Όμιλος ΟΤΕ: Παρουσίαση Νέου Μουσείου διεθνών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας

Σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων, θα στεγαστεί ένα Νέο Μουσείο για να προσφέρει ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης.

Όμιλος ΟΤΕ: Παρουσίαση Νέου Μουσείου διεθνών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας

Σε μέρος του εμβληματικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ – ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών - Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85, αναμένεται να στεγαστεί ένα Νέο Μουσείο διεθνών προδιαγραφών, που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας. Η απόφαση για τη δημιουργία Νέου Μουσείου ανακοινώθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ σε συνέχεια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων.

Το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ, θα είναι ένα μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας.

Μέσα από ενδιαφέρουσες μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, το Νέο Μουσείο θα συνδυάζει ποικιλία προγραμμάτων, προσφέροντας ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, μέσα από τους χώρους εκπαιδεύσεων, ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων που θα διαθέτει, οι επισκέπτες θα γίνονται αποδέκτες διαφορετικών εμπειριών σχετικών με την επικοινωνία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό.

«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.


(από αριστερά στα δεξιά): ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ο founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou - Kourkoulas Architects and Associates, Ανδρέας Κούρκουλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα

Το Νέο Μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ίδρυση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, το Μουσείο διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας.

Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, σχολίασε: «Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή».

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι δύο μελέτες είναι σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους εκθεσειακούς χώρους και τους χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης, το Νέο Μουσείο θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ.

 


Αρχιτεκτονικό σχέδιο της υποδοχής του Νέου Μουσείου, (Copyright: Kokkinou – Kourkoulas, Architects & Associates)

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v