Μήπως να πας διακοπές στο Καστελόριζο;

Στην εσχατιά του Αιγαίου, το μικρούλι Καστελόριζο είναι ένα νησάκι χάρμα οφθαλμών που αξίζει να ανακαλύψεις κι εμείς είμαστε εδώ για να σου δείξουμε πώς.

Μήπως να πας διακοπές στο Καστελόριζο;

Οι χάρτες του σχολείου το έδειχναν στο δικό του ξεχωριστό τετραγωνάκι Τόσο μακριά είναι από τον… πολιτισμό το Καστελόριζο. Σημασία έχει ο προορισμός όμως, και ουχί το ταξίδι που θα’ λεγε και ο Καβάφης, και το μικρό αυτό νησάκι επιβεβαιώνει εμφατικά τη ρήση.

Γιατί να έρθεις ως εδώ; Θα αναρωτηθείς. Γιατί έχει ρομαντζάδα, έχει χαλάρωση, έναν οικισμό χάρμα οφθαλμών, μπλε ελεκτρίκ νερά και μια γοητεία με ολίγη από Ανατολή και Δύση που το κάνει μοναδικό.

Τι έχουμε εδώ;

Γαλαζοπράσινα νερά, ένα πανέμορφος οικισμός με χρωματιστά νεοκλασικά σπιτάκια, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αρκετές επιλογές όμορφων βαρκάδων στις γειτονικές βραχονησίδες, συνθέτουν τον χαρακτήρα των διακοπών στο νησί.

Σαν φτάσεις στο πολύχρωμο λιμάνι με το αναπαλαιωμένο τζαμί και τον γραφικό οικισμό να τον περικυκλώνει, η εικόνα μαγεύει. Μην περιμένεις υπερπαραγωγές, μπορεί αρχικά να νομίσεις πως η διαμονή εδώ θα έχει ημερομηνία λήξης σύντομη, όμως, όπως λένε οι φανατικοί επισκέπτες του, αν αφεθείς θα καταλάβεις πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος.

Τα πανέμορφα νεοκλασικά τα οποία απλώνονται κατά μήκος του Κορδονιού, της παραλιακής οδού του νησιού, προσφέρουν ένα καρτποσταλικό, μίνιμαλ ταξίδι στο χρόνο. Πολλά από αυτά είναι σήμερα ανακαινισμένα και φιλοξενούν ιδιωτικές κατοικίες, ξενώνες και studio. Συνεχίζοντας την βόλτα στο λιμάνι, τριακόσια σκαλοπάτια σε φέρνουν στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του Βουνού, με το ηλιοβασίλεμα από εδώ να μην μπορεί εύκολα να περιγραφεί με λόγια, ούτε με εικόνες.

Γεμάτο ιστορία, το Κάστρο στον κόκκινο βράχο (Castel Rosso) πάνω από την πόλη, λέγεται πως έδωσε το όνομά του στο νησί, που αρχικά ονομαζόταν Μεγίστη. Το κάστρο κτίστηκε, καταστράφηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές στη μακραίωνη ιστορία του, ενώ η μορφή με την οποία διασώζεται σήμερα είναι κατάλοιπο –κατά κύριο λόγο– της ανακατασκευής που έγινε το 1451. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, το όνομα του νησιού προκύπτει από τον ίδιο τον οικισμό του, ο οποίος απλώνεται «στην ρίζα του Καστέλλου» μέχρι το νερό.

Ιστορίας συνέχεια, στο αρχαιότερο μνημείο το νησιού, ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό, το Παλαιόκαστρο. Χτισμένο στην κορυφή του λόφου Bίγλα, στα ερείπια της αρχαίας δωρικής ακρόπολης, επιβάλλεται να το επισκεφτείς απογευματάκι, γιατί η θέα και το ηλιοβασίλεμα από εδώ πάνω κόβουν την ανάσα. Σημείωσε πως, αρκετά από τα ευρήματα του Παλαιόκαστρου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από τα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, γλυπτά παλαιοχριστιανικής εποχής, αρχαίες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες κ.α. 

Εκδρομές και βουτιές ακριτικές

Τα πανέμορφα νησάκια που το περιβάλουν, μπορούν κάλλιστα να γίνουν αφορμή για εξορμήσεις με καϊκάκια/ καραβάκια τα οποία θα κλείσεις από το λιμάνι: το Στρογγυλό με τον υπέροχο φάρο που το στολίζει από το 1918, η βραχονησίδα Ρω, γνωστή από την Κυρά της την Δέσπω Αχλαδιώτου την μοναδική του κάτοικο η οποία ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία, μέχρι τον θάνατό της το 1982.

