Πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Μια εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη σε ασθενή στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Ένα εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα ασθενή στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο κλινικής μελέτης.

Η θεραπεία γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, με εξατομικευμένο εμβόλιο τύπου mRNA της Moderna για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα.

Η θεραπεία έγινε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης Αμερικανικής Εταιρίας σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα Κλινικών Μελετών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μοριακής Ιατρικής ΑΠΘ παθολόγου - ογκολόγου Σοφίας Μπάκα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο ασθενής, αφού υποβλήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, έλαβε στη συνέχεια έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Τμήμα του όγκου εστάλη στα κεντρικά εργαστήρια, που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη, ώστε να δημιουργηθεί ενέσιμη θεραπεία, τύπου εμβολίου, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ίδιοι όγκοι. Ο ασθενής μαζί με την νέα θεραπεία θα λάβει και ανοσοθεραπεία.

Η κλινική μελέτη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση εμβολίων και η θεραπεία στηρίζεται στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία είναι μοναδικά στον καρκίνο του κάθε ασθενούς και για τον λόγο αυτόν απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου. Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς» αναφέρει η κ. Μπάκα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v