Θάσος στο μανίκι μας

Αρχαιολογικός πλούτος εκατοντάδων χρόνων, κοσμαγάπητες παραλίες, πευκόφυτα καρτποσταλικά βουνά και ειδυλλιακά χωριουδάκια συμπληρώνουν το καρέ της Θάσου.

Θάσος στο μανίκι μας

Βουνό με βουνό… σμίγει στη Θάσο, το εσωτερικό μέρος της οποίας είναι γεμάτο με πυκνά δάση, κοιλάδες, ποτάμια, ρεματιές και – φυσικά –  πανέμορφα ορεινά χωριουδάκια που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι ήρθατε σε νησί. Αξίζει επίσης να γνωρίζεις (και θα το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι στις δεκάδες ταμπέλες του παραθαλάσσιου δρόμου), ότι στη Θάσο το κάθε χωριό έχει και την Σκάλα του. Πρόκειται για επίνεια των χωριών, τα οποία χωριά χτίστηκαν στο πιο ασφαλές, ορεινό μέρος του νησιού ελέω πειρατών. Χωριά και Σκάλες, κατά περίπτωση, παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ομορφιά, αφού διατηρούν την παραδοσιακή θρακομακεδονίτικη αρχιτεκτονική και δίνουν άφθονες επιλογές για παραθαλάσσιες ή ορεινές εξορμήσεις, ανάλογα τα κέφια.

Το τοσοδούλικο και πολύ γραφικό Παλιό Λιμάνι προσφέρει εξίσου υπέροχες εικόνες, όμως αν θες να βρίσκεσαι στο επίκεντρο του νησιού, με τις περισσότερες επιλογές διαμονής και εξόδου, ο Λιμένας είναι το κατάλληλο μέρος για να μείνεις. Ίσως και το ομορφότερο στο νησί. Ο Λιμένας είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσεις σαν φτάσεις στον νησί ερχόμενος με το πλοίο από την Κεραμωτή (το one way εισιτήριο κοστίζει 5€ ενώ το αντίστοιχο του αυτοκινήτου είναι στα 20€ με τη διάρκεια του ταξιδιού να μην ξεπερνά τα 45 λεπτά κι ενώ υπάρχουν πάρα πολλά δρομολόγια καθημερινά).

Υπάρχει κι η επιλογή να φτάσεις στη Θάσο μέσω Καβάλας με τα πλοία να δένουν στη Σκάλα Πρίνου μετά από ένα μιαμισάωρο ταξίδι με το ατομικό one way εισιτήριο στα 6,50€ και το αντίστοιχο του αυτοκινήτου στα 20€.

Αξιοθέατα έχει;

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αξιόλογη αρχαϊκή κεραμική των Κυκλαδικών και Βορειοανατολικών εργαστηρίων, αλλά και των ντόπιων κεραμέων που αφομοιώνουν δημιουργικά τις επιδράσεις που φθάνουν από τον κόσμο του Αιγαίου και της Ανατολής, καθώς και μια από τις πλουσιότερες για επαρχιακό μουσείο, συλλογές μαρμάρινων γλυπτών, ολόγλυφων και ανάγλυφων έργων από το περίφημο θασιακό μάρμαρο. Πέρα από το υπέροχο μουσείο η Θάσος είναι σπαρμένη με σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς όπως τα ερείπια της αρχαίας Θάσου, το Αρχαίο Θέατρο, τα Προπύλαια, αλλά και το μνήμα του Γλαύκου.

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς την Ακρόπολη της Θάσου, όπου μπορείς να απολαύσεις μια πανοραμική θέα του νησιού και να εξερευνήσεις τα ερείπια των αρχαίων τειχών και ναών. Η ατμόσφαιρα σε αυτό το σημείο είναι πραγματικά μαγευτική, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα.

Village hopping θα κάνουμε;

Φυσικά και θα κάνουμε ξεκινώντας από το Καζαβίτι, το οποίο είναι ένα μαγευτικό χωριό με παραδοσιακά σπίτια που έχουν πετρόκτιστες στέγες και μια κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με μεγάλους πλατάνους που προσφέρουν άφθονη σκιά. Η Παναγία με τη Σκάλα της αποτελεί επίσης ένα χωριουδάκι βγαλμένο από βουκολικό πίνακα, περιτριγυρισμένο από πράσινο, με μια όμορφη πλατεία και μια εξίσου γραφική Σκάλα, όπου το τοπίο είναι σχεδόν παραδεισένιο, με τρεχούμενα νερά που διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος του. Τα Ποτάμια, οι Μαριές με την ξακουστή πλατεία και τα ρεμπέτικα γλέντια κι ο Θεολόγος ολοκληρώνουν την απόβασή σου στα θασιώτικα χωριουδάκια.

