Υπάρχει υγιεινό μαύρισμα πριν την παραλία;

Τι παρενέργειες έχουν οι συσκευές indoor μαυρίσματος, πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο και τι παίζει με τα self tanning προϊόντα;

Υπάρχει υγιεινό μαύρισμα πριν την παραλία;

Τα πρώτα μπάνια είναι γεγονός για πολλούς και το σοκολατένιο μαύρισμα δακαής πόθος για άλλους τόσους. Υπάρχουν όμως «υγιεινές» επιλογές για να αποκτήσουμε μπρονζένια επιδερμίδα;

Ρωτήσαμε τη δερματολόγο Βαγιανή Περιφάνη για solarium, έκθεση στον ήλιο και προϊόντα self tanning και μας διαφώτισε πλήρως ως προς τι είναι καλύτερο για την επιδερμίδα μας.

Τι παίζει με τις συσκευές indoor μαυρίσματος;

Όλες αυτές οι συσκευές μας εκθέτουν σε υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς εμείς να παίρνουμε κανένα μέτρο προστασίας. Υπάρχουν πλέον μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι έστω και μία φορά στη ζωή μας εάν έχουμε κάνει σολάριουμ σε ηλικία κάτω των 35 ετών αυξάνουμε την πιθανότητα να εμφανίσουμε μελάνωμα στο μέλλον κατά 75%.

Υπάρχουν χώρες που έχουν απαγορεύσει εντελώς  την χρήση σολάριουμ σε άτομα κάτω των 18 ετών λόγω της άμεσης συσχέτισής τους με τους καρκίνους του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυτή που σχετίζεται με την φωτογήρανση, τις βλάβες του δέρματος και φυσικά τους καρκίνους του δέρματος.

Οι τύποι επιδερμίδας και η σωστή έκθεση στον ήλιο

Υπάρχουν έξι τύποι δέρματος κατά Fitzpatrick, από το Ι εως το VI, με τον τύπο Ι να είναι το εντελώς λευκό ή κόκκινο χρώμα δέρματος και τα γαλάζια ή πράσινα μάτια που καίγεται πάντα και δεν μαυρίζει, έως τον τύπο VI που είναι το εντελώς μαύρο χρώμα δέρματος που δεν καίγεται ποτέ και μαυρίζει πάντα και πολύ έντονα.

Οι πιο ανοιχτόχρωμοι φαινότυποι είναι αυτοί που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο και οι πιο σκουρόχρωμοι είναι αυτοί που μαυρίζουν πολύ εύκολα και εμφανίζουν ευκολότερα μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις. Οι διαφορές ανάμεσα στους τύπους του δέρματος εξαρτώνται από την ποσότητα της χρωστικής της μελανίνης που υπάρχει στο δέρμα των ανθρώπων και όχι στον αριθμό των μελανοκυττάρων που υπάρχει στο δέρμα μας.

Φυσικά και δεν υπάρχει καμία σύσταση για το πόση ώρα χρειάζεται να μείνουμε στον ήλιο για να μαυρίσουμε καθώς αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας. Η μόνη σύσταση που υπάρχει είναι για την παραγωγή της βιταμίνης D, όπου χρειαζόμαστε μόνο 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τις πρωινές ώρες, για να παραχθεί η απαραίτητη και αναγκαία  ποσότητα βιταμίνης D.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν 100 μόλις χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1923 το μαύρισμα δεν ήταν της μόδας! Την χρονιά εκείνη η Γαλλίδα σχεδιάστρια Coco Chanel ξεκίνησε την συγκεκριμένη τάση όταν μαύρισε κατά λάθος στη Γαλλική ριβιέρα και έκτοτε θεωρείται δείγμα υγείας και καλοπέρασης.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν και πόσο ασφαλείς είναι;

Υπάρχουν τα self-tanning προϊόντα σε μορφή κρέμας ή σπρέι. Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι βαφές. Περιέχουν ένα ενεργό συστατικό και μαυριστικό παράγοντα που ονομάζεται DHA (διυδρόξυ ακετόνη), το οποίο παράγεται από το ζαχαροκάλαμο, και αντιδρά με τα αμινοξέα της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος που είναι και η πιο επιφανειακή.

Προκαλεί την οξείδωσή τους με τον ίδιο τρόπο που μαυρίζει ένα μήλο ή ένα αβοκάντο αν το αφήσουμε κομμένο και εκτεθειμένο στον αέρα. Το μαύρισμα αυτό θα φύγει σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς θα γίνει η φυσιολογική απόπτωση της  συγκεκριμένης στοιβάδας του δέρματος. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ερυθρουλόζη, η οποία παράγεται από τα σμέουρα  και δρα με παρόμοιο τρόπο με τον DHA.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν parabens, ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά για να αυξήσουν τη διάρκεια των καλλυντικών και που καλό είναι να αποφεύγουμε καθώς έχουν σχετιστεί με καρκίνο του μαστού.

Το DHA έχει λάβει έγκριση από τον FDA για τοπική χρήση όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή του (όταν είναι σε μορφή σπρέι) και να μένει μακριά από βλεννογόνους (μάτια, μύτη και στόμα). Το DHA όμως όπως και η ερυθρουλόζη, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες από τον ήλιο και να αυξήσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο δέρμα μας εάν εκτεθούμε άμεσα στον ήλιο.

Οπότε, στην προσπάθειά  μας να αυξήσουμε το μαύρισμά μας, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την άμεση έκθεσή μας στον ήλιο μετά τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων ή να αναζητήσουμε προϊόντα parabens-free, DHA-free και erythrulose-free.

Όπως και να έχει, η χρήση του συγκεκριμένου τρόπου μαυρίσματος είναι σίγουρα πιο ασφαλής από την έκθεσή μας στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε μέσω των μηχανημάτων indoor μαυρίσματος είτε μέσω της άμεσης έκθεσης στον ήλιο με την ηλιοθεραπεία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v