Πώς θα προστατεύσεις τον προστάτη σου

Θες να αποφύγεις τα χειρότερα και να διατηρήσεις τον προστάτη σου υγιή; Δες τι πρέπει να προσέξεις.

Πώς θα προστατεύσεις τον προστάτη σου

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στους άνδρες, με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Πήρε το όνομά του από τη θέση του, αφού «προΐσταται» ήτοι βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη.

Ο ρόλος του είναι η παραγωγή ενός υγρού που αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων. Παράγει επίσης και ένα σημαντικό ένζυμο το PSA που βοηθά στη ρευστοποίηση του σπέρματος.

Η υγεία του είναι σημαντική για τους άνδρες, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν, μιας και ο κίνδυνος υπερπλασίας αυξάνεται σημαντικά, το ίδιο και η πιθανότητα κακοήθειας. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πώς μπορείς να τον διατηρήσεις υγιή;

Διατροφή και προστάτης

Κατανάλωσε πολλές μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Το λυκοπένιο, που βρίσκεται στις ντομάτες, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Επίσης, ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στον προστάτη.

Άσκηση… προστατευτική

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του προστάτη και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Συνιστάται να κάνεις τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα.

Πρόσεχε το βάρος σου

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και άλλα προβλήματα υγείας. Διατηρώντας ένα υγιές βάρος μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο.

Αποφυγή τροφών και ουσιών

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Αντίστοιχα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του προστάτη.

Τακτικό τσεκ απ

Η τακτική παρακολούθηση από έναν γιατρό, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι σημαντική. Οι εξετάσεις όπως η μέτρηση του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων του προστάτη.

Τα συμπληρώματα που βοηθούν

Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν, αλλά είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν τα ξεκινήσεις. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του προστάτη, ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το σελήνιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τέλος, το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του προστάτη. Τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v