Δέκα ελληνικά θεματικά podcasts που αξίζει να ακούσεις

Ιστορία, μεγάλες προσωπικότητες, φιλοσοφία, τέχνες, περιβάλλον και αρχαιολογία μπλέκονται όμορφα σε μια λίστα με δέκα σειρές podcasts που αξίζουν να τους ρίξεις μια αυτιά.

Δέκα ελληνικά θεματικά podcasts που αξίζει να ακούσεις

Τι κάνανε οι αρχαίοι Έλληνες και τι δεν κάνανε για να τους συζητάμε μέχρι τώρα; Ποια είναι τα άδυτα της μυθολογίας μας; Πώς διαμορφώθηκε ο Μαρξισμός στην Ευρώπη; Ποια φάρμακα αδυνατίζουν και τι πρέπει να προσέξουμε;

Από την Μυθολογία μέχρι την Σύγχρονη Ιστορία και από εκεί στην Φαρμακολογία και το Περιβάλλον, δέκα σειρές podcasts διεκδικούν λίγο από το χρόνο σου. Και τον αξίζουν.

Μια σταγόνα μυθολογία

Με στυλ, χιούμορ, καλή διάθεση και ελαφρά σύνδεση με τον σημερινό μας κόσμο, o Δημήτρης Καμπουράκης επιχειρεί ένα ταξίδι στην αρχαϊκή ελληνική σκέψη, και μας πάει μια βόλτα «στην οπτική που είχαν τα τετραπέρατα ανθρωπάκια των πρώιμων ελληνικών χρόνων για την δημιουργία του κόσμου».

Archaeostoryteller

Ο Αrchaeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας μέσα από τη σειρά αυτή μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο απολαυστική είναι η αρχαιότητα: μπορεί να μας συγκινήσει, να μας τρομάξει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει περήφανους για τους προγόνους μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Ιστορία μιας πόλης

H συναρπαστική ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου, η Αθήνα του 1896, οι «φυλές» των Ρομά στην Αθήνα, οι κήποι του Τατοΐου, οι εξόριστοι τις Σπιναλόγκας και ο Πετράς είναι μερικές μόνο από τις θεματικές της ενδιαφέρουσας αυτής ιστορικής σειράς που επιμελείται η Αγιάτη Μπενάρδου.

Διαβολοδεκαετία

Συνδυάζοντας ιστορία και πολιτικό σχόλιο, ο Χρήστος Χωμενίδης διηγείται τη «διαβολοδεκαετία» 2006-2016, με ψυχραιμία, με σαρκασμό, ίσως και με λίγη νοσταλγία για όσα ζήσαμε «για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

Factory - Ιδέες/Τέχνες

Ο Δημήτρης Τρίκας στην σειρά Podcast του Τρίτου Προγράμματος καταπιάνεται με ζητήματα φιλοσοφίας, ψυχανάλυσης, τέχνης και ιστορίας. Οι θεματικές του περιλαμβάνουν την Γαλλική Σκέψη του 20Ου αιώνα, τον Καστοριάδη, τον Μαρξισμό, αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη, τον Δομισμό κ.α.

Infowar

Με έντονο πολιτικό πρόσημο, η σειρά podcast του Άρη Χατζηστεφάνου αποτελεί ένα εβδομαδιαίο «ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ», όπου μέσα από στίχους τραγουδιών και αναφορές σε ταινίες και βιβλία παρουσιάζει τις εξελίξεις αλλά και τις σημαντικότερες αναλύσεις για τη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα.

PharmaTalkGR

Τρεις φαρμακοποιοί content creators, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν το πρώτο φαρμακευτικό podcast στην Ελλάδα. Στα επεισόδια του PharmaTalkGR μαθαίνουμε για διατροφικές διαταραχές, για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, για την φαρμακευτική κάνναβη και ένα σωρό ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

The Green Book

H Αθηναΐδα Νέγκα βρίσκεται πίσω από ένα podcast για τα μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας ελληνικά δάση και μας καλεί σε μια βόλτα στα δεκάδες διαφορετικά δασικά συμπλέγματα, από την Ροδόπη με τα ψυχρά κωνοφόρα μέχρι την Κρήτη με το Φοινικόδασος του Bάι και την ημιερημική χλωρίδα.

Πες Μου Γιατί

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τo 5G; Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να πιστεύουμε στα ζώδια; Ο Χρήστος Κυριακίδης δίνει με επιστημονικό και εκλαϊκευμένο τρόπο απαντήσεις σε όλα τα «γιατί» που ταλανίζουν τη σκέψη μας.

 

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v