Στο Λαύριο θα φας σοβαρό ψάρι και δεν θα το πληρώσεις ακριβά

Ταβερνάκια που κλείνουν έναν αιώνα ζωής, αυλίτσες με θέα θάλασσα, και sui generis γαστρο-ψαροταβέρνες κάνουν το Λαύριο την απόλυτη μονοήμερη του καλού ψαροφαγά.

Στο Λαύριο θα φας σοβαρό ψάρι και δεν θα το πληρώσεις ακριβά

Απέχει μια ωρίτσα μάξιμουμ από την Αθήνα, συνδυάζεται με βουτιές στις ωραίες παραλίες του Σουνίου και της Κερατέας, έχει και φανταστικά ταβερνάκια που δεν θα σου ζητήσουν μια μικρή περιουσία για το φρέσκο ψάρι τους. Σε αυτά θα εστιάσουμε τούτη τη φορά, τα υπόλοιπα τα έχουμε πει εδώ - Το Λαύριο είναι η τέλεια μονοήμερη

Ο Ρέρας
Στον χάρτη εδώ 


Φωτό: Taste Local Greece | Google Maps

Στέκι ιστορικό, μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, από το 1945 που το ανέλαβε ο παππούς Ρέρας (σήμερα συνεχίζει η τρίτη γενιά ιδιοκτητών) και το μετονόμασε –ως τότε λεγόταν Κρίνος και ήταν οινομαγειρείο. Απλώνει τα λιγοστά τραπεζάκια του έξω στο πλακόστρωτο, αλλά και σε έναν ρετρό εσωτερικό χώρο, και σερβίρει ίσως τα πιο καλοτηγανισμένα ψαράκια και θαλασσινά που έφαγες ποτέ σου. Το μενού εξαρτάται πάντα από την ψαριά της ημέρας, αλλά αν τα πετύχεις να δοκιμάσεις οπωσδήποτε λιθρίνια, γόπες, μελανούρια, μπακαλιαράκια, κουτσομούρες και βέβαια το καλαμάρι του, που κάνει θραύση. Στα «οπωσδήποτε» και οι ψητές σαρδέλες, ενώ τα ορεκτικά είναι λίγα και καλά: Φάβα παραδοσιακή με το κρεμμυδάκι της, σπιτικά ντολμαδάκια γιαλαντζί, βραστά κολοκυθάκια και φρεσκοκομμένες πατάτες. Μαζί με ωραίο, δικό τους κρασί ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα (απίστευτα για θαλασσινά) επίπεδα των 20€ το άτομο.

Ο Φόρος
Στον χάρτη εδώ 

Αν είσαι από αυτούς που ψάρι άμα δε βλέπουν θάλασσα δεν τρώνε, και για σένα έχουμε: Στον Φόρο θα πας, που απλώνει τραπεζάκια σε μια περιποιημένη, υπερυψωμένη αυλή και απολαμβάνει μια αστική θέα στην θάλασσα βγαλμένη από ταινία του Σταύρου Τσιώλη. Αν μας διαβάζεις συχνά τα ξέρεις, θα τα ξαναπούμε όμως: Ολόφρεσκα ψάρια ημέρας, αλλά και μαστόρικα τηγανισμένα καλαμαράκια και γαρίδες, χειροποίητος γαύρος μαρινάτος, φρέσκα μύδια με κρασί και σκόρδο ή με σάλτσα ντομάτας και φέτα, και ένα φανταστικό κρασάτο χταπόδι είναι τα χαϊλάητ του μενού. Συνοδεύεις με τα κλασικά, ωραίες πατάτες ή κολοκυθάκια στο τηγάνι, ταραμοσαλάτα, φάβα με το κρεμμυδάκι της, ή με τα πιο ιδιαίτερα, φέτα ψητή με παστουρμά και μαυρομάτικα με πέστροφα, και πληρώνεις γύρω στα 20-25€ το άτομο (γύρω στα 30-35€ αν υποκύψεις και σε ένα φαγκρί ή ένα σαργουδάκι) μαζί με τα απαραίτητα ούζα.

Ψαρού
Στον χάρτη εδώ 

Ξέχνα τους μυκονιάτικους συνειρμούς που σου γεννάει το όνομα, και έλα να μιλήσουμε για ένα ταβερνάκι βγαλμένο από παλιά καλοκαίρια, που απλώνει τραπεζάκια σε μια καταπράσινη έκταση στρωμένη με αγριάδα, δυο βήματα από την θάλασσα. Εδώ θα βρεις φρέσκο ψάρι που ξεκινά από 44€ το κιλό η τσιπούρα, αλλά και πειραγμένα ψαρομεζέδια να γλείφεις τα δάχτυλά σου: Σκέψου γαρίδες σεβίτσε με λάιμ, κόλιανδρο, κρεμμύδι, ντοματίνια και μέλι, φρέσκα μύδια τεριγιάκι με τζίντζερ, γλυκό τσίλι, σουσάμι και γουασάμπι, καβουροκεφτέδες με panko και φιλετάκια γλώσσας σε καταΐφι με γλυκόξινη σάλτσα. Και για τους ορκισμένους οπαδούς της παράδοσης έχει: Προσφυγάκια και κουτσομούρες στο τηγάνι, φρέσκο καλαμάρι ψητό, μπακαλιάρο σκορδαλιά, ξυδάτο χταποδάκι, ωραία ντολμαδάκια γιαλαντζί, παραδοσιακή φάβα και έναν φοβερό γαύρο μαρινάτο –αυτά τα τελευταία από τον παραδοσιακό δίσκο με τα ορεκτικά (για να δούμε πόσοι τον θυμούνται) που έρχεται στο τραπέζι για να διαλέξεις ό,τι θέλεις. Λογαριασμός με ουζάκι, στα 30€ περίπου το άτομο, ή στα 40€ αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς
Στον χάρτη εδώ 

Θα τα ξεκαθαρίσουμε εξαρχής για να μην ακούσουμε γκρίνιες μετά: Η Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς δεν είναι για όλους. Αν δεν σου αρέσουν οι λίγο ως πολύ χύμα καταστάσεις ή οι ιδιοσυγκρασιακοί τύποι σαν τον σεφ και ιδιοκτήτη της, δεν θα την συμπαθήσεις. Αν, αντιθέτως, με τα παραπάνω κάνανε καρδούλες τα μάτια σου, εδώ θα βρεις το νέο σου στέκι, και θα φας και φανταστικά θαλασσινά: Θεϊκά αχνιστά μύδια, γαριδομακαρονάδα του ονείρου, χειροποίητο σούσι, και πολλές πρωτότυπες συνταγές που εξαρτώνται από την ψαριά της ημέρας και που θα σου τις εξηγήσει ο Δημήτρης επιτόπου στο τραπέζι. Κατάλογος δεν υπάρχει, θα πρέπει να τον εμπιστευτείς, και η τιμή που ακολουθεί ενδέχεται να σε τρομάξει, αλλά για αυτά που τρως αλήθεια είναι καλή. Υπολόγισε γύρω στα 40-45€ το άτομο με ουζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v