Χανιά & Ηράκλειο: 10 κορυφαίες παραλίες για ένα μεγάλο κρητικό καλοκαίρι

Άμμο ή βότσαλο; Οργάνωση ή απομόνωση; Στην Κρήτη δεν χωρούν διλήμματα… γιατί στις παραλίες της μπορείς να τα έχεις όλα. Ακολούθησέ μας σε μια βουτιά στις καλύτερες.

Χανιά & Ηράκλειο: 10 κορυφαίες παραλίες για ένα μεγάλο κρητικό καλοκαίρι

Εκεί που τελειώνουν το ονειρικό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, και η ζωηρή πόλη του Ηρακλείου, ξεκινούν οι ωραιότερες παραλίες των δύο μεγαλύτερων νομών της Κρήτης. Κοσμαγάπητες ή μυστικές, αμμουδερές και βοτσαλωτές, βόρειες και νότιες, όλες τους με κρυστάλλινα νερά και ατμόσφαιρα αιώνιου κρητικού καλοκαιριού.

Με τα καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά προς Χανιά και Ηράκλειο, απολαμβάνουμε το ταξίδι στην Κρήτη με την άνεση και την γνωστή κρητική φιλοξενία των πλοίων της ANEK LINES που μας κάνει να νιώθουμε σαν να έχουμε ένα σπίτι μπροστά στη θάλασσα. Και όσοι ανυπομονούμε πολύ να βρεθούμε στο αγαπημένο μας νησί, μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα θερινά ημερήσια δρομολόγια (που έχουν και έκπτωση) και να φτάσουμε στην Κρήτη αυθημερόν!

Οι 5 κορυφαίες παραλίες του Νομού Χανίων

Φαλάσαρνα: Πρασινογάλαζα νερά, απαλή σαν πούδρα άμμος, εξωτικοί αμμόλοφοι, και απεραντοσύνη που εκτείνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι –σε 5 αμμουδερά χιλιόμετρα, για να ακριβολογούμε. Τα Φαλάσαρνα για την ακρίβεια δεν είναι μία, είναι πέντε διαδοχικές παραλίες που χωρίζονται μεταξύ τους με βραχάκια ή αμμόλοφους. Δημοφιλέστερη όλων είναι η Παχιά Άμμος, που απλώνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου, παραμένοντας πάντα άνετη (ναι, ακόμα και Δεκαπενταύγουστο) όσο κόσμο και αν μαζέψει.

Ελαφονήσι: Να σου πούμε ένα μυστικό; Το Ελαφονήσι δεν είναι παραλία, είναι εμπειρία. Η σούπερ σταρ παραλία του νομού Χανίων, σταθερά στη λίστα με τις ωραιότερες του κόσμου, έχει ροζ άμμο, ρηχά τιρκουάζ νερά, και ένα νησάκι με αμμόλοφους στο οποίο πηγαίνεις περπατώντας μέσα στο νερό. Είναι κοσμοπλημμυρισμένο και φουλ τουριστικό; Είναι. Αλλά μπροστά στη μαγεία του, όλα τα συγχωρείς.

Μπάλος: Εμπειριών… συνέχεια, με τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, ένα τοπίο μαγικό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στον μικρό μας πλανήτη. Η λευκή άμμος και τα ανοιχτογάλαζα νερά του Μπάλου κορνιζάρουν το νησάκι της Γραμβούσας, που μοιάζει βαλμένο εκεί από το χέρι κάποιου ζωγράφου. Το δε ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του μονοπατιού που οδηγεί στην παραλία, είναι από τις εικόνες εκείνες που, άπαξ και τις δεις μία φορά, δεν τις ξεχνάς ποτέ.

Κεδρόδασος: Όπως τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, έτσι και το Ελαφονήσι έχει το Κεδρόδασός του. Σχεδόν δίπλα δίπλα βρίσκονται οι δύο παραλίες που είναι η μία ο αντίποδας της άλλης, τόσο διαφορετικές αλλά εξίσου όμορφες. Το Κεδρόδασος, που λες, είναι… αυτό που λέει το όνομά του: Ένα υπέροχο δάσος από κέδρους που καταλήγουν σε μια αμμουδιά σχεδόν λευκή, κι αυτή με τη σειρά της αγκαλιάζει τα διάφανα, παγωμένα, γαλαζοπράσινα νερά. Ξαπλώστρες και ομπρέλες εδώ δεν θα βρεις, και τα πλήθη που πλημμυρίζουν το διπλανό Ελαφονήσι λάμπουν επίσης διά της απουσίας τους.

Σεϊτάν Λιμάνια: Μέχρι πρόσφατα μυστικό αποκλειστικά των ντόπιων, που άρχισε να διαρρέει όταν φτιάχτηκε ο δρόμος που οδηγεί μέχρι εδώ, αυτή η απίθανη παραλία που σίγουρα έχεις δει να φιγουράρει κάθε καλοκαίρι στα social media, είναι ένα τέλειο τιρκουάζ θαλασσινό ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε θεόρατα βράχια. Η παραλία έχει άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, είναι απολύτως ανοργάνωτη οπότε θα χρειαστείς ομπρέλα και προμήθειες, αξίζει όμως κάθε φορτωμένο βήμα στο βατό μονοπάτι που οδηγεί ως εδώ. Σημείωσε ότι η παραλία είναι μικρή και μαζεύει αρκετό κόσμο, οπότε Ιούλιο και Αύγουστο θα χρειαστεί να έρθεις νωρίς για να πιάσεις θέση.

