Πώς θα φτιάξεις κίμτσι – το πεντανόστιμο κορεάτικο τουρσί
Είναι το νέο τρεντ στις κουζίνες του κόσμου, έχει ιστορία αιώνων στην… αρμύρα του, και έφτασε η ώρα να το φτιάξεις σπίτι.
Είναι το νέο τρεντ στις κουζίνες του κόσμου, έχει ιστορία αιώνων στην… αρμύρα του, και έφτασε η ώρα να το φτιάξεις σπίτι.
Τραγανή υφή, έντονη αψάδα, γλυκόξινη γεύση. Το κορεάτικο κίμτσι είναι ένα τουρσί με ιστορία 2000 χρόνων και βάλε, γευστικά πολύπλοκο και άκρως θρεπτικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά στην έθνικ γαστριμαργική μόδα και συνδυάζεται με πολλά πιάτα ασιατικής κουζίνας.
Συνήθως κατασκευάζεται με λάχανο νάπα και daikon, ένα είδος ραπανακίου και επειδή έχει υποστεί ζύμωση, είναι πλούσιο σε ευεργετικά βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά και σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Κ, η βήτα – καροτίνη, το φολικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, τα Κάλιο, η χολίνη και το Ασβέστιο.
Η παρασκευή του είναι αρκετά απλή, και διατηρείται για αρκετούς μήνες στην άλμη.
Δες παρακάτω πώς θα το ετοιμάσεις, με τη συνταγή που εντοπίσαμε εδώ, του σεφ Άγγελου Αρχοντάκη.
Υλικά – για 10 περίπου μερίδες: 2 κιλά κινέζικο λάχανο, 50 γρ. θαλασσινό αλάτι, 400 γρ. daikon ραπανάκι, 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ, 6 σκελίδες σκόρδο, 5 ασκαλώνια, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, 2-6 κουτ. σουπ. κόκκινες πιπεριές σε κορεάτικο στυλ (gochugaru), 2 κουτ. σουπ. σάλτσα ψαριού ή σάλτσα miso ή σάλτσα σόγιας, 2 κουτ. γλ. ζάχαρη
Εκτέλεση: Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κινέζικο λάχανο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κομμάτια του και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλάτι.
Στο μπολ με το κομμένο λάχανο και το αλάτι προσθέτουμε νερό, έως ότου καλυφθεί η επιφάνεια.
Τοποθετούμε πάνω από το κομμένο λάχανο ένα πιάτο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Μόλις περάσουν οι 6-8 ώρες βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αφαιρούμε το πάνω πιάτο.
Στην συνέχεια αφαιρούμε την άλμη κρατώντας την σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες τα ραπανάκια.
Πλένουμε και κόβουμε στα τέσσερα τα ασκαλώνια.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μπαστουνάκια τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τα κομμένα υλικά στο κινέζικο λάχανο.
Σε ένα μπλέντερ χειρός ρίχνουμε το τζίντζερ, τον ζωμό ψαριού, τις κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο και τη ζάχαρη.
Πολτοποιούμε όλα τα υλικά σας μέχρι να γίνουν μία πάστα.
Ανακατεύουμε την πάστα με τα λαχανικά (το κινέζικο λάχανο, το ραπανάκι, τα ασκαλώνια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια) μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Συνεχίζουμε βάζοντας το μείγμα λαχανικών που έχουμε φτιάξει σε μικρά βαζάκια.
Προσθέτουμε στα βαζάκια με τα λαχανικά την άλμη που έχουμε κρατήσει.
Κλείνουμε βαζάκια καλά με τα καπάκια τους και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ημέρες.
Μετά από τις 3 ημέρες το κίμτσι είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω με σησαμέλαιο, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοταρισμένο σουσάμι.