Τα στέκια των Εξαρχείων που το κρατάνε ακόμα αληθινό

Τα Εξάρχεια έχουν αλλάξει, όμως κάποιες αξίες παραμένουν σταθερές και πιστές στον χαρακτήρα της περιοχής. Τις τιμούμε όπως τους αρμόζει.

Τα στέκια των Εξαρχείων που το κρατάνε ακόμα αληθινό

All day bar με σεβίτσε και πειραγμένα κοκτέιλ, χίπστερ μαγαζιά με νέον φώτα, ακριβά ποτά, φασαιϊσμός στο έπακρον ολούθε. Τα Εξάρχεια έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχουν μεταμορφωθεί σε ένα μέρος που δεν θυμίζει πολύ την παλιά, χύμα και αντιδραστική γειτονιά της πόλης.

Gentrification θα σου το πουν κάποιοι, σημείο των καιρών κάποιοι άλλοι, όπως και να’χει η γειτονιά του Άσιμου τείνει να χάσει τον χαρακτήρα της. Εντελώς; Ευτυχώς, όχι.

Κάποια μαγαζιά, παλιά αλλά και νέα, στέκουν ακόμα κρατώντας ατόφια την εναλλακτική ατμόσφαιρα της περιοχής, σαν ένα Εξαρχειώτικο Χωριό.

Τα αναδεικνύουμε και τα τιμούμε σε κάθε ευκαιρία γιατί τους αξίζει.

Καφενείο Ναυαρίνου

Ναυαρίνου 17

Πάνε χρόνια από τότε που ο Χασάν με τον Γιλμάζ άνοιξαν αυτό εδώ τον παραδοσιακό καφενέ απέναντι από το πράσινο παρκάκι της Ναυαρίνου. Όσα χρόνια και αν περάσουν όμως, το μαγαζί τους παραμένει αυθεντικό, έχοντας φιλοξενήσει ολόκληρες γενιές στα ξύλινα τραπεζοκαθίσματά του. Στέκι με όλη τη σημασία της λέξης, για να πιείς το καφεδάκι σου το πρωί, και να συνεχίσεις με παγωμένες μπίρες το απόγευμα μέχρι όσο τραβήξει. Η μπίρα από 4€, το απλό ποτό στα 6,50€.

Ίντριγκα

Δερβενίων 60 & Θεμιστοκλέους, τηλ: 2103300936

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @intriga_cafe_bar


Στέκι καλλιτεχνών και κοινών θνητών, η ιστορική Ίντριγκα κρατά τα σκήπτρα του ποτάδικου όπως πρέπει να είναι, από τις αρχές των 80s. Με την άνετη ξύλινη μπάρα, τον πορφυρό φωτισμό και τις φοβερές μουσικές ξενυχτά καθημερινές και σαββατοκύριακα σερβίροντας καθαρά (και φθηνά) ποτά και ποικίλες ετικέτες μπύρας σε ξενύχτηδες, νεαροπαρέες και νυχτοπερπατητές. Το απλό ποτό στα 6€.

Ένοικος

Καλλιδρομίου 70, Εξάρχεια


Άνοιξε περίπου στα τέλη των 80s στην πιο χαλαρή πλευρά των Εξαρχείων, και αποτέλεσε ανά τα έτη στέκι για φοιτητές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και λοιπούς νυχτοπερπατητές που βρήκαν στη μπάρα του ένα διαφορετικό καταφύγιο. Στον διαχρονικό Ένοικο θα ακούσεις ψαγμένες μουσικές από τζαζ μέχρι Nick Cave, κάθε νύχτα, ενώ η διακόσμησή του παραμένει έντονα καλλιτεχνική, όπως τότε που άνοιξε. Το απλό ποτό στα 7€, τα κοκτέιλ από 8€.

Χάρτες

Βαλτετσίου 35, τηλ: 21 0330 4778

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nicholas S. (@wespfen)


Από το 1996 οι Χάρτες αποτελούν ένα κλασικό στέκι για καφέ στην γειτονιά, πολύ πριν η Βαλτετσίου γίνει της μοδός, ενώ έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς στο εσωτερικό τουε μεγάλα ονόματα της τότε ελληνικής ροκ (Διάφανα Κρίνα, Υπόγεια Ρεύματα κ.α.). Θα το βρεις καθημερινά γεμάτο φοιτητές και κάθε λογής εναλλακτικούς τύπους, οι οποίοι κουβεντιάζουν, παίζουν τάβλι και όσο περνά η ώρα από καφέ το γυρνάνε σε κρασιά ή τσίπουρα. Το απλό ποτό στα 6€.οτό στα 6€.

