Τι να προσέξεις πριν πάρεις γυαλιά ηλίου

Η επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού γυαλιών ηλίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δες όσα πρέπει να προσέξεις πριν την κάνεις.

Τι να προσέξεις πριν πάρεις γυαλιά ηλίου

Ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα και όπως κάθε καλοκαίρι, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών μας – αλλά και για το στιλ.

Συνήθως τα επιλέγουμε ανάλογα με το σχέδιο, το χρώμα ή -ακόμα χειρότερα- την μάρκα, χωρίς πολλές φορές να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του φακού και του σκελετού.

Δες παρακάτω μερικά από τα σημεία «κλειδιά» που πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις.

Αρχικά, πρέπει να είναι κατασκευασμένα με βάση τις προδιάγραφες της Ε.Ε και να διαθέτουν τη σήμανση "CE".

Έπειτα, προσέχουμε την ποιότητα των φακών. Πρέπει να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία UVA & UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις ή φαινόμενα αλλοιώσεων και αντανακλάσεων.

Συγκεκριμένα, πρέπει να είναι "UV400 protection". Ανεξάρτητα από το χρώμα ή το υλικό τους, θα πρέπει να είναι οπτικά κατεργασμένοι, δηλαδή να είναι ομοιογενής η σύστασή τους, χωρίς φυσαλίδες ή ξένα σώματα μέσα στη μάζα του υλικού.

Προσοχή, το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητα τους. Η απορροφητικότητα, δεν είναι αποτέλεσμα της σκουρότητας, αλλά μόνον του υλικού κατασκευής του φακού ηλίου.

Οπωσδήποτε τα δοκιμάζουμε στο πρόσωπό μας, έτσι ώστε το μέγεθος, το βάρος και η εφαρμογή στο πρόσωπο να είναι σωστά, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητας μας.

Ένας σκελετός κρίνεται κατάλληλος, όταν έχει το σωστό μέγεθος για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Πρέπει να αποφευχθεί η επαφή του με σημεία του προσώπου (παρειές, φρύδια, κρόταφοι), εκτός μόνο από τη μύτη (επιρρίνια) και τη ράχη των αυτιών (ακροβραχιόνια). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έχουμε μια κουραστική εφαρμογή.

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται με τους μεταλλικούς σκελετούς, όπου η επαφή τμήματος του σκελετού με το πρόσωπο, θα οδηγήσει σε οξείδωση του μετάλλου.

Ιδιαίτερη σημασία λοιπόν πρέπει να δοθεί και στον υλικό και τη σύσταση του σκελετού. Ελέγχουμε ώστε να μην δημιουργεί ερεθισμούς ή αλλεργίες στο δέρμα.

Ειδικά για τα μικρά παιδιά, πρέπει να επιλέξουμε σκελετούς γυαλιών ηλίου με πλαστικούς φακούς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση που λόγω ατυχήματος οι φακοί σπάσουν.

Επίσης, τα παιδιά χρειάζονται προστασία τόσο από τις ακτίνες UV όσο και από το εκτυφλωτικό φως, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν διαλέγουμε παιδικά γυαλιά. Αποφεύγουμε τα φθηνά πλαστικά γυαλιά που μοιάζουν με παιχνίδι και επιλέγουμε κάτι που θα προστατεύει τα μάτια τους.

Τέλος, πρέπει να συμβουλευόμαστε τον οπτικό μας για να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια τους. Η προμήθεια των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται από χώρους που μπορούν να εγγυηθούν για την ποιότητά τους και να αναλάβουν το service (οπτικά καταστήματα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v