Γιατί το Chat GPT δεν δίνει τις πηγές του; Και οι εναλλακτικές που το κάνουν

Έχεις παρατηρήσει ότι το Chat GPT μοιάζει συχνά να βγάζει πράγματα από την κούτρα του; Σου έχουμε τις εναλλακτικές του, που δίνουν και τα link από τα οποία αντλούν τις πληροφορίες τους.

Γιατί το Chat GPT δεν δίνει τις πηγές του; Και οι εναλλακτικές που το κάνουν

Αν έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά το Chat GPT για κάτι άλλο πέρα από χαζολόγημα, του έχεις ας πούμε ζητήσει μια εγκυκλοπαιδική πληροφορία, ή το έχεις βάλει να σου βρει λεπτομέρειες για ένα θέμα επάνω στο οποίο δουλεύεις, θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι οι απαντήσεις του δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Μερικές φορές κάνει αυτό που λένε στα ιντερνετικά memes “hallucinate” (παθαίνει παραισθήσεις και λέει πράγματα που δεν ισχύουν) και άλλες, αν και η πληροφορία μοιάζει αξιόπιστη, πρέπει να γκουγκλάρεις για να την επαληθεύσεις. Κι αυτό επειδή, όσο και να επιμείνεις ρωτώντας το για παράδειγμα «πού το βρήκες αυτό;» δεν θα σου δώσει τις πηγές του, ή θα σου δώσει links που δεν οδηγούν πουθενά.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ποιος είναι ο καταλληλότερος να μας πει πώς δουλεύει η τεχνητή νοημοσύνη, αν όχι μια άλλη τεχνητή νοημοσύνη; Ρωτήσαμε λοιπόν το πολύ πιο αξιόπιστο Perplexity.ai (που δίνει πάντα συγκεκριμένες παραπομπές για τις απαντήσεις του, και χωρίς να τις ζητήσεις) «γιατί το Chat GPT δεν δίνει τις πηγές του;». Και να τι μας απάντησε.

«Το ChatGPT, όπως και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, δεν παρέχει άμεσες πηγές για τις απαντήσεις του κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει εκπαιδευτεί. Αντί να αποθηκεύει και να ανακαλεί συγκεκριμένες πληροφορίες από πηγές, το ChatGPT παράγει απαντήσεις βασισμένο σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που έχει επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις του είναι αποτέλεσμα γενίκευσης και δεν προέρχονται από συγκεκριμένες ή αναγνωρίσιμες πηγές».

Από την πλευρά του, το Gemini της Google προσθέτει ότι «ο κύριος σκοπός του ChatGPT είναι να παράγει ανθρώπινο κείμενο, όχι να λειτουργήσει ως μηχανή αναζήτησης. Εστιάζει στην κατανόηση και την παραγωγή γλώσσας, όχι στην παροχή συγκεκριμένων αναφορών. Το ChatGPT είναι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που εκπαιδεύεται με τεράστιες ποσότητες κειμένου από το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι η πληροφορία που παρέχει είναι συνήθως μια σύνθεση από πολλές διαφορετικές πηγές. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εντοπίσει και να αναφέρει κάθε μεμονωμένη πηγή για κάθε απάντηση».

Σε αυτά, το ChatSonic έρχεται να συμπληρώσει ότι «η έλλειψη πηγών επιτρέπει στο ChatGPT να είναι πιο ευέλικτο και δημιουργικό στις απαντήσεις του, συνδυάζοντας ιδέες με νέους τρόπους. Εξάλλου, η μη αναφορά συγκεκριμένων πηγών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πιθανών ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «το Chat GPT δεν έχει άμεση πρόσβαση σε συγκεκριμένες πηγές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Οι απαντήσεις του είναι αποτέλεσμα συνδυασμών από την εκπαίδευσή του, και όχι αντιγραφή συγκεκριμένων κειμένων. Και τέλος, ως γλωσσικό μοντέλο, στοχεύει στην παροχή γενικής γνώσης και όχι ακαδημαϊκής ακρίβειας».

Οπότε, όταν θέλω αξιόπιστες πηγές για τις αναζητήσεις μου, πού να απευθύνομαι;

Στο Google, βασικά, αλλά επειδή άνθρωπος είσαι και μπορεί μερικές φορές να βαριέσαι και να θέλεις να βάλεις την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τις αναζητήσεις σου για σένα, και να σου δώσει έτοιμες τις πληροφορίες, στα εξής δύο καλά και δωρεάν botάκια:

Στο (δικό μας αγαπημένο) Perplexity.ai, το οποίο, μιλώντας για τον εαυτό του, μας εξηγεί: «Είναι αλήθεια ότι μπορώ να παρέχω πληροφορίες και να αναφέρω πηγές, αλλά αυτό γίνεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι σε μια παραδοσιακή αναζήτηση ή σε μια πλατφόρμα που παρέχει άμεσες παραπομπές. Η διαδικασία μου περιλαμβάνει αφενός γενίκευση γνώσεων (οι απαντήσεις μου βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων και πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου) και αφετέρου προτεινόμενες πηγές: Μπορώ να προτείνω γενικές κατηγορίες πηγών (όπως βιβλία, επιστημονικά άρθρα, ή αξιόπιστους ιστότοπους) που μπορεί να είναι χρήσιμες για περαιτέρω έρευνα».

Και στο Bing της Microsoft, το οποίο λέει: «Όταν χρειάζεται, παραθέτω πηγές για τις απαντήσεις μου χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αναφορές. Αυτές οι αναφορές αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες πηγές που χρησιμοποιώ για να υποστηρίξω τις πληροφορίες που παρέχω. Αυτό βοηθά τους χρήστες να επαληθεύσουν την ακρίβεια των δεδομένων και να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες αν το επιθυμούν».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v