Σέλας

Καλλικράτους και Μεθώνης 19, τηλ.: 211 4017760

Κρυμμένο ανάμεσα σε φυλλωσιές στον πεζόδρομο της Μεθώνης το κλασικό αυτό καφενείο απλώνει τις χρωματιστές του καρέκλες με φόντο πολύχρωμες street art δημιουργίες, ενώ τριγύρω δεσπόζουν παλιά γοητευτικά νεοκλασικά. Ιδανικό για ζεν καφεδάκι τις Κυριακές (και κάθε μέρα αν είχαμε χρόνο), αλλά και για ωραιότατα ρακόμελα όσο παίρνει και βραδιάζει, συνοδεία ωραίων μουσικών από Χατζηδάκη μέχρι Μπρέγκοβιτς. Το απλό ποτό στα 6€.

Του Χασάν

Μεσολογγίου 22, τηλ: 21 0330 2141


Από τα ιστορικότερα καφενεία των Εξαρχείων, ο Χασάν άνοιξε στη γωνία Μεσολογγίου και Λόντου το 2004 και αν και ο ίδιος δεν ζει πια, ο χαρακτήρας του μαγαζιού του δεν άλλαξε. Παραμένει ένα χαλαρό, εξαρχειώτικο στέκι για φοιτητές και όχι μόνο, με τον πολύχρωμο τοίχο – σήμα κατατεθέν στο εσωτερικό του να αποτελεί ιδανικό φόντο για καφεδοποσίες, αλλά και ωραία ποτά και κοκτέιλ όσο νυχτώνει. Συχνά διοργανώνουν και πάρτι με χορευτική διάθεση. Το απλό ποτό στα 6€.

5 Δρόμοι

Σουλτάνη 1, τηλ: 21 0380 0642

Ίσως το θυμάσαι ως «καφενείο του Γαλάνη» παλαιότερα. Σήμερα, αυτό το γωνιακό καφέ, μπαρ, μπιραρία, όπως θες πες το, είναι ένα από τα πλέον κλασικά εξαρχειώτικα στέκια συνάντησης, συζήτησης και ποτοποσίας. Το εσωτερικό του θυμίζει παντοπωλείο, ενώ συχνά πυκνά φιλοξενεί εγχώριες μπάντες σε όμορφα λάιβ τζαζ αλλά και ρεμπέτικων, με πιάνο, μπουζούκια και κιθάρες. Σερβίρει καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και ρακόμελα. Το απλό ποτό στα 6€.

Μαύρος Γάτος

Κωλέττη 40-42, τηλ: 210 3800518

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by mavrosgatosbar (@mavrosgatosbar)


Το αγαπημένο μπαράκι της Κωλέττη φυσικά, ένας «Γάτος» που αγαπάει παλαιάς κοπής μπλουζιές και τζαζιές άνοιξε το όχι και τόσο μακρινό 2011, όμως κράτησε την αυθεντικότητα του ατόφια, και ενσωματώθηκε πλήρως στην εξαρχειώτικη λογική. Με μια άνετη ξύλινη μπάρα όπου έχουν ακουστεί χιλιάδες ιστορίες, σε προσκαλεί να πιείς ποτάρες και κοκτέιλ, ενώ στα ηχεία παίζουν από jazz and blues, μέχρι αγαπημένες ροκ μελωδίες. Το απλό ποτό στα 6,50€.

Jimmy’s Hall

Ιπποκράτους 146, Νεάπολη, τηλ: 2130376639

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jimmy’s Hall (@jimmyshallbar)


Νέο κι αυτό, αλλά καμωμένο σαν να είναι εδώ από καιρό, το συνοικιακό καφέ μπαρ της Νεάπολης κέρδισε επάξια τη φήμη του από τους θαμώνες που τη διέδωσαν στόμα με στόμα και αποτελεί πλέον αγαπημένο στέκι. Με όνομα εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία του Κεν Λόουτς, το μαγαζί της Ιπποκράτους σερβίρει ωραίους καφέδες και ακόμα πιο ωραία ποτά, ετοιμάζει νόστιμα σάντουιτς και παίζει όμορφες μουσικές από τζαζ μέχρι 80s και κλασικό ροκ, σε χαμηλή ένταση. Το απλό ποτό στα 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v