Πού θα βρεις ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια στην πόλη;

Θυμάσαι τότε που ανεβαίναμε στα πατίνια και δώσ’του οι βόλτες; Πού να πήγαν άραγε; Υπάρχουν;

Πού θα βρεις ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια στην πόλη;

Την μακρινή και δυστοπική περίοδο της καραντίνας η πόλη είχε γεμίσει ηλεκτρικά πατίνια, δίνοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες μια εύκολη και «πράσινη» εναλλακτική αστικής μετακίνησης.

Όμως λίγο τα ατυχήματα, λίγο και οι βανδαλισμοί τους οδήγησαν σταδιακά στην απομάκρυνση των εταιρειών παροχής τους από τη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια, δειλά δειλά, κάποιες εταιρείες κάνουν comeback, ενώ άλλες νέες, ξεκινούν τα πρώτα τους… τσουλήματα, σε συγκεκριμένους Δήμους της πόλης και της επικράτειας.

Έτσι μπορούμε ξανά πλέον να καβαλήσουμε αυτό το άκρως εθιστικό μέσο μεταφοράς και να βολτάρουμε στις γειτονιές.

Σημείωσε πως η χρήση τους απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών και το κράνος κατά τη μεταφορά είναι απαραίτητο. Όσον αφορά τις χρεώσεις τους, ξεκινούν από 1€ για το ξεκλείδωμα, και έπειτα ακολουθεί η χρέωση ανά λεπτό, η οποία κυμαίνεται στα 0,20€.

Ποιες εταιρείες βρίσκουμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Την αρχή έκανε η Lime, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, η οποία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια επέστρεψε στην χώρα μας τον Ιούνιο του 2024 ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Λίγες εβδομάδες μετά, τα «πράσινα» πατίνια της εταιρείας είναι διαθέσιμα και στην αθηναϊκή ριβιέρα, έπειτα από συνεργασία με τον Δήμο Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Για να ξεκινήσεις τη βόλτα σου, εντοπίζεις κάποιο πατίνι της εταιρείας μέσω της εφαρμογής (διαθέσιμη για Android και iOS). Η εφαρμογή είναι δωρεάν, και για να κάνεις λογαριασμό θα πρέπει να δώσεις το κινητό σου, αριθμό κάρτας και μερικά ακόμα στοιχεία. Όταν το εντοπίσεις στον χάρτη, πατάς «κράτηση» και όταν το πλησιάσεις σκανάρεις το QR Code μέσω της εφαρμογής για να ξεκινήσεις την διαδρομή σου. Όταν η διαδρομή πλησιάζει προς το τέλος της, πρέπει να το παρκάρεις κάπου προσεκτικά, με σεβασμό στους πεζούς και τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Η Lime σε χρεώνει ένα σταθερό κόστος για το ξεκλείδωμα κάθε οχήματος και μια τιμή ανά λεπτό όταν κάνεις τη βόλτα σου. Για τις πρώτες πέντε βόλτες η εφαρμογή σου δίνει 20% έκπτωση, ενώ μπορείς να αγοράσεις και διάφορα pass για απεριόριστες διαδρομές, όπως το μισάωρο στα 4,99€, για 24 ώρες, το ωριαίο στα 5,99€ με διάρκεια τρεις ημέρες και ένα 160 λεπτών στα 13,99€ με διάρκεια μια εβδομάδα.

Νέα εταιρεία στον χώρο, η Bee μετά την Πρέβεζα τους τελευταίους μήνες διαθέτει προς χρήση 50 ηλεκτρικά πατίνια της στον Δήμο Κηφισιάς. Τα πατίνια, βρίσκονται σε κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου, ενώ μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή (διαθέσιμη για Android και iOS) και φτιάχνοντας λογαριασμό με τα στοιχεία σου (αν είσαι άνω των 18) και τα στοιχεία της κάρτας σου.

Η διαδικασία ξεκλειδώματος είναι αρκετά απλή, με τα διαθέσιμα πατίνια να εμφανίζονται σε χάρτη μέσω της εφαρμογής, μαζί με πληροφορίες για την κατάσταση της μπαταρίας τους. Μετά τη βόλτα, προτείνεται να τοποθετήσεις το πατίνι σε μια καθορισμένη ζώνη στάθμευσης ή παράλληλα και κοντά σε έναν τοίχο ή σε ένα μέρος όπου βρίσκονται και άλλα αντίστοιχα πατίνια.

Στα πλάνα της εταιρείας είναι να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της και στην Γλυφάδα, ενώ πέρα από την Πρέβεζα, πατίνια της εταιρείας είναι διαθέσιμα στα Ιωάννινα, αλλά και στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v