Πού να φας καλά στην Κύθνο;

Αν αγαπάς την κυθνιώτικη κουζίνα τότε καλό είναι να μας συνοδέψεις στο νησί η μάνα σου κι εσύ, καθώς έχουμε κλείσει να φάμε στα καλύτερα.

Πού να φας καλά στην Κύθνο;

Η Κύθνος, το μυστηριώδες νησί του Αιγαίου, βρίσκει πάντα τον τρόπο να προσελκύει τους επισκέπτες αφενός με την αυθεντικότητά της και την φυσική ομορφιά της, όπως αντίστοιχα και με την εξαιρετικά φροντισμένη αισθητική των οικισμών της. Για αυτόν τον λόγο φιγουράρει κάθε χρόνο πολύ ψηλά στις προτιμήσεις χιλιάδων επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό. Σαν βρεθείς εκεί πέρα από τις φυσικές της χάρες, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστείς ξεκάθαρα και με τη γαστρονομική της κουλτούρα και παράδοση. Στα φαγάδικά της θα φας εξαιρετικά κι αν δεν ξέρεις προς τα πού να κινηθείς πρώτα, για άλλη μια φορά ρίχνουμε φως στο τούνελ σου.

Γιαγιά Κούκου

Ανεμόμυλος, τηλ.: 2281 031062

Η Γιαγιά Κούκου είναι ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια στην Χώρα της Κύθνου και πρόσφατα μάλιστα απέκτησε ένα αδερφάκι στην Αθήνα (στην περιοχή της πλατείας Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι) δίνοντας μας μια πολύ καλή γεύση της κυθνιώτικης γαστρονομίας σε έναν γλυκύτατο και ντελικάτο χώρο.

Αξίζει να δοκιμάσεις ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, κρεμμύδι, ελιές, μπισκότο χαρουπιού, τσαλαφούτι και άγρια ρίγανη, σκιουφιχτά με κοτόπουλο, σύγκλινο Μάνης, λιαστή ντομάτα, κολοκυθάκι και γραβιέρα Κρήτης, τυρόπιτα κανταΐφι, οσομπούκο γιουβέτσι στη γάστρα με γλυκό βύσσινο και κρέμα γραβιέρας και τις φημισμένες κροκέτες χταποδιού του μενού. Μαζί με ποτήρι κρασί από την ενημερωμένη wine list του υπολόγισε περί τα 30-35€ το άτομο.

Το Στέκι του Ντέτζη

Χώρα Κύθνου, τηλ.:2281 031204


Στο Στέκι του Ντέτζη θα δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα και τοπικές νοστιμιές του νησιού που θα θυμάσαι για καιρό σε ένα υπέροχο φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο. Από τα πλέον δημοφιλή φαγητοστέκια της Κύθνου ο Ντέντζης έχει ένα πεντανόστιμο μενού από το οποίο ξεχωρίζουν τα σφουγγάτα (οι περίφημες κυθνιώτικες τυροκροκέτες), οι ρεβυθοκεφτέδες, το μπουγιουρντί, η πιπεράδα (διάφορες πιπεριές μαγειρεμένες με σάλτσα, φέτα και ταμπάσκο), το κοντοσούβλι, η σεφταλιά, το αρνί σούβλας κι η γουρουνοπούλα που θα ενθουσιάσει τους μερακλήδες. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο με κρασάκι.

Η Πελέγρα

Δρυοπίδα, τηλ.:2281 032322

Οι λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας έχουν πάντα στα ραντάρ τους την Πελέγρα στη Δρυοπίδα καθώς αποτελεί μια εγγυημένη και πεντανόστιμη λύση για όλους τους επισκέπτες της. Το μενού έχει εξαιρετικά καλούδια με το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, τη γαριδομακαρονάδα, τα γεμιστά, το παστίτσιο, τα σφουγγάτα και την κυθνιώτικη παραλλαγή του ντάκου (σαλάτα με παξιμάδια, ντοματίνια, κάπαρη και θερμιώτικο τρίμμα). Η μπίλια του λογαριασμού θα κάτσει μεταξύ 20-22€ το άτομο μαζί με κρασί.