Το τοπ-5 των παραλιών στον νομό Ηρακλείου

Μάταλα: Κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα νερά, χρωματιστά βοτσαλάκια, έκταση τέτοια ώστε να χωρά τους πάντες –ξαπλωστρολάτρεις και ξαπλωστρομάχους– και ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βάφει τις λαξευμένες στο βράχο σπηλιές πορτοκαλοκόκκινες, συνθέτουν το σκηνικό της παραλίας των Ματάλων. Οι σπηλιές πάνω στην παραλία στις οποίες έμεναν οι χίπηδες την δεκαετία του ’60 ήταν άλλοτε ρωμαϊκοί τάφοι, και ακόμα πιο πριν ενδεχομένως παλαιολιθικός οικισμός, σύμφωνα με μια από τις θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τι τα χρειάζονται οι τάφοι τα μπαλκόνια και τα παράθυρα, και τις σκάλες που τους συνδέουν εσωτερικά μεταξύ τους. Ένα 20λεπτο περπάτημα θα σε φέρει από την παραλία των Ματάλων στην πολύ πιο ήσυχη, διπλανή Κόκκινη Άμμο την οποία αγαπούν και οι γυμνιστές.

Αγιοφάραγγο: Σταθερή παρουσία σε όλες τις λίστες με τις 10 καλύτερες παραλίες όλης της Κρήτης, το Αγιοφάραγγο είναι βγαλμένο από τα ροβινσωνικά σου όνειρα. Χοντρή άμμος και ψιλό βοτσαλάκι, ονειρικά βαθυγάλαζα νερά, παντελής απουσία οργάνωσης, και μια μισάωρη πεζοπορία μέσα στο φαράγγι που απαιτείται για να φτάσεις εδώ, κάνουν την παραλία στον νότο του Ηρακλείου αγαπημένη των ερημιτών. Αν δεν τρελαίνεσαι για περπάτημα κάτω από τον ανελέητο κρητικό ήλιο, θα χαρείς να μάθεις ότι στο Αγιοφάραγγο σε φέρνουν και βαρκάκια που ξεκινούν από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς Λιμένες.

Αμνισσός: Ποιος είπε ότι όλες οι ωραίες παραλίες της Κρήτης βρίσκονται στον νότο; Πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου (8,5 χιλιόμετρα, για να ακριβολογούμε) η Αμνισός είναι η τέλεια αμμουδιά με ρηχά, πεντακάθαρα νερά και θέα σε ένα νησάκι, το ακατοίκητο Μονοχάρακο, στην αγκαλιά του κόλπου. Η παραλία είναι μεγάλη και οργανωμένη σε αρκετά σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα βρεις όμως και άφθονο χώρο ελεύθερο αν προτιμάς να απλώσεις πετσέτα στην άμμο. Σημείωσε μόνο ότι την πιάνει πολύ ο βοριάς, οπότε είναι καλύτερα να την αποφύγεις τις μέρες που φυσάνε τα μελτέμια.

Κομμός: Πολύ κοντά στα Μάταλα, η μεγάλη παραλία του Κομμού έχει αφράτη, σκουρόχρωμμη άμμο που κάνει τέλεια αντίθεση με τα ονειρικά γαλαζοπράσινα νερά του Λιβυκού. Είναι μια από τις παραλίες που προτιμούν οι χελώνες Caretta Caretta για την ωοτοκία τους, γι’ αυτό θα χρειαστεί να προσέχεις για φωλιές αν επιλέξεις να στήσεις την δική σου ομπρέλα στην άμμο. Εναλλακτικά, θα βρεις ομπρέλες και ξαπλώστρες στο οργανωμένο κομμάτι της παραλίας, στο νότιο τμήμα της οποίας υπάρχουν ακόμα εμφανή τα απομεινάρια από το πανάρχαιο λιμάνι της Φαιστού.

Ληστής: Χωρισμένη στα δύο από τα πελώρια βράχια όπου κρυβόταν σύμφωνα με τον θρύλο ο ληστής που της έδωσε το όνομά του, αυτή εδώ η εκπληκτική παραλία είναι απολύτως ανοργάνωτη, αμμουδερή με λίγο ψιλό βοτσαλάκι και κάποιες πράσινες πινελιές στο φόντο και ρηχά, πρασινογάλαζα νερά ό,τι πρέπει για να τσαλαβουτάς σαν πιτσιρίκι όλη μέρα. Την προσεγγίζεις από βατό μονοπάτι, πέντε λεπτά περπάτημα από το σημείο όπου θα αφήσεις το αυτοκίνητο. Αν δεν προνοήσεις να φέρεις ομπρέλα μαζί, θα βρεις λίγα αρμυρίκια στο πίσω μέρος της για την πολυπόθητη σκιά.

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Όταν χορτάσεις Κρήτη, ή θέλεις λίγο island hopping προτού συνεχίσεις να εξερευνάς τις παραλίες της, η BLUE STAR FERRIES θα σε φέρει γρήγορα και άνετα από το λιμάνι του Ηρακλείου στην δημοφιλέστατη τα τελευταία χρόνια Ανάφη, στην ήσυχη αλλά πανέμορφη Κάσο, στην Κάρπαθο και τις φημισμένες παραλίες της, αλλά και στη Σαντορίνη για να δεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v