Πάμε Εύβοια για διακοπάρες;

Η δεύτερη μεγαλύτερη νησάρα της χώρας, μας κερνά υπέροχες παραλίες κι αμέτρητες φυσικές ομορφιές κρατώντας τις τιμές της προσιτές για όλους.

Πάμε Εύβοια για διακοπάρες;

Η Εύβοια που τόσο πολύ πληγώθηκε από τη λαίλαπα των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, κρατά απαράμιλλη την ομορφιά της κι αποτελεί ένας από τους πλέον αγαπημένους μας διακοπάτους προορισμούς, συνδυάζοντας φυσικό –έστω και πληγωμένο σε ορισμένα σημεία της- κάλλος, δαντελωτές παραλίες. καρτποσταλικές γωνιές, εξαιρετικό φαγητό και προσιτές τιμές σε καταλύμματα που δεν σε αναγκάζουν να βάλεις το νεφρί σου ενέχυρο για ένα δίκλινο δωματιάκι τον Ιούλη.

Λιχάδα λέμε και κλαίμε

Λιχάδα λέγεται η χερσόνησος στην άκρη της Βόρειας Εύβοιας, αυτή που ξεκινά λίγο πάνω από τα Λουτρά της Αιδηψού και καταλήγει στα φημισμένα Λιχαδονήσια. Λιχάδα λέγεται επίσης και ένα από τα χωριά της, ακριβώς στο κέντρο της χερσονήσου όπως κοιτάς τον χάρτη. Σκαρφαλωμένη σε ένα μικρό ύψωμα 37 μέτρων, η Λιχάδα (το χωριό) αγναντεύει από ψηλά το γαλάζιο του Μαλλιακού Κόλπου και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που τον αγκαλιάζουν.

Τα Λιχαδονήσια,  που λες είναι ένας από τους πιο μαγευτικούς και καλά κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας. Αποτελούν ένα ιδανικό καταφύγιο για όσους αναζητούν γαλήνη, φυσική ομορφιά και εξερεύνηση σε ένα σχεδόν ανέγγιχτο περιβάλλον. Αποτελούνται από επτά μικρά νησιά και βραχονησίδες, με τα μεγαλύτερα να είναι η Στρογγυλή, η Μεγάλη Στρογγυλή, η Μικρή Στρογγυλή και το Βάθος. Το σύμπλεγμα πήρε το όνομά του από τον Λίχα, έναν υπηρέτη του Ηρακλή στη μυθολογία, ο οποίος σύμφωνα με τον θρύλο, πέταξε τον χιτώνα του Ηρακλή στη θάλασσα σε αυτήν την περιοχή.

Οι παραλίες των Λιχαδονησίων ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά και την ψιλή χρυσή άμμο τους. Η πλούσια βλάστηση και τα πεύκα που αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα δημιουργούν μια εικόνα εξωτική, σχεδόν ειδυλλιακή. Οι σπάνιες θαλάσσιες χελώνες και οι φώκιες που συχνά επισκέπτονται την περιοχή προσθέτουν μια νότα άγριας φύσης στο τοπίο.

Στην άλλη πλευρά της χερσονήσου της Λιχάδας θα συναντήσεις τα Γιάλτρα ένα γλυκύτατο, χωριό 500 περίπου κατοίκων, σκαρφαλωμένο σε έναν λοφάκι 150 μέτρων που αγναντεύει από ψηλά τον Ευβοϊκό και καμαρώνει για τα γραφικά και αιωνόβια κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια του.

Aν πεινάσεις τότε πρέπει να πας σούμπιτ@ στον Καπετάνιο που σερβίρει πεντανόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια στην αυλή του ενώ μπορείς να μείνεις στη Villa Nantia στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας πληρώνοντας 59€ τη βραδιά για ένα δίκλινο ή και στο Studio Mona στην ίδια περιοχή με το τρίκλινο να κοστίζει 71€ τη βραδιά (κάτι λιγότερο από 24€ το άτομο).

Πάμε μια Κάρυστο;

Ο νοτιότερος δήμος της Εύβοιας κρύβει φυσικές ομορφιές, αρχέγονα τοπία, απάτητα μονοπάτια, κρυφές παραλίες, μυστηριακά δρακόσπιτα και εκπλήξεις που φτάνουν και περισσεύουν για να γεμίσουν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, ή ακόμα και μια εβδομάδα διακοπών.

Η Κάρυστος είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την πλούσια ιστορία με τη φυσική ομορφιά και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν έναν κρυμμένο θησαυρό της Εύβοιας, να χαλαρώσουν στις πανέμορφες παραλίες της και να απολαύσουν την εξαιρετική τοπική κουζίνα. Το Κοκκινόκαστρο –το οποίο είναι όσο εντυπωσιακό προδίδει το όνομά του- το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Παλιά Χώρα της Καρύστου δεν πρέπει να λείψουν από τη sightseeing λίστα σου ενώ τα Νέα Στύρα με τα θρυλικά και περιβόητα δρακόσπιτα και το παραθαλάσσσιο χωριουδάκι Μαρμάρι φτάνουν και περισσεύουν για να παρατείνεις τις διακοπές σου στα πέριξ της Καρύστου.

