Η θρεπτική αξία των χόρτων και η εποχή τους
Έχουν ελάχιστες θερμίδες, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ώρα να μάθεις για τα χόρτα και τη θρεπτική του αξία.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ώρα να μάθεις για τα χόρτα και τη θρεπτική του αξία.
Σε σαλάτες, ή μαγειρευτά, τα χόρτα είναι το απόλυτο ζαρζαβατικό, το πιο νόστιμο και θρεπτικό συνοδευτικό για τα γεύματά μας, ανεξαρτήτως εποχής.
Σε γενικές γραμμές, είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Δες παρακάτω τα πιο δημοφιλή ανά εποχή και την θρεπτική τους αξία.
Τα χόρτα του χειμώνα
Σπανάκι: Πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ.
Ραδίκια: Περιέχουν βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Σέσκουλα: Πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α και μαγνήσιο.
Κάρδαμο: Πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά.
Ζοχός: Περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά.
Σταμναγκάθι: Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη E και φυτικές ίνες.
Λάπαθα: Περιέχει βιταμίνη C, καροτενοειδή και σίδηρο.
Πικραλίδες: Πλούσιες σε βιταμίνες A, C και K, καθώς και σε φυτικές ίνες.
Καυκαλήθρες: Περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Τα χόρτα της άνοιξης
Αγριόχορτα: Πλούσια σε βιταμίνες Α, C, και K, καθώς και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Σπαράγγια: Περιέχουν βιταμίνες A, C, E, K και φυλλικό οξύ.
Μυρώνια: Πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Γλιστρίδα: Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, C, και E.
Ασκολύμπροι: Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα κάλιο και ασβέστιο.
Πρασουλίτες: Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο.
Αμπελοβλάσταρα ή αμπελοκορφάδες: Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, περιέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Τα χόρτα του καλοκαιριού
Βλήτα: Πλούσια σε βιταμίνη Α, C, και σίδηρο.
Ρόκα: Πλούσια σε βιταμίνες A, C, και K, καθώς και σε αντιοξειδωτικά.
Μαϊντανός: Πλούσιος σε βιταμίνες A, C, και K, καθώς και σε φυλλικό οξύ.
Άγρια Ραδίκια: Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο.
Νεροκάρδαμο: Πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά.
Κολοκυθοκορφάδες: Πλούσιοι σε βιταμίνη C και βιταμίνη A, ασβέστιο και σίδηρο.
Αντίδια: Πλούσια σε βιταμίνες Α, C, και Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.
Αλμύρα: Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και K, περιέχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου.
Κρίταμο: Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.