Βλάπτουν οι τηλεφωνικές κλήσεις την καρδιά;

Μια νέα μελέτη διερευνά τη σχέση της χρήσης κινητού με τις καρδιακές παθήσεις και εξάγει ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Βλάπτουν οι τηλεφωνικές κλήσεις την καρδιά;

Η εβδομαδιαία χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Σεπτεμβρίου στο Canadian Journal of Cardiology.

Ο Yanjun Zhang, M.D., από το Southern Medical University στο Guangzhou της Κίνας και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση της τακτικής χρήσης κινητού τηλεφώνου με την καρδιαγγειακή νόσο.

Η ανάλυση περιλάμβανε 444.027 άτομα που εντοπίστηκαν από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και έκαναν τουλάχιστον μία κλήση κινητού τηλεφώνου την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 12,3 ετών, οι τακτικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου (αναλογία κινδύνου, 1,04) και αυξημένο πάχος έσω μέσου καρωτίδας (αναλογία πιθανοτήτων, 1,11) σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες.

Ο εβδομαδιαίος χρόνος χρήσης του κινητού τηλεφώνου συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ειδικά σε σημερινούς καπνιστές και άτομα με διαβήτη.

Τα πρότυπα ύπνου μεσολάβησαν στο 5,11 τοις εκατό της σχέσης μεταξύ του εβδομαδιαίου χρόνου χρήσης κινητού τηλεφώνου και του περιστατικού καρδιαγγειακής νόσου, όπως και η ψυχολογική δυσφορία (11,5 τοις εκατό) και ο νευρωτισμός (2,25 τοις εκατό).

«Αν και η τρέχουσα μελέτη υποδηλώνει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, απαιτούνται πιο πειστικά στοιχεία με έγκυρες μετρήσεις της χρήσης κινητών τηλεφώνων προτού αυτή η συσχέτιση γίνει ανησυχητική για το ευρύ κοινό», είπε ο Nicholas Grubic, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v