Πού να φας στη Σαλαμίνα;

Το κυνήγι του καλού μεζέ μας έφερε προς Σαλαμύκονο μεριά για να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά καλούδια των καλύτερων φαγάδικων του νησιού της καρδιάς μας.

Πού να φας στη Σαλαμίνα;

Ούτε ένα τέταρτο μακριά από το πορθμείο του Περάματος, η Σαλαμίνα μάς περιμένει για όμορφες βουτιές στα νερά της, αλλά και για ωραιότατες μεζεδοκαταστάσεις, αφού στις γειτονιές της θα βρεις εξαιρετικά φαγάδικα. Οι ψαροφάγοι της παρέας θα κάνουν χαρές μεγάλες μιας και θα βρουν μπόλικα καλούδια έτοιμα από την θαλασσοπαραγωγή στη κατανάλωση, αλλά κι οι κρεατοφάγοι θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους καλοτρώγοντας. Εμείς ιχνηλατήσαμε την περιοχή κάνοντας στάση στα καλύτερα φαγάδικα της περιοχής.

Παραλία

Ακτή Καραϊσκάκη 56, Σαλαμίνα τηλ.:21 0465 7587

Το όνομα σε προδιαθέτει τόσο για τη διακόσμηση, το σημείο όσο και τον κατάλογο της Παραλίας που μυρίζει θάλασσα φυσικά. Πάνω στο κύμα, απλώνεται πλήθος τραπεζακίων που γεμίζουν με διαλεχτούς ψαρομεζέδες για να τρώει η μάνα και του παιδιού να δίνει.

Eπιβάλλεται να δοκιμάσεις τις γαρίδες χωνάκι για καλωσόρισμα, το ριζότο θαλασσινών με σαφράν, το λιαστό χταπόδι στη σχάρα, την γαριδομακαρονάδα, την καραβιδομακαρονάδα, τα κυδώνια σαγανάκι, το καλαμάρι γόνο, τη σούπα κακαβιά, ενώ αν το πορτοφόλι σου το επιτρέπει μπορείς να διαλέξεις από τις γυάλινες βιτρίνες της Παραλίας ολόφρεσκα αλιεύματα. Ο λογαριασμός μαζί με τα ουζάκια θα κυμανθεί περί τα 20-25€ το άτομο, αν αποφύγεις το φρέσκο ψάρι.

Ο Κάκιας

Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, τηλ.: 210 4655821

Από τα πλέον ονομαστά ψαροταβερνάκια της Σαλαμίνας, ο Κάκιας μάς καλεί καθημερινά σε μια αξέχαστη γευστική περιπλάνηση στις νοστιμιές του τόπου του, με το μενού του να μυρίζει αρμύρα αφού φέρνει μπόλικους θαλασσινούς θησαυρούς στο πιάτο σου. Εδώ το τελικό πρόσταγμα το έχει πάντοτε η θάλασσα, η οποία κερνά τους μεζέδες που καταφθάνουν σε χορταστικές μερίδες στο τραπέζι σου. Εξαιρετική είναι κι η συλλογή του από ούζα και τσίπουρα από όλη τη χώρα.

Μην φύγεις πριν παραγγείλεις μους λευκού ταραμά, γαριδοκεφτέδες, φάβα με κρεμμύδι και κάπαρη, γυαλιστερές ωμές, πορφύρες, μύδια μεθυσμένα, ταρτάρ τόνου, φρύσσα με ξύδι κι ελαιόλαδο, χταπόδι ξυδάτο, σουπιές κουλουριώτικες τηγανητές με μελάνι, γαρίδες γάμπαρη φιλέτο με λάδι, λεμόνι και ταμπάσκο, γιουβέτσι φρέσκου ψαριού και ριζότο ψαριού με μελάνι. Ο λογαριασμός μαζί με τα ουζάκια δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 22-25€ το άτομο.

Μελτέμι

Παραλία Κανάκια Αιαντείου, τηλ.: 2104665007

Αγαπημένο ταβερνάκι το Μελτέμι που συνδυάζει τζακίσιο εσωτερικό για τις κρύες και χουχουλιάρικες μέρες του χειμώνα και τραπεζάκια πάνω από τη θάλασσα για όταν πλακώνουν οι μεγάλες ζέστες. Εδώ το μενού βρίσκει αγαστή ισορροπία μεταξύ κρέατος και ψαριού ώστε να μην φύγει κανένας παραπονούμενος από εκεί.

Όσο εμείς γράφουμε, εσύ παραγγέλνεις τον μεζέ στο πήλινο (παστουρμάς, φέτα, ντομάτα, καυτερή πιπεριά, αυγό, λουκάνικο) το κοτόπουλο σουβλάκι, τη μοσχαρίσια μπριζόλα, τα ψητά μανιτάρια, τις ποικιλίες θαλασσινών και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ο λογαριασμός μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια θα κυμανθεί στα 20-23€ το άτομο, αν μείνεις μακριά από το φρέσκο ψάρι.

