Οι βασικές πρώτες βοήθειες που πρέπει να γνωρίζεις

Η ΚΑΡΠΑ, η μέθοδος Heimlich και όλες όσες απαραίτητες πρώτες βοήθειες πρέπει να γνωρίζεις, σε αναλυτικά βίντεο.

Οι βασικές πρώτες βοήθειες που πρέπει να γνωρίζεις

Οι πρώτες βοήθειες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων πριν έρθει η εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Αν γνωρίζεις τις βασικές, μπορείς να σώσεις μια ζωή ή να περιορίσεις τις ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Δες παρακάτω μερικές τεχνικές μαζί με αναλυτικά βίντεο για την καθεμία.

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Απαραίτητη σε περιπτώσεις που το άτομο δεν αναπνέει ή δεν έχει καρδιακό παλμό. Τοποθέτησε τα χέρια σου στο κέντρο του θώρακα και πίεσε 30 φορές με ρυθμό περίπου 100-120 συμπιέσεων ανά λεπτό. Δώσε δύο αναπνοές μετά από κάθε 30 συμπιέσεις.

Μέθοδος Heimlich

Σε περίπτωση πνιγμού από ξένο αντικείμενο, στάσου πίσω από το άτομο, αγκάλιασέ το από τη μέση και πίεσε γρήγορα προς τα μέσα και προς τα πάνω για να βοηθήσεις στην αποβολή του ξένου αντικειμένου.

Αντιμετώπιση διαστρέμματος

Για να αντιμετωπίσεις ένα διάστρεμμα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

Ανάπαυση: Τοποθέτησε το τραυματισμένο μέλος σε σημείο που να μην πονάει.

Πάγος: Εφάρμοσε πάγο για 20 λεπτά κάθε 2 ώρες για να μειώσεις το πρήξιμο.

Συμπίεση: Χρησιμοποίησε έναν ελαστικό επίδεσμο για να συμπιέσεις την περιοχή.

Ανύψωση: Ανύψωσε το τραυματισμένο μέλος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

Αιμορραγία

Εφάρμοσε πίεση με καθαρό ύφασμα ή επίδεσμο πάνω στην πληγή για να σταματήσεις την αιμορραγία. Αν είναι δυνατόν, ανύψωσε το τραυματισμένο μέλος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για να μειώσεις την αιμορραγία.

Εγκαύματα

Κράτα την πληγή κάτω από κρύο νερό για τουλάχιστον 10-20 λεπτά ή ρίξε φυσιολογικό ορό αν υπάρχει.  Έπειτα κάλυψε την πληγή με καθαρό, μη κολλητικό επίδεσμο.

Θέση ανάνηψης

Η θέση ανάνηψης είναι μια σημαντική τεχνική πρώτων βοηθειών που χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί η αεροφόρος οδός ενός ατόμου ανοιχτή και να αποτραπεί ο πνιγμός από εμετό ή άλλες εκκρίσεις.

Γονάτισε δίπλα του. Τέντωσε το χέρι του που βρίσκεται κοντά σε εσένα, σε ορθή γωνία με το σώμα του, με τον αγκώνα λυγισμένο και την παλάμη προς τα πάνω. Φέρε το άλλο χέρι πάνω στο στήθος, διαγώνια προς τον απέναντι ώμο, και κράτα το εκεί.

Λύγισε το μακρινό γόνατο σε ορθή γωνία. Κρατώντας το χέρι που είναι πάνω στο στήθος και το λυγισμένο γόνατο, γύρνα απαλά το άτομο προς το μέρος σου. Τοποθέτησε το κεφάλι του έτσι ώστε η αεροφόρος οδός να παραμένει ανοιχτή. Τοποθέτησε το επάνω χέρι κάτω από το μάγουλο για υποστήριξη. Διασφάλισε ότι το άτομο είναι σταθερό και δεν κινδυνεύει να πέσει από τη θέση του και συνέχισε να παρακολουθείς την αναπνοή του μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v