Μαργιώρα

Χώρα Κύθνου, τηλ.:22810 31809

Η Μαργιώρα Βλαστάρη (1885-1963), υπήρξε μια ισχυρή γυναίκα και εμβληματική παρουσία στη ζωή της Κύθνου. Το σπίτι της, ένα εντυπωσιακό αρχοντικό στην είσοδο της Χώρας που έφτιαξε ο παππούς της Δημήτριος Σταθόπουλος το 1866, στεγάζει μια ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια του νησιού κι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά wine και κοκτέιλ μπαρ των Κυκλάδων. Στον χώρο θα βρεις ένα μικρό shop/delicatessen με εκλεκτά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και μια κρυφή αυλή που εκτός των άλλων φιλοξενεί και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις καλαμάρι με ντομάτα σοφρίτο, σουτζούκι, κόλιανδρος, λεμόνι, ημίπαστο σκουμπρί, παντζαροσαλάτα, χοιρινό αυγολέμονο, κόκορα με τραγανό τραχανά, σαλάμι Λευκάδος, γιαούρτι και κλέφτικο με κατσίκι Κύθνου, πιπεριές, ντοματίνια, Σαν Μιχάλη Σύρου, χειροποίητη πίτα, κρεμμύδι και τζατζίκι. Ο λογαριασμός στα 35-40€ με ποτήρι κρασί.

Kούτσικος

Λουτρά, τηλ.: 22810 31 185

Από τα πιο ονομαστά ταβερνάκια της Κύθνου ο Κούτσικος έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές καλοφαγάδων στην καταπράσινη αυλή του, με το κοκκινιστό μοσχαράκι του να είναι δίχως άλλο η αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ του καταλόγου του που είναι πλούσιος σε τοπικές νοστιμιές, γευστικότατα μαγειρευτά κι εκλεκτά κρεατικά. Μην ξεχάσεις να παραγγείλεις ακόμη ιμάμ μπαιλντί, κολοκυθοκεφτέδες, γίδα βραστή αν το λέει η περδικούλα σου και κατσικάκι λεμονάτο. Ο λογαριασμός στα 25€ το άτομο με κρασάκι.

Μπαϊράκι

Λουτρά, τηλ.:2281 031111

Το Μπαϊράκι στα Λουτρά είναι ένα εξαιρετικό ψαροταβερνάκι, πρώτο κύμα πίστα που ετοιμάζει καθημερινά διαλεχτά θαλασσινά μεζεδάκια.

Στο τραπέζι παίρνουν θέση καλοφτιαγμένη φάβα παντρεμένη, καλαμάρι σχάρας ζουμερό, σαρδέλες σχάρας, χταποδάκι ψημένο, κριθαρότο με γαρίδες κοντοσούβλι κοτόπουλου –γιατί κι οι κρεατοφάγοι έχουν ψυχή- και αστακομακαρονάδα να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Γεύσεις απλές και ξεκάθαρες, πρώτης τάξεως μεζέδες για να συνοδεύσεις το κρασί ή το ούζο σου, να τσουγκρίσεις το ποτήρι και να μοιραστείς μπουκιές χαράς και αγαλλίασης. Ο λογαριασμός στα 25€ το άτομο μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια.

Αρχιπέλαγος

Παναγία Κανάλα, τηλ.: 2281032380

Για περισσότερα από 35 χρόνια το Αρχιπέλαγος μας τρατάρει παραδοσιακές γευστικές απολαύσεις και φοβερά μαγειρευτά που παρασκευάζονται με αγνά υλικά, τα οποία παράγονται στην μικρή φάρμα της οικογένειας ή από επιλεγμένους ντόπιους βοσκούς και ψαράδες. Εδώ η κοπανιστή Κύθνου είναι must όπως και το ταραχτό (Θερμιώτικη στραπατσάδα, με αυγά φρέσκα, τυρί τρίμμα και φρέσκια ντομάτα), οι κρασάτες σουπιές, το χταπόδι στη γάστρα, το κοκκινιστό κρασάκι, το λεμονάτο μοσχαρισιο χτένι και το κοκκινιστό κουνέλι σκέτο λουκούμι. Ο λογαριασμός στα 22-25€ το άτομο.

Positano

Kυκλάδων Βορεινά, Χώρα Κύθνος, τηλ.: 2281 031587

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Positano Kythnos (@positano_kythnos)


Αν είσαι λάτρης των αυθεντικών ιταλικών γεύσεων τότε το Positano στην Χώρα του νησιού θα γίνει ο απόλυτος γευστικός προορισμός για σένα και την παρέα σου. Το μενού του ισορροπημένο, συνοδεύεται από μια εκλεκτή λίστα κρασιών και κοκτέιλ που θα σε ενθουσιάσουν απογειώνοντας την εμπειρία της επίσκεψής σου στα μέρη του. Εδώ θα βρεις εξαιρετικά μαγειρεμένες μεσογειακές συνταγές χωρίς περιττές γκουρμέ φανφάρες. Αν δεν μας πιστεύεις τότε πρέπει να δοκιμάσεις επειγόντως τη σαλάτα με τη μπουράτα, την καρμπονάρα και την ξυλοφουρνιστή πίτσα μαργαρίτα που είναι από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v