Στο Ρέθυμνο θα ζήσεις το απόλυτο κρητικό καλοκαίρι

Απίστευτες παραλίες και μαγικά φαράγγια, μια παλιά πόλη χάρμα οφθαλμών, ανέγγιχτα ορεινά χωριά και συγκλονιστική κουζίνα. Εσύ ακόμα να κάνεις διακοπές στο Ρέθυμνο;

Στο Ρέθυμνο θα ζήσεις το απόλυτο κρητικό καλοκαίρι

Κάποιοι θα σου πουν ότι οι ωραιότερες παραλίες της Κρήτης συγκεντρώνονται στον νότο του νομού Ρεθύμνου. Εμείς εδώ κάνουμε αντικειμενική δημοσιογραφία, οπότε θέση δεν θα πάρουμε (άσε που δεν μπορούμε να σκεφτούμε και κρητική παραλία που να μη μας αρέσει) αλλά δεν θα διαφωνήσουμε κιόλας. Εδώ τελειώνει το Ελβετία mode μας, έλα τώρα να σου πούμε γιατί στο Ρέθυμνο θα ζήσεις το τέλειο κρητικό καλοκαίρι.

Εν αρχή ην η παλιά πόλη

Πολύς κρητογυρισμένος κόσμος θα σου πει πως την προτιμά από εκείνη των Χανίων, επειδή είναι εξίσου γραφική και πολύχρωμη, αλλά λιγότερο τουριστική και κοσμοπλημμυρισμένη. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται η υπέροχη βενετσιάνικη Κρήνη Ριμόντι, με το νερό της να αναβλύζει από τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό, το τούρκικο σχολείο του 1796 με την όμορφη πλατεία του, ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Φραγκίσκου και το Τζαμί του Γαζή Χουσεΐν Πασά, ακριβώς δίπλα του, που σήμερα στεγάζει το Ωδείο της πόλης. Το πραγματικό χαϊλάητ, όμως, είναι οι άσκοπες περιπλανήσεις στα σοκάκια της, ανάμεσα σε χρωματιστά αρχοντικά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια, χωρίς σχέδιο, χωρίς χάρτη, χωρίς προορισμό.

Ξέρεις από κάστρα;

Φορτέτζα λένε οι Ρεθυμνιώτες το βενετσιάνικο κάστρο που στολίζει την πόλη τους από το 1575, επάνω στο λοφάκι του Παλαιόκαστρου που μοιάζει έτοιμο να λύσει κάβους και να σαλπάρει στην θάλασσα. Μέσα στο κάστρο επιβιώνουν κτίσματα όπως η αποθήκη του πυροβολικού, όπου φυλάσσονταν τα κανόνια και ο οπλισμός, η κατοικία των Συμβούλων όπου έμενε ο ένας από τους δύο βενετούς Συμβούλους της πόλης, η κατοικία του Ρέκτορα, ένα πολυτελές και μεγαλόπρεπο κτήριο στην κεντρική πλατεία του φρουρίου, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν και ο μικρός ναός του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά.

Και Ενετικό Λιμάνι έχει, πάμε μια βόλτα

Πολύχρωμα παστέλ κτίρια ακουμπούν σχεδόν στη θάλασσα, βενετσιάνικες και τούρκικες επιρροές αφήνουν εμφανή τα σημάδια τους στην αρχιτεκτονική, ταβερνάκια και café απλώνουν τραπέζια στο πλακόστρωτο, ένας πανέμορφος φάρος κτισμένος τον 17ο αιώνα δεσπόζει στην άκρη του λιμενοβραχίονα, και όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια από τις ωραιότερες εικόνες της πόλης, ακριβώς στο σημείο που ακουμπά στη θάλασσα.

Τα πιο ωραία τα χωριά

Μισή ώρα έξω από το Ρέθυμνο, ή 28 χιλιόμετρα αν προτιμάς, στα όρια με τον νομό Χανίων, η Αργυρούπολη είναι ένα από τα αγαπημένα μας χωριά στον νομό Ρεθύμνου. Φωλιασμένη ανάμεσα σε καμπυλωτά, καταπράσινα λοφάκια, με τα λιθόστρωτα σοκάκια της να κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε χρωματιστά σπίτια σκεπασμένα από κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η Αργυρούπολη αξίζει την προσοχή σου και για έναν ακόμα λόγο: Την ταβέρνα Αρχαία Λάππα που φτιάχνει φοβερό και τρομερό γαμοπίλαφο, χοχλιούς μπουμπουριστούς, αρνάκι αντικριστό, σπιτικά καλτσούνια με μέλι και άλλες νοστιμιές της κρητικής κουζίνας (λογαριασμός με άφθονο κρασί και κερασμένη ρακή, στα 15-17€ το άτομο). Για να κάψεις όλες αυτές τις θερμίδες, θα κατηφορίσεις προς τις Πηγές της Αργυρούπολης, για μια αναζωογονητική βόλτα ανάμεσα σε καταρρακτάκια και τρεχούμενα νερά.

