Τι είναι το River Trekking και γιατί θα σε συναρπάσει

Τα πάντα ρει και οι ποταμοί της Ελλάδας σε καλούν να τους ζήσεις από… μέσα. Τι είναι το River Trekking και γιατί αξίζει να το ζήσεις.

Τι είναι το River Trekking και γιατί θα σε συναρπάσει

Κρυστάλλινα νερά, ειδυλλιακές διαδρομές, καταρράκτες, μικρές λιμνούλες και εντυπωσιακά φαράγγια να απλώνονται ως τον ουρανό. Το River Trekking είναι η απόλυτη υδάτινη εμπειρία και εμείς σου προτείνουμε να το δοκιμάσεις όσο ακόμα προλαβαίνεις.

Τα πάντα ρει

«Το river trekking είναι ένας ειδικός όρος που αναφέρεται στην πεζοπορία σε ποτάμι, η κυριολεκτική μετάφραση είναι αυτή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια υπαίθρια δραστηριότητα περιπέτειας που περιλαμβάνει περπάτημα ή πεζοπορία σε κοίτη υδάτινου περιβάλλοντος. Μπορούμε, δηλαδή, να κάνουμε river trekking και σε φαράγγι, ανάλογα με τις συνθήκες», μας λέει ο Βασίλης Πεπονάκης, εκπαιδευτής Canyoning, από την B.O.A. Base Outdoor Activities

Τι περιλαμβάνει ακριβώς η δραστηριότητα; Από το να ακολουθείς την όχθη ενός ποταμού, μέχρι να περπατάς μέσα στο νερό, ανάλογα με το βάθος και τη ροή του ποταμού. Συχνά, περιλαμβάνονται περάσματα από το ένα σημείο στο άλλο, εναλλάσσοντας μεταξύ περπατήματος στο ποτάμι, σκαρφαλώματος σε βράχους και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και κολύμβησης.

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείς, περιλαμβάνει αδιάβροχα ρούχα που στεγνώνουν γρήγορα,  αντιολισθητικά παπούτσια ειδικά για ποτάμι και όχι για καταδύσεις, καθώς αυτά δεν παρέχουν την απαραίτητη προστασία ούτε στα δάχτυλα ούτε στον αστράγαλο. Στο περιβάλλον του ποταμού υπάρχουν πέτρες, και είναι εύκολο να χτυπήσεις το πόδι σου. Για αυτό, χρειάζονται παπούτσια που δεν γλιστράνε και προσφέρουν προστασία. Επίσης, είναι απαραίτητο το κράνος και το σωσίβιο.

Πολλές εταιρείες διαφημίζουν δραστηριότητες river trekking, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο όρος αφορά συγκεκριμένα πράγματα. Δεν πρόκειται απλώς για πεζοπορία στην όχθη του ποταμού ή του φαραγγιού. Το river trekking περιλαμβάνει το στοιχείο του νερού και η διαδρομή είναι απρόβλεπτη, με ποικίλα βάθη και ρεύματα, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει μικρούς καταρράκτες, φυσικές πισίνες και στενά φαράγγια.

Επίσης, η δραστηριότητα είναι καλύτερα να γίνεται σε μικρές ομάδες, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας στο περιβάλλον.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος;

«Η δραστηριότητα προτιμάται κυρίως το καλοκαίρι, καθώς είναι… δροσερή και συνδυάζεται με άλλες δραστηριότητες, όπως το canyoning, η πεζοπορία και το camping. Όσο ο καιρός είναι καλός, έχεις την ευκαιρία να δεις τα οικοσυστήματα των ποταμών και την ομορφιά του κλειστού περιβάλλοντος. Αρκετές φορές βέβαια μπορεί να γίνεται και νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τα επίπεδα νερού. Το χειμώνα, οι συνθήκες είναι πιο σκληρές και απαιτούνται πιο δυνατές ομάδες», επισημαίνει ο Βασίλης.

«Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις καιρικές συνθήκες, καθώς μια ξαφνική βροχή μπορεί να προκαλέσει ταχεία μεταβολή του όγκου των υδάτων και να δημιουργήσει κινδύνους», προσθέτει.

Πού μπορώ να κάνω;

Στην Ελλάδα, δημοφιλείς περιοχές για river trekking είναι η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και η Στερεά Ελλάδα. Ο ποταμός Λάδωνας και ο Λούσιος είναι γνωστοί για αυτή τη δραστηριότητα, λόγω της μορφολογίας τους. Επίσης, η Νέδα, ο Αώος, ο Αχέροντας, ο Αράχθος και ο Εύηνος προσφέρονται για river trekking. Ειδικά ο Βοϊδομάτης, αν και είναι πολύ κρύος, θεωρείται από τα πιο όμορφα τοπία, αλλά αν δεν τον κατάλληλο εξοπλισμό θα ζοριστείς.

Μερικές από τις εταιρείες και συλλόγους που διοργανώνουν εξορμήσεις για River Trekking σε διάφορα ποτάμια της Ελλάδας, είναι η BOA, η Pindus Hiking, το Explore Messinia και η Trekking

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v