Μήπως να ξεκινήσεις να κάνεις διατάσεις;

Γυμνάζεσαι; Δεν γυμνάζεσαι; Σε κάθε περίπτωση οι διατάσεις μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά το κορμάκι σου. Δες πως.

Μήπως να ξεκινήσεις να κάνεις διατάσεις;

Νιώθεις το κορμί σου σαν γόρδιο δεσμό; Άκαμπτο και χωρίς ευλυγισία; Πονάς συχνά σε διάφορα σημεία χωρίς να ξέρεις το γιατί;

Τότε μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, αφ’ ενός, αφ’ ετέρου να δώσεις περισσότερη έμφαση στις διατάσεις.

Και γιατί να το κάνω αυτό; Θα αναρωτηθείς. Δες παρακάτω μερικά από τα οφέλη που έχουν οι διατάσεις για το σώμα, αλλά και το πνεύμα σου.

Γίνεσαι πιο ευλύγιστος

Οι διατάσεις βοηθούν στη διατήρηση και αύξηση της ευλυγισίας των μυών και των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε διάφορες δραστηριότητες, από αθλήματα μέχρι καθημερινές κινήσεις.

Κινδυνεύεις λιγότερο από τραυματισμούς

Οι μυς που είναι ευλύγιστοι είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

Οι διατάσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που βοηθά στην παροχή περισσότερου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μυς και απομακρύνει απόβλητα, όπως το γαλακτικό οξύ.

Λιγότερη μυϊκή έντασης

Οι διατάσεις βοηθούν στη μείωση της έντασης στους μυς, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει από πόνους και δυσφορία.

Καλύτερη στάση σώματος

Οι τακτικές διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση της στάσης του σώματος, ειδικά αν περνάς πολλές ώρες καθιστός ή σκυμμένος.

Αύξηση του εύρους κίνησης

Βοηθούν στη διατήρηση ή ακόμη και στην αύξηση του εύρους κίνησης στις αρθρώσεις, κάνοντας τις καθημερινές δραστηριότητες πιο εύκολες και άνετες.

Λιγότερο στρες

Οι διατάσεις έχουν και ψυχολογικά οφέλη, όπως η μείωση του στρες και η βελτίωση της διάθεσης, καθώς βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.

Τι είδη υπάρχουν;

Οι πιο κοινές μορφές διατάσεων είναι οι στατικές και οι δυναμικές.

Οι στατικές διατάσεις περιλαμβάνουν την διάταση του μυ και την παραμονή σε αυτήν τη θέση χωρίς καμία κίνηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.

Αυτού του είδους οι διατάσεις είναι πιο ευεργετικές μετά την άσκηση, όταν οι μύες είναι ζεστοί. Βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, στη βελτίωση της ευλυγισίας και στη μείωση της μυϊκής έντασης. Χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρος της διαδικασίας αποθεραπείας, για να μειώσουν σταδιακά τους καρδιακούς παλμούς και να βοηθήσουν το σώμα να επιστρέψει σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι δυναμικές διατάσεις περιλαμβάνουν ενεργές κινήσεις στις οποίες οι αρθρώσεις και οι μύες διατρέχουν όλο το εύρος κίνησης. Σε αντίθεση με τις στατικές διατάσεις, οι δυναμικές διατάσεις δεν διατηρούνται στο τελικό σημείο της κίνησης.

Γίνονται συνήθως πριν από την άσκηση, για να προετοιμάσουν τους μύες για φυσική δραστηριότητα, καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος, ζεσταίνουν τους μύες και βελτιώνουν τον συντονισμό και την ισορροπία.

Πώς να ξεκινήσεις

Αν σε πείσαμε να ξεκινήσεις διατάσεις, ξεκίνα σταδιακά. Όπως και με άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας, το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει.

Μπορείς να κάνεις διατάσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Τις ημέρες που ασκείσαι, στόχευσε σε 5 έως 10 λεπτά δυναμικών διατάσεων πριν από τη δραστηριότητα και κάνε άλλα 5 έως 10 λεπτά στατικών διατάσεων μετά την προπόνηση.

Τις ημέρες που δεν ασκείσαι αφιέρωσε τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά για διατάσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευλυγισίας και στη μείωση της μυϊκής έντασης και του πόνου.

Επικεντρώσου στις κύριες περιοχές του σώματος που βοηθούν στην κινητικότητα, όπως οι γάμπες, οι οπίσθιοι μηριαίοι, οι καμπτήρες του ισχίου και οι τετρακέφαλοι. Για ανακούφιση στο άνω μέρος του σώματος, δοκίμασε κινήσεις που διατείνουν τους ώμους, τον αυχένα και την κάτω πλάτη.

Κράτα κάθε διάταση για (τουλάχιστον) 30 δευτερόλεπτα ή και παραπάνω αν νιώθεις ότι το συγκεκριμένο σημείο απαιτεί περισσότερο.

Δες στο παρακάτω βίντεο μια 10λεπτη ρουτίνα διατάσεων που μπορείς να κάνεις καθημερινά:

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v