Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στη Λευκάδα

Το ευκολότερα προσβάσιμο νησί του Ιονίου έχει κουζίνα φανταστική, και ταβερνάκια που την σερβίρουν απλόχερα. Σου τα συγκεντρώσαμε όλα σε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στη Λευκάδα

Διακοπάρεις στη Λευκάδα και ψάχνεις στο Google τα καλύτερα μέρη για φαγητό; Μην ψάχνεις άλλο. Εδώ σου συγκεντρώσαμε όλα τα SOS για να ξέρεις πού θα φας αυτή και όλες τις επόμενες φορές που θα σε βρει το καλοκαίρι στο πιο «στεριανό» από τα νησιά του Ιονίου.

Ράχη
Στην Εξάνθεια, χάρτης εδώ 

Έχει μακράν την καλύτερη θέα όλου του νησιού, συν την αίσθηση ότι τρως πάνω στα σύννεφα, συν ένα δημιουργικό μενού που απογειώνει τις τοπικές πρώτες ύλες και τις παραδοσιακές λευκαδίτικες συνταγές. Δοκίμασε οπωσδήποτε τις φακές Εγκλουβής με ντοματίνια, μους αβοκάντο, αρωματικά βότανα, λεμονένιο ντρέσινγκ από yuzu και φύκια wakame, το Μπιάνκο, παραδοσιακή λευκαδίτικη συνταγή που επανεφευρίσκει τον εαυτό της, με ντόπιο μπακαλιάρο tempura, κρέμα σκόρδου, ψητές πατάτες και ξύσμα λεμονιού, και το ριζότο με γαρίδες σαγανάκι, μπρισκ, σάλτσα ντομάτας, φέτα και γιαούρτι με λάιμ. Συνοδεύεις με κρασιά από τον λευκαδίτικο αμπελώνα, και πληρώνεις γύρω στα 30€ το άτομο. Έλα πριν το ηλιοβασίλεμα, που φαίνεται από εδώ πάνω υπερθέαμα, πίστεψέ μας δεν θέλεις να το χάσεις.

Τ’ Αλώνι
Στα Χορτάτα, χάρτης εδώ 

Καταπληκτική θέα κι εδώ, που πιάνει από τις καταπράσινες κορυφογραμμές της Λευκάδας ως το Ιόνιο που λαμπυρίζει στον ορίζοντα, από ένα μπαλκόνι χάρμα οφθαλμών. Στα του μενού, ξεχωρίζουν οι πέννες με κιμά αγριογούρουνου και μπεσαμέλ γραβιέρας, η προβατίνα μανέστρα με κονφί ντομάτας, λεμονοθύμαρο και κρέμα πεκορίνο, ο παραδοσιακός μπακαλιάρος Σαβόρο που απογειώνεται με παντζάρι, δεντρολίβανο και πίκλες από σταφίδα, και το καταπληκτικό Σοφιγάδο με μοσχαρίσια μάγουλα, πίκλες κρεμμυδιού στιφάδο, κρέμα μαϊντανόριζας και λάδι δεντρολίβανου. Συνοδεία κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα (αρκετά διαθέσιμα και σε ποτήρι) θα υπολογίσεις γύρω στα 30-35€ το άτομο. Φοβερό ηλιοβασίλεμα και από εδώ, κανόνισε την ώρα άφιξης λίγο νωρίτερα.

Τα Κανιόρια
Στη Λυγιά, χάρτης εδώ 

Τέλειο σημείο ακριβώς πλάι στην θάλασσα (αν πάρεις τηλέφωνο για κράτηση ζήτα ένα από τα «κάτω» τραπέζια, θα μας θυμηθείς) και πεντανόστιμη, σπιτική κουζίνα που δουλεύει κατά κύριο λόγο με ντόπια υλικά. Το μενού χωρίζεται σε στεριά και θάλασσα, και περιλαμβάνει προτάσεις όπως σαρδέλες ψητές με σάλτσα κόλιανδρου, πίκλες κρεμμυδιού και μους φάβας Εγκλουβής, λιγκουίνι με γαρίδες με καπνιστό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, βούτυρο μαύρου σκόρδου και τραγανές νιφάδες προσούτου Ευρυτανίας, αρνάκι Σπαέτο, αργοψημένο στη γάστρα με καπνιστό σκόρδο και δεντρολίβανο, και κόκορα ραγού παστιτσάδα με πλατιές χυλοπίτες, καπνιστό ελαιόλαδο και γραβιέρα Πρεβέζης. Συνοδεύεις με κρασιά ή τσιπουράκια, και πληρώνεις περί τα 35€ το άτομο.

Ο Παύλος
Στα Χαραδιάτικα, χάρτης εδώ 

Κρεατοφάγοι μας, εδώ είστε. Η πλακόστρωτη, υπερυψωμένη αυλίτσα του Παύλου στρώνει τα τραπέζια της με καρό τραπεζομάντιλα και σας περιμένει για ένα φεστιβάλ κρεατοφαγίας άνευ προηγουμένως. Σούβλες και σχάρες εδώ έχουν την τιμητική τους, με ντόπια κρέατα να ψήνονται μαστόρικα και τα κλασικά ορεκτικά παραδοσιακής ταβέρνας να τα συνοδεύουν. Δοκίμασε τα αρνίσια παϊδάκια, τα ζουμερά μπιφτέκια, την χοιρινή πανσέτα και το λουκάνικο, για του λόγου μας το αληθές. Με ωραίο ντόπιο κρασάκι, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 25€ το άτομο.

Το Παρδαλό Κατσίκι
Στην Καρυά, χάρτης εδώ 

Απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από θεόρατα πλατάνια, που του εξασφαλίζουν πάντα δροσιά, και τα φορτώνει με καλοεκτελεσμένες δημιουργίες που βασίζονται σε τοπικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές. Μην χάσεις τον Κοκοτό, που είναι κόκορας κρασάτος με λαζανάκι και κεφαλοτύρι, τον ελληνικό μαύρο χοίρο με λευκή σάλτσα πιπεριού, μανιτάρια και τραγανό κρεμμύδι, το κατσίκι με θυμάρι, δενδρολίβανο, λιαστά ντοματίνια, κατσικίσιο τυρί και πατατούλες φούρνου, τα ψητά παντζάρια με γλυκοπατάτα, ραπανάκι, καρύδια και γαλομυζήθρα Κρήτης, και το σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, γλυκόξινη σάλτσα και πάστα πιπεριάς Φλωρίνης. Λογαριασμός με κρασί, στα 25€ περίπου το άτομο.

Γωγώς Γεύσεις
Στην πόλη, χάρτης εδώ 

Αν σε βρει κάποιο βραδάκι στην πόλη της Λευκάδας, αξίζει να πιάσεις τραπέζι σε αυτό το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο στην κεντρική αγορά, για να δοκιμάσεις καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό και νόστιμα μεζεδάκια: Σκέψου ωραία κεφτεδάκια κοκκινιστά, μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, σπιτικά γεμιστά και ιμάμ μπαϊλντί, σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πετιμέζι και την παραδοσιακή πιπερόπιτα που καίει καρδιές. Συνοδεύεις με παγωμένες μπύρες, ούζο ή τσίπουρο, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο. Απλά, λιτά και νόστιμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v