Τα βίγκαν εστιατόρια που θα απογειώσουν την Σαρακοστή σου
Είτε είσαι βίγκαν είτε όχι, είτε νηστεύεις είτε όχι, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν μια θέση στο πρόγραμμα και στην καρδιά σου.
Είτε είσαι βίγκαν είτε όχι, είτε νηστεύεις είτε όχι, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν μια θέση στο πρόγραμμα και στην καρδιά σου.
Η Σαρακοστή που μόλις ξεκίνησε είναι η τέλεια αφορμή για να κάνεις, αν όχι ντε και καλά σαρανταήμερη νηστεία, τουλάχιστον λίγη αποτοξίνωση από το κρέας για να δοκιμάσεις μερικές διαφορετικές, ενδιαφέρουσες γεύσεις που ίσως να μην δοκίμαζες αλλιώς. Κι εδώ είναι που έρχονται τα βίγκαν εστιατόρια της Αθήνας να αναλάβουν.
Veganaki
Αθανασίου Διάκου 38, Κουκάκι, τηλ: 210 9244322
Σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, το Veganaki απλώνει τραπεζάκια έξω στην πρώτη λιακάδα, έχει όμως και έναν συμπαθέστατο εσωτερικό χώρο, με νοσταλγικό μωσαϊκό στο πάτωμα και σχολικές καρέκλες στα τραπέζια. Εδώ δοκιμάζουμε συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση… αλλιώς: Σκέψου µουσακά σε βίγκαν εκδοχή, µε µελιτζάνες, πατάτες, «κιµά» από κόκκινες φακές, µπεσαµέλ από κουνουπίδι και γάλα αµυγδάλου µε έξτρα πρωτεΐνη, παστίτσιο µε πέννες χωρίς γλουτένη από βιολογικό καστανό ρύζι, µε «κιµά» σόγιας και µπεσαµέλ από κουνουπίδι και γάλα αµυγδάλου µε έξτρα πρωτεΐνη, και κεφτεδάκια από ελληνικά ρεβίθια, ψηµένα στο φούρνο µε δυόσµο που συνοδεύονται µε ντιπ από ταχίνι και πατάτες «τηγανητές» χωρίς λάδι. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ.
Mama Tierra
Ακαδημίας 84, Εξάρχεια, τηλ.: 211 411 4420
Ένα από τα πιο ξακουστά και κοσμαγάπητα βίγκαν εστιατόρια του κέντρου, το Mama Tierra έχει έναν πανέμορφο, απολύτως ζεν χώρο στον οποίο μας σερβίρει τις ψαγμένες δημιουργίες του, που περιλαμβάνουν Ελληνικό burger με χειροποίητο μπιφτέκι από ελιές Καλαμών σε ψωμί ενεργού άνθρακα με τομάτα, κρεμμύδι, iceberg, κέτσαπ και σπιτική σως από βιολογικό γιαούρτι σόγιας, φουρνιστά σουτζουκάκια μελιτζάνας, αρωματισμένα με μπαχαρικά και σπιτική σάλτσα ντομάτας, και το παραδοσιακό Ινδικό Daal Fry, με κόκκινες και κίτρινες φακές και μίγμα μπαχαρικών garam masala, το οποίο γίνεται είτε με ρύζι pulao είτε με βιολογική κινόα. Συνοδεύεις με ποτήρι κρασί και πληρώνεις περί τα 20€ το άτομο. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ.
Avocado
Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3237878
Χάραξε δρόμους όταν ακόμα οι λέξεις βίγκαν εστιατόριο δεν έλεγαν τίποτα στον μέσο Αθηναίο, και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα να μας μυεί στα μυστικά της βίγκαν κουζίνας, αφότου μας έδειξε πώς μπορεί να γίνει πεντανόστιμη. Εδώ θα δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, το διάσημο Avocado’s Burger με ρεβύθια, σκόρδο, πιπερόριζα, φιστίκια, κόλιανδρο, βασιλικό, γλυκοπατάτα, λάδι σουσαμιού, αβοκάντο και σάλτσα τάμαρι, που συνοδεύεται από νιφάδες γλυκοπατάτας και πικάντικη σως ντομάτας ή νάτσος και γουακαμόλε, και το Vegan Jasmine, σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ και τηγανητό πουρέ βιολογικού τόφου, λίγο σκόρδο, κρεμμύδι και ελαιόλαδο σε σπιτική σάλτσα ντομάτας με καρύδια και κουκουνάρι. Με ένα ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις γύρω στα 25€ το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ.
Trivoli
Μαρίνου Αντύπα 107Α, Ηλιούπολη, τηλ: 2114050120
Υπάρχουν βίγκαν εστιατόρια εκτός κέντρου; Υπάρχουν, και είναι και πεντανόστιμα. Να, δες το Trivoli για παράδειγμα, που έμαθε την Ηλιούπολη να τρώει χωρίς ίχνος κρέατος, σερβίροντας σπεσιαλιτέ να γλείφεις τα δάχτυλά σου όπως τα φιλετάκια σόγιας με πατάτες και χειροποίητο τζατζίκι, το σνίτσελ μανιταριών, τους καροτοκεφτέδες, τα σουτζουκάκια με κιμά φακής, το φανταστικό φαλάφελ και ένα σωρό ακόμα λαχταριστά πιάτα σε σούπερ χαμηλές τιμές. Υπολόγισε για ένα πληθωρικό γεύμα εδώ, γύρω στα 15€ το άτομο, με χύμα κρασί.
Joshua Tree
Αναπαύσεως 13, Μετς, τηλ.: 21 0923 9747
Φωτεινό και παρεΐστικο, εμπνευσμένο από τα all day diners της Αμερικής, το Joshua Tree έγινε γνωστό για το φανταστικό brunch του, σερβίρει όμως ένα all day βίγκαν μενού, στις προτάσεις του οποίου περιλαμβάνονται γλυκοπατάτες πασπαλισμένες με σιμιγδάλι και μπαχαρικά, βίγκαν μαγιονέζα, sweet chili σως αβοκάντο και φρέσκο κόλιανδρο, Forever Bowl με τρίχρωμη βιολογική κινόα, καραμελωμένη γλυκοπατάτα, μανιτάρια, χούμους με αβοκάντο, ενταμάμε, watermelon radish και baby πρασινάδες, και μια βίγκαν εκδοχή του κλασικού BLT σάντουιτς, που εδώ λέγεται TLT και φτιάχνεται με τόφου παναρισμένο σε πάνκο και μυρωδικά, χειροποίητη Worcester σως, μαρούλι, ντομάτα, βίγκαν μαγιονέζα και προζυμένιο ψωμί. Συνοδεύεις με κρασιά ή μπύρες, και πληρώνεις περί τα 17-20€ το άτομο.