Έπρεπε

Μπλε Λιμάνι, Κοίμησης Θεοτόκου 16, Παραλία, τηλ.:21 0468 5494

Έπρεπε να γράψουμε κάτι για το Έπρεπε (pun intended) καθώς καθημερινά παίζει σοβαρή μεζεδοκατάσταση στο Μπλε Λιμανάκι της Σαλαμίνας για πάρτη του. Ο χώρος ωραιότατος με τα τραπεζάκια του να γλείφουν σχεδόν το κυματάκι και τον κατάλογο να ικανοποιεί τις ορέξεις τόσο των ψαροφάγων όσο και των κρεατοφάγων που έχουν μετατρέψει το Έπρεπε σε στέκι τους.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις tacos με μοσχαρίσιο ντονέρ, pico de gallo , γουακαμόλε και γιαούρτι, κριθαρότο καραβίδας με πουρέ γλυκιάς κολοκύθας, μαύρο σκόρδο και τοματίνια κονφί, φιλεταρισμένη σαρδέλα, τυρολουκουμάδες  με μαρμελάδα ντομάτας. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο μαζί με κρασάκι.

Μαιστράλι

Μπλε Λιμάνι, Κοίμησης Θεοτόκου, τηλ.: 21 0466 6120

Παραμένουμε στο Μπλε Λιμανάκι και προχωράμε ακάθεκτοι για το Μαιστράλι που επιμένει χειροποίητα και πολύ καλά κάνει φιλοξενώντας πεντανόστιμα και γευστικότατα μεζεδάκια στο μενού του, όσο οι θαμώνες του παίρνουν μάτι θάλασσα που απλώνεται απέραντη εμπρός τους. Εδώ σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις τα χειροποίητα κεφτεδάκια, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, τον γόνο καλαμαριού, τη χοιρινή σταβλίσια, τις γαρίδες σαγανάκι, τα ζυμαρικά με γαρίδες και τις θηριώδεις ποικιλίες θαλασσινών ή κρεατικών γιατί το Μαιστράλι δε χαλάει χατίρι σε κανένα ουρανίσκο. Ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο μαζί με ουζάκι.

Το Κοχύλι

Σαλαμινομάχων 30, Σαλαμίνα, τηλ.:21 0467 3306

Δύσκολα θα βρεις λίστα που να περιλαμβάνει τα καλύτερα φαγάδικα της Σαλαμίνας, στην οποία να μην υπάρχει το όνομα του Κοχυλιού. Και πώς να γίνει διαφορετικά αφού πρόκειται για το ουζερί- εστιατόριο με την ομορφότερη θέα στο νησί; Μιλάμε για ένα πετρόχτιστο υπερυψωμένο μπαλκονάκι με θέα τον Σαρωνικό και πεντανόστιμες επιλογές στο μενού του για να φιλιώσουν κρεατοφάγοι και ψαροφάγοι σε ένα τσιμπούσι επάνω.

Από τα κοψίδια του καταλόγου ξεχωρίζουν οι υπέρ-τίμιες μπριζόλες στα κάρβουνα, το κοτόπουλο, τα χειροποίητα μπιφτέκια, αλλά και το ζουμερό ψαρονέφρι, ενώ στα ψαρικά, τα ολόφρεσκα κυδώνια, ο φρέσκος σολομός με σάλτσα teriyaki, οι γαριδομακαρονάδες και τα καλαμαράκια. H μπίλια του λογαριασμού θα κάτσει μεταξύ 22 και 25€ το άτομο.

Χοντρό Αλάτι

Λεωφ. Αιαντείου 50, Αιάντειο, τηλ.: 697 947 9358

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Χοντρό Αλάτι (@xondro_alati)


Σε έναν κομψό και φιλόξενο χώρο μόλις 10΄ από το κέντρο της Σαλαμίνας, σε μια υπέροχη τοποθεσία, μπροστά στον κόλπο του Αιαντείου, μπορείς να επιλέξεις μια σειρά από καλομαγειρεμένες λιχουδιές που θα γιατρέψουν την πείνα σου. Το μπαλκονάκι του με θέα όλο τον Σαρωνικό είναι χάρμα οφθαλμών κι αξίζει να φωτογραφηθεί όσο οι προπόσεις στα τραπεζάκια του καλά κρατούν.

Για τους κρεατοφάγους της παρέας τώρα στον κατάλογο υπάρχουν εκλεκτά και ψημένα με μαεστρία κρέατα. Μια δοκιμή αρκεί για να σε πείσει ενώ επιβάλλεται να δοκιμάσεις το φρέσκο γαυράκι, την παστουρμαδόπιτα τη σαλάτα της Δέσποινας, τη μακαρονάδα του ψαρά, το μελωμένο χταποδάκι, τα όστρακα και τη γαριδομακαρονάδα. Ο λογαριασμός θα γράψει 22-25€ το άτομο μαζί με ουζάκια.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v