Παραλίες έχει;

Η Θάσος φημίζεται για τις εκπληκτικές παραλίες της, που ικανοποιούν κάθε γούστο. Αν αγαπάς τις οργανωμένες παραλίες, τότε η Χρυσή Αμμουδιά είναι για σένα. Με την απέραντη αμμουδιά της και τα καταγάλανα νερά, είναι ιδανική για οικογένειες και παρέες που θέλουν να απολαύσουν τη θάλασσα με όλες τις ανέσεις.

Για πιο ήρεμες και απομονωμένες στιγμές, η παραλία Αλυκή είναι η ιδανική επιλογή. Με τα κρυστάλλινα νερά της και τη μοναδική φυσική ομορφιά, θα βρεις την ηρεμία που αναζητάς. Εδώ, μπορείς να απολαύσεις και την παραδοσιακή θασιώτικη φιλοξενία στα ταβερνάκια που βρίσκονται δίπλα στην παραλία.

Αν είσαι λάτρης της φύσης και της περιπέτειας, τότε η παραλία Σαλιάρα, γνωστή και ως Marble Beach, θα σε ενθουσιάσει. Τα λευκά βότσαλα και τα τιρκουάζ νερά της δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιον εξωτικό προορισμό. Η πρόσβαση μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, αλλά το τοπίο θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω.

Τέλος, η παραλία Λιμενάρια προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και παραδοσιακής ελληνικής ατμόσφαιρας. Με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ψάρι και τοπικές λιχουδιές με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Από το beach hopping σου δεν πρέπει να λείψουν σε καμία περίπτωση τα Μεταλλεία (αρκετά βαθιά θάλασσα), ο Παράδεισος με αρκετό κύμα συνήθως και το Δασύλλιο Πρίνου, ένας μεγάλος όρμος με τα πεύκα να σταματούν μόλις μερικά μέτρα πριν από τη θάλασσα.

Λιγότερο τουριστική παραλιακή ατραξιόν, ο Ατσπάς, ένας μικρός κολπίσκος με καθαρά νερά και ψιλή άμμο, και φυσικά οι αμέτρητες παραλίες που ορίζουν την ακτογραμμή από τον Πρίνο μέχρι και τα Λιμανάρια.

Last but not least η κοσμαγάπητη Γκιόλα, δηλαδή η φυσική πισίνα της Θάσου για την οποία τόσα έχεις διαβάσει σε ταξιδιωτικά άρθρα κι άλλα τόσα έχεις δει στα social media. Είναι, όμως, εντελώς άλλο συναίσθημα να κάθεσαι μέσα της, να αγναντεύεις το γαλάζιο από εκεί. Φυσικά, ένας χιλιοφωτογραφημένος προορισμός σαν κι αυτόν δεν γίνεται να μην μαζεύει μπόλικο κόσμο, οπότε δεν σου λέμε και με σιγουριά ότι θα αγναντεύεις το γαλάζιο μόν@ ή με το ταίρι σου.

Πού τρώμε;

Στο ομώνυμο εστιατόριο του ξενοδοχείου Tsigoura στο Καζαβίτι, για παραδοσιακή κουζίνα με ωραιότατα κρεατικά και μαγειρευτά (κάθε βράδυ και με ζωντανά ρεμπέτικα), Kazaviti Restaurant, επίσης στο Καζαβίτι για παραδοσιακή κουζίνα, στο La Terrase στην Χρυσή Αμμουδιά στο ξενοδοχείο Εναύλιον για δημιουργική κουζίνα σε χορταστικές μερίδες, στη Μασαμπούκα στον Λιμένα για σούπερ σουβλάκι και στην Πευκοσπηλιά στην παραλία Παχύ για ψαρομεζέδες δίπλα στο κύμα. Στην είσοδο του χωριού Μεγάλος Καζαβίτης, ο Βασίλης είναι η απόλυτη χωριάτικη ταβέρνα για τους λάτρεις της φάσης και σερβίρει εκλεκτά πιάτα όπως σουτζουκάκια χειροποίητα, αρνί γεμιστό στο φούρνο, συκωταριά, κοψίδια πάσης φύσεως και γεμιστό μπιφτέκι.

Πού μένουμε;

https://www.booking.com/hotel/gr/giola-aparments-and-studios-2.el.html Tα Giola Apartments στην τοποθεσία Αστρίς είναι η πιο οικονομική επιλογή με το δίκλινο να κοστίζει 61€ τη βραδιά, ενώ πολύ καλή επιλογή είναι https://www.booking.com/hotel/gr/la-luna-studios-limenas.el.html τα πισινάτα La Luna studios στον Λιμένα με το δίκλινο να κοστίζει εκεί 70€ το άτομο αλλά και τα Vaso Studios στην Αλυκή με το δίκλινο στα 71€ ανά διανυκτέρευση https://www.booking.com/hotel/gr/vaso-studios.el.html . Αν αναζητάς κάτι πιο premium τότε  https://www.booking.com/hotel/gr/elaion-terra.el.html το Elaion Terra Boutique είναι για σένα με το δίκλινο στα 106€ τη βραδιά συμπεριλαμβανομένου χορταστικού πρωινού.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v