Αν είσαι των βουτιών τότε η Μεγάλη Άμμος στο Μαρμάρι –που καταλήγει στο Φαράγγι του Αγίου Δημητρίου και θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα και οι λάτρεις της πεζοπορίας- η Αγία Παρασκευή κι η Αρχάμπολη είναι ταμάμ για τους beach-hoppers της παρέας. Αν είσαι λάτρης των μαγειρευτών τότε το Cavo D’ Oro θα σε ενθουσιάσει ενώ ωραιότατα δωματιάκια θα βρεις στο Aloni Farm House με το δίκλινο στα 71€ τη βραδιά.

Στη Λίμνη και τις Ροβιές κάνει πάντα καλοκαίρι

Ίσως το ομορφότερο χωριό της Εύβοιας, η Λίμνη με τις κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές που στολίζουν τα λευκά σπιτάκια της, τη μεγάλη παραλιακή περαντζάδα που είναι ιδανική για ουζάκια πλάι στο κύμα, μοιάζει με νησί μέσα στο νησί.

Εδώ θα βουτήξεις είτε στην μικρή βοτσαλωτή παραλία στην άκρη του χωριού, στην παραλία Κιόσκι, είτε στην παραλία Κοχύλι στα αριστερά του χωριού, όλες με καθαρά, κρυστάλλινα νερά και βοτσαλάκι. Στα πέριξ της Λίμνης, η μεγάλη παραλία των Ροβιών είναι εξίσου σούπερ επιλογή για δροσερές βουτιές. Είναι ιδανική για οικογένειες και όσους επιθυμούν να απολαύσουν χαλαρές στιγμές δίπλα στη θάλασσα. Η σκιά από τα γύρω δέντρα προσφέρει δροσιά ακόμα και στις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, κάνοντας τις Ροβιές έναν θελκτικό παραλιακό προορισμό. Εδώ τρώμε κάτι στο υπέροχο παραθαλάσσιο ουζερί Καρνάγιο στη Λίμνη και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τις βουτιές πριν ξαποστάσουμε στο Κύμα στις Ροβιές με το δίκλινο με θέα στη θάλασσα να κοστίζει 51€ ανά διανυκτέρευση.

Για Αγία Άννα και Πευκί καλά πάμε;

Το γραφικό χωριουδάκι της Αγίας Άννας έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει το απόλυτο παραθεριστικό θέρετρο για Σαββατοκύριακο. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι τόσο πολυσύχναστο. Εδώ δεσπόζει η ομώνυμη παραλία που μετρά αρκετά χιλιόμετρα με ήσυχα και λιγότερο ήσυχα σημεία, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω οι καταρράκτες του Δρυμώνα προσφέρονται για φυσιολατρικό sight seeing.

Αντίστοιχα στο Πευκί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Εκτός από το κολύμπι και τις ηλιοθεραπεία στην πανέμορφη κι ειδυλλιακή παραλία, οι λάτρεις της φύσης μπορούν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια πεζοπορίας στα γύρω βουνά και δάση. Το χωριό προσφέρει επίσης δυνατότητες για θαλάσσια σπορ όπως windsurfing, καγιάκ και ψάρεμα. Εδώ τρώμε στο ουζερί 5 στην Αγία Άννα όπου κάθε πιάτο μυρίζει θάλασσα και μένουμε στο Agia Anna Apartments με το κόστος ενός στούντιο που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 3 άτομα στα 75€ τη βραδιά (25€ το άτομο).

Μεγάλη η χάρη σου Αγιόκαμπέ μου

Ο Αγιόκαμπος στα βόρεια της Εύβοιας είναι ένα τοσοδούλικο παραδεισένιο και παραθαλάσσιο μέρος με ελάχιστους κατοίκους να χαίρονται μόνιμα τις ομορφιές του, που απλόχερα του χάρισε η φύση. Η περαντζάδα του με τα ταβερνάκια κα τα καφέ είναι χάρμα οφθαλμών κι είναι γέμισει ότι θα γεμίσει με μπόλικες φωτογραφίες τη μνήμη της κάρτας του κινητού ή της φωτογραφικής μηχανής σου. Στα 7 περίπου χιλιόμετρα μακριά θα συναντήσεις τους Ωρεούς γιατί τα τσιπουράκια στο κύμα και το χάζι στην προκυμαία ποτέ δεν σταματούν το κατακαλόκαιρο. Ο γιγαντιαίος ταύρος δεσπόζει στα sightseeing χαϊλάιτ της περιοχής δίνοντας έναν έξτρα λόγο να επισκεφθείς την περιοχή.

Ανάμεσα στον Αγιόκαμπο και τους Ωρεούς, η Νησιώτισσα είναι μια πανέμορφη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, διάφανα νερά, φοινικιές να της δίνουν έξτρα εξωτικό χρώμα και ένα νησάκι λίγα μέτρα από την ακτή επάνω στο οποίο επιβιώνουν τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου.

Η Λαγουδέρα στον Αγιόκαμπο θα σε τρατάρει υπέροχες θαλασσινές νοστιμιές ενώ το Εlia Appartments στους Ωρεούς προσφέρει ωραιότατα διαμερίσμτα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3 άτομα στην τιμή των 72€ τη βραδιά (24€ το άτομο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v