Συνταγές με σοκολάτα και υγιεινές γίνεται;

Λιγουρεύεσαι σοκολάτα αλλά φοβάσαι τις θερμίδες; Εμείς είμαστε εδώ. Και έχουμε πέντε φανταστικές συνταγές για γλυκά με σοκολάτα, και κολασμένες και υγιεινές.

Συνταγές με σοκολάτα και υγιεινές γίνεται;

Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά: Όταν οι διατροφολόγοι σου λένε «με μέτρο η σοκολάτα» δεν είναι επειδή η σοκολάτα έχει υπερβολικές θερμίδες. Κατά βάση στη ζάχαρη, την οποία περιέχουν σχεδόν όλες οι σοκολάτες του εμπορίου, είναι το πρόβλημα. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορείς μια χαρά να φτιάξεις γλυκά με σοκολάτα που καθόλου δεν θα επιβαρύνουν την υγεία ή την σιλουέτα σου. Σου βρήκαμε και τις κατάλληλες συνταγές για να ξεκινήσεις.

Light μους σοκολάτας

Υλικά:
750 γρ. ρόφημα αμυγδάλου σε θερμοκρασία δωματίου, 3 κρόκους από μεσαία αυγά, 60 γρ. κορν φλάουρ, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 120 γρ. κουβερτούρα, 10 γρ. στέβια υγρή, 1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα: μύρτιλα (blueberries), μαύρα μούρα (blackberries), σμέουρα (raspberries), φύλλα δυόσμου ή μέντας

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και ρίχνουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το ρόφημα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 4-5 λεπτά συνεχόμενα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στην κρέμα. Προσθέτουμε το αλάτι και την υγρή στέβια, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Μοιράζουμε σε μπολάκια και σερβίρουμε με φρούτα του δάσους και φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μους σοκολάτας με γιαούρτι

Υλικά
200 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα (52% περιεκτικότητα σε κακάο), 160 γρ. γάλα φρέσκο, 160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά (2%), 240 γρ. δημητριακά

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, κομμένη σε κομμάτια. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ακουμπάμε επάνω του το ανοξείδωτο μπολ. Ο πάτος του δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη και μόλις λιώσει καλά, κατεβάζουμε από το μπεν μαρί. Παράλληλα, βάζουμε το γάλα και το γιαούρτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Εναλλακτικά χτυπάμε με το μίξερ χειρός. Ρίχνουμε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να έχουμε ένα ενιαίο χρώμα. Ρίχνουμε τα μισά δημητριακά και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε με τα υπόλοιπα δημητριακά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Light σοκολατάκια με τρία μόνο υλικά

Υλικά:
2 μπανάνες, 200 γραμμάρια κουβερτούρα, 50 γραμμάρια φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκατοστών. Δύο μέτριου μεγέθους μπανάνες είναι αρκετές για περίπου 16-18 τέτοιες ροδέλες. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και καλύπτουμε τις μισές ροδέλες με λίγο φυστικοβούτυρο. Πάνω από το φυστικοβούτυρο, βάζουμε μία ροδέλα από τις άλλες μισές (να γίνουν σαν "σάντουιτς"). Βάζουμε τις μπανάνες στην κατάψυξη για μία ώρα.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και βουτάμε μέσα κάθε "σαντουιτσάκι" μπανάνας γυρνώντας το ώστε να καλυφθεί από όλες τις πλευρές με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας. Ακουμπάμε τα σοκολατάκια πάλι σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (να σκληρύνει η σοκολάτα).

Η συνταγή είναι από εδώ 

Brownies χωρίς ψήσιμο

Υλικά:
1 φλ. φιστικοβούτυρο (ή ταχίνι ολικής άλεσης), 4 κσ. Κακάο, 4-6 κ.σ μέλι, 1/2 φλ. γάλα καρύδας παχύρευστο (από κονσέρβα), 3 κ.σ. βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο, 2 πρέζες αλάτι, λίγες σταγόνες υγρή βανίλια, 1/2 φλ. ξύσμα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα στο μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες και τα πολτοποιούμε. Σε μικρό σκεύος ή μπολ στρώνουμε λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και το παγώνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες μέχρι να σφίξει. Αφού παγώσει το γλυκό το βγάζουμε στον πάγκο εργασίας. Αναποδογυρίζουμε το παγωμένο γλυκό, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας. αν έχετε καραμελόχαρτα βάλτε τις μπουκιές brownies μια-μια σε χαρτάκια και διατηρήστε τα στο ψυγείο να είναι πάντα δροσερά. Αφήνουμε λίγο να ξεπαγώσουν κάθε φορά που θέλουμε σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Βραχάκια σοκολάτας με δύο μόνο υλικά

Υλικά:
500 γρ. κουβερτούρα κλασική, 340 γρ. αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε απλώνοντας τα αμύγδαλα σε ένα ταψί: τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 10-12 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τεμαχίζουμε τα 400 γρ. κουβερτούρα και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Μόλις λιώσει η σοκολάτα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα υπόλοιπα 100 γρ. τα κόβουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια, σχεδόν σκόνη, και τα αδειάζουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν κι αυτά τα κομμάτια και να γίνει πολύ γυαλιστερή η σοκολάτα (η μέθοδος αυτή βοηθάει να γίνει η επικάλυψη γυαλιστερή και να μην ασπρίσει και θολώσει όταν κρυώσει). Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη μαρίζ. Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές με 5-6 αμύγδαλα τη φορά και τις ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν τα σοκολατάκια.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μακρυνιώτη για τον Γαστρονόμο 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v