Όσο για τις παραλίες, με την κλασσική τους έννοια δεν υπάρχουν εδώ, όμως υπάρχουν αρκετά σημεία για να βουτήξεις στα βαθυμπλέ νερά του από βραχάκια που εκτελούν χρέη… ακτής. Θα τα βρεις σε σημεία όπως ο Φάρος, ο Κάβος, το Ακρωτήρι του Μεγάλου Νίφτη, τα Χασαπεία, ο Άγιος Στέφανος, οι Πλάκες απέναντι από το Δημαρχείο και ο Ναύλακας.

Με βαρκάκι θα προσεγγίσεις τις αμμουδιές στα γειτονικά νησάκια και βραχονησίδες όπως η Ρω, η Στρογγύλη και ο Άγιος Νικόλαος, ενώ αν θες να ζήσεις μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία, τότε θα πας με καραβάκι στη Σπηλιά του Παράστα, γνωστή και ως Γαλάζιο Σπήλαιο ή Φώκιαλη, από τις φώκιες μονάχους μονάχους που… συχνάζουν εδώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια σπήλαια της Μεσογείου, ένα θαύμα της φύσης, στο οποίο επιβάλλεται να βουτήξεις και να θαυμάσεις τα εντυπωσιακό βραχώδες περιβάλλον.

Φεστιβάλ και Γλυπτική

Δύο καλλιτεχνικές πλευρές του νησιού αξίζουν της προσοχής σου.  

Αρχικά, το αγαπημένο και πολυετές, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου-Beyond Borders, αποτελεί έναν θεσμό διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου. Φέτος, το Beyond Borders ετοιμάζεται για την 9η έκδοσή του, 25 Αυγούστου με 1η Σεπτεμβρίου, με το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ να αποτελείται από 18 ταινίες μεσαίου και μεγάλου μήκους στο Κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα και από 24 ταινίες μικρού μήκους στο μicro Διαγωνιστικό Τμήμα.

Έπειτα, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του νησιού, ο γλύπτης Αλέξανδρος Ζυγούρης ζει στο νησί από το 1979 και συνεχίζει να δαμάζει την ύλη στο ατελιέ του στην είσοδο του λιμανιού, που θυμίζει παρεκκλήσι, μέσα από δεκάδες έργα, αρκετά από τα οποία «εκτίθενται» και σε μια υπαίθρια γκαλερί.

Όπως περιγράφει το παρακάτω ντοκιμαντέρ για τον ίδιο, ο Ζυγούρης «απλός και λιτός, πάντα ξυπόλυτος, περπατά το βραχώδες νησί από άκρη σε άκρη, σμιλεύοντας το τοπίο γύρω του, δίνοντας περιεχόμενο στην αμείλικτη μάχη του ανθρώπου να δαμάσει και να δώσει σχήμα στην ύλη».

Ντόπια κουζίνα

Στο κέντρο του λιμανιού, με υπέροχη θέα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, η ψαροταβέρνα Αθήνα σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και ωραία μεζεδάκια ιδανικά για τσιπουροκατάσταση (περί τα 20-25€ το άτομο για μεζεδοκατανάλωση με ουζάκι), ενώ η Αλεξάνδρα λίγο πιο κάτω είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο για ψάρι, με επιλογές όπως γεμιστό καλαμάρι με φέτα, ριζότο θαλασσινών και γαρίδες σαγανάκι (από 30€ το άτομο, με κρασί). Με λίγα τραπεζάκια σε πριβέ σκηνικό, ο Λαζαράκης είναι μια ακόμα καλή επιλογή για φρέσκο ψάρι, μεζεδάκια και κάποια κρεατικά της ώρας (περί τα 30€ το άτομο, με κρασί).

Προς την ενδοχώρα, τα Πλατάνια, σε μια γραφική πλατεία σερβίρουν μαμαδίσια μαγειρευτά, όπως γεμιστά κρεμμυδάκια, σπεσιαλιτέ του νησιού, φασολάκια κοκκινιστά, αρνάκι φούρνου και σουτζουκάκια σμυρνέικα.

Για καφεδάκι με όμορφη θέα στο λιμάνι θα πιάσεις θέση στον Στράτο, ο οποίος σερβίρει και πρωινό, αλλά και κάποιες επιλογές για γεύμα, το ίδιο και το Μελτέμι, το οποίο ετοιμάζει και ωραία χειροποίητη πίτσα. Αμφότερα παραμένουν ανοιχτά και το βράδυ για μπίρα, ποτό και κοκτέιλ.

Πού θα μείνεις

Στις μεζονέτες του Πεύκου, κοντά στο λιμάνι με 116€ για ένα δίκλινο, στα μοντέρνα δωμάτια του Castellorizon Pensione με 143€ για ένα deluxe τρίκλινο, και στο Poseidon Hotel με 172€ για ένα δίκλινο με θέα θάλασσα.

Πώς θα πας

Αεροπορικώς με την Aegean απευθείας ή με αεροπλάνο μέσω Ρόδου και από εκεί με πλοίο που θα σε φέρει στο Καστελόριζο σε περίπου τρεις ώρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v