Πού να φας στην Πάρο;

Βγήκαμε για μια περιποιημένη φαγητότσαρκα στην κοσμοπολίτικη Πάρο γιατί αν δεν ξέρουν να τρώνε στα Κυκλαδονήσια τότε, πού;

Πού να φας στην Πάρο;

Είτε την έχεις συνδέσει με τις πρώτες μετεφηβικές διακοπές και τώρα σε τρομάζουν τα πλήθη της, είτε είσαι σε απεγνωσμένη αναζήτηση οργάνωσης και ξεκούρασης, η Πάρος έχει κάτι για όλους. Από οικογένειες μέχρι singles και από νεαροπαρέες μέχρι ερωτευμένα ζευγαράκια, όλοι έχουν καλούς λόγους για να ζήσουν ένα απόλυτα κυκλαδίτικο καλοκαίρι στην Πάρο.

Πέρα από τις καθιερωμένες βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά, τις ειδυλλιακές βόλτες και το village hopping στα πανέμορφα χωριουδάκια της, η Πάρος έχει μπόλικους καλούς γαστρονομικούς λόγους που μας αναγκάζουν να δέσουμε άγκυρα στα λιμάνια της.

Yemeni στη Νάουσα


Το Γεμενί ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007 στη Νάουσα της Πάρου, βάζοντας μια άλλη προοπτική στο σκηνικό του νησιού όπως είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση λοιπόν με τις σύγχρονες τάσεις και τον εκμοντερνισμό που επικρατεί στο νησί δημιουργήθηκε ένα οινομαγειρείο με σεβασμό στην ποιότητα και την παράδοση του τόπου.

Εδώ μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι, φαντασία και αγνά υλικά τα οποία ως επί το πλείστον προέρχονται από τις Κυκλάδες. Παριανά και ανατολίτικα γλυκά δια χειρός μαμάς Μαριώς Ζουμή. Το ταρτάρ σολωμού, το καλαμάρι σωτέ, η Παριανή ρεβυθάδα, το τατάκι τόνου, η τυρόπιτα κανταΐφι, το κατσικάκι ρολό και το σεβίτσε λαβράκι θα σε ενθουσιάσουν με τον λογαριασμό να γράφει περί τα 30€ το άτομο με κρασάκι.

Siparos στη Σάντα Μαρία

Αυτό το εστιατόριο συνδυάζει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με μοντέρνα γαστρονομικά twists που σίγουρα θα ενθουσιάσουν και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους. Το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά είναι οι σταρ του μενού, ενώ το φιλικό προσωπικό και η προσεγμένη λίστα κρασιών προσθέτουν στη συνολική εμπειρία. Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη χειροποίητη σπανακοτυρόπιτα, τα λιγκουίνι με θαλασσινά, τη μους ταραμά, το καρπάτσιο χταποδιού, το ταρτάρ τόνου και τις τηγανιτές μικρές γαρίδες με τη χειροποίητη μαγιονέζα με σαφράν, Ο λογαριασμός μαζί με ποτήρι κρασί στα 45-50€ το άτομο.

Γλαύκος στη Νάουσα

Ο Γλαύκος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και προσφέρει ένα πανέμορφο σκηνικό για να απολαύσεις φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Η κουζίνα είναι απλή, αλλά εξαιρετικά εκτελεσμένη, με το λιαστό χταπόδι και τα καλαμάρια να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Υπέροχο το ριγανάτο ψαρονέφρι, το κοτόπουλο φλαμίνγκο και τα μυρωδάτα φιλετάκια παρμεζάνα. Οι λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τον Γλαύκο δεύτερο σπίτι τους με τον λογαριασμό κατ’ άτομο να μην ξεπερνά τα 30-35€ το άτομο μαζί με κρασάκι.

Μαράθι στην Παροικιά

Οι λάτρεις των μαγειρευτών ας σπεύσουν δίχως καμία δεύτερη σκέψη στο Μαράθι αφού κάθε μέρα η κουζίνα του μας τρατάρει πολύ νόστιμες λιχουδιές σε κατσαρόλα, τηγάνι ή και σχάρα. Εδώ η γουρουνοπούλα είναι must, όπως αντίστοιχα και τα γεμιστά, τα γιουβαρλάκια, το τηγανιτό γοπάκι, το σουφλέ ζυμαρικών, το κριθαρότο θαλασσινών, το ψαρονέφρι α λα κρεμ και το μοσχάρι λεμονάτο. Το σκηνικό έξτρα παραδοσιακό ποντάρει στη λιτή διακόσμηση ενώ για πλήρες γεύμα με μπυρίτσα ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 18-20€ το άτομο.

Aranto στις Λεύκες

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aranto Paros (@aranto2013)


Χρησιμοποιώντας μόνο αγνές πρώτες ύλες κι υποστηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα που παράγει το νησί, ο Δημήτρης κι ο Αντώνης δημιούργησαν το 2013 μια ιδιαίτερη κουζίνα που έχει πολλά στοιχεία της γαστρονομικής κουλτούρα των Κυκλάδων κι ιδιαίτερα της Πάρου και που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη. Στον χώρο θα βρεις μια πλήρως ενημερωμένη wine list με αμέτρητες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ από το φαγητομενού ξεχωρίζει το απάκι κοτόπουλο με πιπερόμελο, τα λεμονάτα γαρδουμπάκια στον φούρνο, το ψαρονέφρι με σως εσπεριδοειδών, η γούνα, το τουλουμοτύρι Πάρου και το λουκάνικο γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα Λογαριασμός στα 22-25€ το άτομο με κρασάκι.

Βuon Vento στην Μεσσάδα

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BuonVento (@buonventoparos)


Το Buon Vento, ή αλλιώς Καλός Άνεμος, είναι ένα μέρος που ζητάει να μη μετράμε το χρόνο. Το εστιατόριο γεννήθηκε από την επιθυμία δύο Ιταλών να μετοικήσουν στην Πάρο κι από το κοινό τους πάθος για την τέχνη της κουζίνας και της περιποίησης. Αυτό το κάνει κάπως διαφορετικό αφού σε προσκαλεί να δοκιμάσεις τις γεύσεις της αυθεντικής Ναπολιτάνικης κουζίνας, χρησιμοποιώντας κατά βάση τα βιολογικά προϊόντα της Πάρου και μερικά ειδικά, τυπικά ιταλικά προϊόντα. Υπέροχα και τα γλυκά του. Ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο μαζί με ποτήρι κρασί.

Κατσούνας στη Μικρή Σάντα Μαρία

Από τα πλέον θρυλικά φαγάδικα της Πάρου ο Κατσούνας είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα με σπιτίσια διακόσμηση με την φήμη της σκορπινομακαρονάδας του να απλώνεται σε όλες τις κυκλάδες. Υπέροχος και ο αστακός γιουβέτσι αλλά και τα θαλασσινά στο φούρνο με κριθαράκι. Οι θαλασσινοί του μεζέδες καθημερινά εμπλουτίζονται με τις ψαριές των καϊκιών του που καταφθάνουν ολόφρεσκιες στο τραπέζι σου. Αν πάλι είσαι κρεατοφάγος τα κατσικάκια δικής του εκτροφής θα σε ενθουσιάσουν μόλις φθάσουν καλομαγειρεμένα στο πιάτο σου. Μαζί με κρασάκι ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v