Μετά, είναι και το χωριό Μαργαρίτες, φημισμένο για τα κεραμοποιεία του στους πρόποδες του Ψηλορείτη, ο Μαρουλάς με τους βενετσιάνικους πύργους του και το ταβερνάκι που λέγεται Φανταστικό και είναι όντως, τα Ανώγεια που δεν είναι απλά χωριό, είναι θρύλος, η Αξός με τα βυζαντινά εκκλησάκια της και τη φαντασμαγορική θέα που απολαμβάνει από τα 500 μέτρα του υψομέτρου της στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη και η παραθαλάσσια Αγία Γαλήνη με τα απολύτως νησιώτικα σπιτάκια της σκαρφαλωμένα αμφιθεατρικά πάνω από το λιμανάκι της, απ’ όπου θα πάρεις το καραβάκι για παραλίες με δυσκολούτσικη πρόσβαση διά ξηράς, όπως είναι η Πρέβελη και ο Άγιος Παύλος.

Πάμε μια βόλτα στη δροσιά των φαραγγιών

Τριάντα μόνο χιλιόμετρα, ή ένα 40λεπτο οδήγησης από το Ρέθυμνο, η κοιλάδα του Αμαρίου που απλώνεται ανάμεσα στις κορυφογραμμές του Ψηλορείτη και του Κέντρου, είναι διάσπαρτη από μικρά, γλυκύτατα χωριά και αξιοθέατα ξακουστά σαν τη Μονή Αρκαδίου. Λιγότερο γνωστό είναι το παραμυθένιο της φαράγγι που λέγεται Πατσού, ή φαράγγι του Αγίου Αντωνίου, από την μικρή εκκλησία την λαξευμένη μέσα στο σπήλαιο όπου κάποτε λατρευόταν ο Κραναίος Ερμής. Πνιγμένο στα πλατάνια, και με ένα ρυάκι να κελαρύζει παρέχοντάς του το μόνιμο σάουντρακ, το φαράγγι διασχίζεται εύκολα σε περίπου μία ώρα. Στην δε είσοδο του φαραγγιού, η ταβέρνα Δρυμός φτιάχνει το καλύτερο ίσως αντικριστό της περιοχής.

Πιο χορταστική, τετράωρη διαδρομή, είναι αυτή που διασχίζει το Πρασσανό φαράγγι, 10 χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο, ξεκινώντας από το χωριό Πρασσές και διασχίζοντας ένα τοπίο εξωπραγματικό. Η διαδρομή κινείται σχεδόν όλη την ώρα παράλληλα με το ποτάμι, ενώ το πλάτος του φαραγγιού με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς του σε σημεία δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Λεπτομέρειες εδώ

Λέτε λέτε τόση ώρα, κι από παραλίες τίποτα

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος. Ξεκίνα να μετράς βουτιές: Η Πρέβελη στα νότια του νομού έχει κρυσταλλένια νερά στο τέρμα ενός μαγικού φαραγγιού το ποτάμι του οποίου καταλήγει στην παραλία. Η Τριόπετρα έχει ανοιχτογάλαζα σαν πισίνας νερά, απαλή άμμο και ένα ξακουστό ηλιοβασίλεμα που βάφει χρυσοκόκκινα τα νερά του Λιβυκού. Ο Άγιος Παύλος είναι αυτός με τους ξακουστούς αμμόλοφους των 30 μέτρων, που είναι τέλειοι για κουτρουβάλες στην υπέροχη αμμουδιά του, και εν συνεχεία στα διάφανα νερά του. Ο Πλακιάς, επίσης στον νότο, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι σεταρισμένο με την ολόδική του, απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά, που έχει άφθονο χώρο για να χωράμε όλοι, κι αυτοί που συμπαθούμε την οργάνωση στις παραλίες κι αυτοί που την απεχθανόμαστε.

Στον βορρά, το Μπαλί θα μιλήσει στην ψυχούλα των κοσμοπολιτών ανάμεσά μας, με τις πέντε φουλ οργανωμένες αμμουδιές του και τα υπέροχα νερά του. Οι Σπηλιές είναι η… ρεθυμνιώτικη εκδοχή των Ματάλων, με απίθανα νερά, βοτσαλάκι, βραχώδεις σχηματισμούς και σχεδόν μόνιμο κύμα.

Πείνασα με τούτα και με κείνα, πού θα φάμε;

Στην Κρήτη είμαστε, το πρώτο τραπέζι που θα βρεθεί μπροστά σου να πιάσεις, άσχημα αποκλείεται να φας. Επειδή όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς, σημείωσε –πέρα από τα ταβερνάκια που ήδη αναφέραμε διάσπαρτα στο κείμενο– το Hasika του σεφ Μιχάλη Χάσικου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, που απογειώνει την κρητική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές (25€ το άτομο με ποτήρι κρασί), το πανέμορφο Raki Ba Raki για κρητικά μεζεδάκια μέχρι τελικής πτώσης (στα 17€ το άτομο με τσικουδιές), την πανέμορφη Αλάνα για ψαγμένες κοπές κρέατος (από 20€ ως 30€, αναλόγως τι θα πάρεις) και το Asikiko για συναρπαστικά μεζεδάκια σαν την οφτή πατάτα με στάκα, κρητικό σύγκλινο και αυγά ποσέ (στα 20€ το άτομο με τσικουδιές).

Και πού να μείνουμε;

Όπως εύκολα μαντεύεις, στο Ρέθυμνο θα βρεις δωμάτια για κάθε γούστο και μπάτζετ. Από τις καλύτερες οικονομικές επιλογές είναι η Αφροδίτη στην παλιά πόλη (74€ το δίκλινο τον Ιούλιο) το Sunny Beach Apartments (76€ το στούντιο δύο ατόμων με θέα θάλασσα) το Kallithea Studios (61€ το δίκλινο) και το Preveli Apartments στην παλιά πόλη (61€ το στούντιο δύο ατόμων). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v