Γιατί οι φακές Εγκλουβής βάζουν κάτω όλες τις άλλες
Αν έχεις δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή σου φακές Εγκλουβής, ξέρεις. Αν όχι, άφησέ μας να σου εξηγήσουμε τι χάνεις.
Αν έχεις δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή σου φακές Εγκλουβής, ξέρεις. Αν όχι, άφησέ μας να σου εξηγήσουμε τι χάνεις.
Το ήξερες ότι οι φακές Εγκλουβής ανακηρύχθηκαν πέρυσι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης; Ότι περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας υπό την αιγίδα της UNESCO; Ότι είναι 100% βιολογικές, αφού στην καλλιέργειά τους δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους λιπάσματα ή ζιζανιοκτόνα;
Όσο μακριά και αν φτάνουν οι εγκυκλοπαιδικές σου γνώσεις, ωχριούν μπροστά σε μια μπουκιά από τις νοστιμότερες φακές της Ελλάδας –αν όχι και του κόσμου ολόκληρου. Οι φακές Εγκλουβής, που λες, καλλιεργούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο χωριό Εγκλουβή της Λευκάδας, που πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι είναι «εγκλωβισμένο» ανάμεσα σε τρία βουνά. Η Εγκλουβή είναι επίσης το ορεινότερο χωριό του νησιού, σκαρφαλωμένη εκεί ψηλά στα 730 μέτρα. Το δε οροπέδιό της περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) ως μια από τις πέντε προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού - φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος.
Τι διαφορά έχουν από τις άλλες φακές;
Είναι πολύ μικρότερες σε μέγεθος, έχουν σχήμα σφαίρας και όχι δίσκου όπως οι άλλες φακές, βράζουν πολύ πιο γρήγορα, και ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους γεύση –ακόμα και με κλειστά τα μάτια να τις δοκιμάσεις, αποκλείεται να τις μπερδέψεις με άλλες. Το χρώμα τους είναι ανομοιόμορφο, από σκούρο καφέ σε ανοιχτό κίτρινο και από μαύρο σε ξανθό με σκούρες κηλίδες.
Είναι επίσης σαφώς ακριβότερες, λόγω της μειωμένης παραγωγής αλλά και της διαδικασίας της καλλιέργειας: Η εργασία είναι επίπονη και η απόδοση της σοδειάς εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό. Έτσι, οι φακές Εγκλουβής ξεκινούν από 10€ το κιλό, αν τις αγοράσεις από παραγωγό, και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τα 35€, αναλόγως τον προμηθευτή.
Η διατροφική τους αξία είναι τόσο υψηλή, που μπορούμε άνετα να μιλάμε για super food: Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ενώ έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σίδηρο.
Πώς τις μαγειρεύουμε;
Η παραδοσιακή συνταγή που βρήκαμε εδώ έχει ως εξής:
Υλικά:
500 γρ. φακές Εγκλουβής (6 πιάτα), 5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, αλάτι χοντρό (ή κανονικό), 1 κλωνάρι ρίγανης, νερό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν πετραδάκια. Τις πλένουμε, κατόπιν τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις συμπληρώνουμε κρύο νερό και τις σουρώνουμε.
Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με κρύο νερό που να τις σκεπάζει έως και 2 δάχτυλα πιο πάνω και προσθέτουμε το σκόρδο. Αφού βράσουν και πιουν το νερό τις “γιαχνίζουμε”, δηλαδή ρίχνουμε το ελαιόλαδο ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να λιώσουν. Γιαχνίζουμε για 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), το χοντρό αλάτι και το κλωνάρι της ρίγανης.
Τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν και αφαιρούμε την ρίγανη μόλις αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Όταν κρυώσει η φακή είναι πηχτή σαν κρέμα και σερβίρεται με την προσθήκη λίγο ωμού ελαιόλαδου ή και ξυδιού.