9 ώρες

65 χρόνια και πάνω        7–8 ώρες

Που οφείλεται ο υπερβολικός ύπνος;

Ο πολύς ύπνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως:

* Κακή ποιότητα ύπνου: Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια, μπορούν να προκαλέσουν διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα κάποιος να χρειάζεται περισσότερο ύπνο για να αισθανθεί ξεκούραστο.

* Προβλήματα υγείας: Παθήσεις όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η αναιμία, ή τα καρδιαγγειακά προβλήματα μπορούν να αυξήσουν την ανάγκη για ύπνο.

* Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά ή υπνωτικά, μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και ανάγκη για περισσότερο ύπνο.

* Ψυχική κόπωση: Άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή συναισθηματική κόπωση μπορεί να αναζητούν περισσότερο ύπνο ως έναν τρόπο «διαφυγής» από τις καθημερινές προκλήσεις.

Τι προβλήματα προκαλεί;

Ο υπερβολικός ύπνος έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις, όπως:

* Αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις: Όσοι κοιμούνται υπερβολικά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

* Προβλήματα ψυχικής υγείας: Η κατάθλιψη και το άγχος σχετίζονται συχνά με διαταραχές του ύπνου, είτε αυτές αφορούν την αϋπνία είτε τον υπερβολικό ύπνο. Υπάρχει ένας κυκλικός συσχετισμός: η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ύπνο και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

* Γνωστική εξασθένηση: Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ μπορεί να παρουσιάσουν γνωστικές δυσλειτουργίες, όπως εξασθένηση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως την ικανότητα λήψης αποφάσεων και την επεξεργασία πληροφοριών.

* Αύξηση σωματικού βάρους: Ο παρατεταμένος ύπνος μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να μειώσει τη φυσική δραστηριότητα, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να συνδέεται με διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό, επηρεάζοντας την όρεξη και το αίσθημα κορεσμού.

* Σακχαρώδης διαβήτης: Έχει παρατηρηθεί ότι η παρατεταμένη διάρκεια ύπνου μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του ύπνου και της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ενδέχεται να παίζουν ρόλο ορμονικοί και μεταβολικοί μηχανισμοί.

Με πληροφορίες από Healthline, Sleep Foundation και nih.gov

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v