Ύδρα: Βόλτες και βουτιές στην αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

Μια περατζάδα χάρμα οφθαλμών, επιβλητικά αρχοντικά, κρυστάλλινες θάλασσες, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Η Ύδρα των καπεταναίων σε περιμένει, μην αργείς. 

Ύδρα: Βόλτες και βουτιές στην αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

Το ιδιαίτερο χρώμα της, το γραφικό λιμάνι, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα πλακόστρωτα δρομάκια, ο κοσμοπολιτισμός της, τα μονοπάτια της, τα πλωτά ταξί και τα βαρκάκια των κατοίκων του που αποτελούν το δημοφιλέστερο μεταφορικό μέσο από τη μία γωνιά της στην άλλη, θυμίζοντας κάτι από Βενετία.

Η Ύδρα μπορεί να μη φημίζεται για τις παραλίες της, όμως η αρχοντική της ομορφιά και η κοσμοπολίτικη κομψότητά της σαγηνεύουν τον επισκέπτη από τη στιγμή που θα πατήσει πόδι στο Λιμάνι.

Μην περιμένεις άλλο, μπες στο site της Hellenic Seaways, κλείσε εισιτήρια, και σε 1 ώρα και 15 λεπτά με το Aero Highspeed έφτασες στο νησί για να ξεκινήσεις τις βόλτες σου!

Από το Λιμάνι στην ενδοχώρα

Στον μοναδικό οικισμό του νησιού, αυτόν που απλώνεται γύρω από το λιμάνι τη, θα κάνεις την πρώτη αναγνωριστική βόλτα στο κομψό νησί. Η περατζάδα της, πλακόστρωτη όπως όλα τα δρομάκια της πόλης, «βλέπει» από τη μία θάλασσα και από την άλλη τα τραπεζάκια που απλώνουν έξω ταβέρνες και café.

Δε γίνεται να μην σου κεντρίσουν βέβαια το ενδιαφέρον και τα εντυπωσιακά αρχοντικά από τα οποία ξεχωρίζουν εκείνα των Τσαμαδού –που στέγασε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση– και Τομπάζη, το οποίο στεγάζει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών από το 1936. Στην «ενδοχώρα», σημείωσε να τσεκάρεις και το το Αρχοντικό Λαζάρου Κουντουριώτη, που λειτουργεί σήμερα ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Όσο μπαίνεις στον οικισμό, η βόλτα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, περνώντας πλάι από λουλουδιασμένες αυλές, ασβεστωμένα σπιτάκια, και σουβενιράδικα δίπλα σε παραδοσιακούς φούρνους που μοσχοβολούν αχνιστό ψωμί.

Θες κι άλλα αξιοθέατα; Αξίζει να επισκεφτείς το Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο Ύδρας, που φιλοξενεί κειμήλια της Επανάστασης και ντοκουμέντα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, καθώς και το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στα παλιά κελιά της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Έξτρα τιπ: Για σούπερ ρομαντζάδα και φωτογραφίες ινσταγκραμικές, οφείλεις να δεις το ηλιοβασίλεμα από τους Προμαχώνες και τα κανόνια, δεξιά και αριστερά του λιμανιού, ενώ στον δρόμο που φέρει το όνομά του, θα βρεις το σπίτι όπου έζησε για έξι χρόνια τη δεκαετία του ’60 ο αξέχαστος Λέοναρντ Κοέν.

Και από παραλίες;

Η Ύδρα δε φημίζεται για τις παραλίες της, όμως τα νερά της είναι καθαρά και προσφέρονται για δροσερές βουτιές. Από τις καλύτερες στο νησί, ο πλήρως οργανωμένος Άγιος Νικόλας είναι μια απάνεμη παραλία με ψιλό βότσαλο, διάφανα νερά και τον ίσκιο των πεύκων να σου κρατά συντροφιά, ενώ το Μανδράκι, η μοναδική αμμώδης παραλία του νησιού, βρίσκεται σε έναν κλειστό όρμο κοντά στο Λιμάνι και προσφέρεται για θαλάσσια σπορ.

Το Μπίστι είναι μια βοτσαλωτή παραλία στην αγκαλιά ενός κατάφυτου πευκοδάσους με σμαραγδένια νερά και ψηλά βράχια για μακροβούτια, ενώ τα Καμίνια είναι ιδανική για παιδιά και οικογένειες και θα τη βρεις στο ομώνυμο ψαροχώρι με το όμορφο φυσικό λιμανάκι.

Ο Βλυχός τέλος, είναι μια όμορφη βοτσαλωτή παραλία με πεντακάθαρα νερά και φόντο λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα βράχια, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους.

Σημείωσε πως η (εύκολη) πρόσβαση στις παραλίες του νησιού γίνεται με θαλάσσιο ταξί (από 10€ η διαδρομή μετ’ επιστροφής), αν όμως θες να γλιτώσεις κατιτίς από το μπάτζετ σου, τα Καμίνια είναι κοντά στην πόλη (ένα 15’ περπάτημα από παραλιακό μονοπάτι), ενώ ο Βλυχός απέχει περί τα 30€ λεπτά περπάτημα.

Πείνασα όμως…

Και πολύ καλά έκανες. Για ψάρια και θαλασσινά, θα πιάσεις τραπεζάκι για φαγητό την ώρα του ηλιοβασιλέματος (πού αλλού;) στο Ηλιοβασίλεμα, γνωστό και ως Sunset, στα Κανόνια, στην άκρη του λιμανιού, ενώ αν θες μεζεδάκια, τα πιάτα του Παραδοσιακού, στην πανέμορφη υπερυψωμένη αυλίτσα του είναι ό,τι πρέπει για να τα συνδυάσεις με ουζάκι ή τσίπουρο από την μεγάλη ποικιλία του καταλόγου του. Επίσης, επιβάλλεται να πιάσεις τραπεζάκι στην παλαιότερη ταβέρνα του νησιού, που λέγεται Ξερή Ελιά και βρίσκεται σε μια πανέμορφη δεντροσκέπαστη πλατεΐτσα, αλλά και στη Μαρίνα στον Βλυχό, για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά, αλλά και σπιτικά μαγειρευτά ημέρας, με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αργολικού.

To Island Hopping πολλοί αγάπησαν

Το ίδιο και τον Island Hopper. Αν χόρτασες Ύδρα και θες και κάτι ακόμα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο Flying Cat 4 και σε 20 λεπτά θα φτάσεις στην Ερμιόνη, σε μισή ώρα στον Πόρο, σε 50 λεπτά στις Σπέτσες και σε 1 ώρα και 10 λεπτά στο Πόρτο Χέλι, για να συνεχίσεις τις διακοπές σου. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v