Τα εστιατόρια για τα οποία καμαρώνει η Θεσσαλονίκη

Σχεδιάζεις ταξιδάκι στην Θεσσαλονίκη; Βάλε οπωσδήποτε αυτά τα κορυφαία εστιατόρια στα πλάνα σου, θα μας θυμηθείς.

Τα εστιατόρια για τα οποία καμαρώνει η Θεσσαλονίκη

Μια παλιά αθηναϊκή παροιμία την οποία μνημονεύουμε σε κάθε μας ταξίδι προς βορράν, λέει ότι «όπου και να κάτσεις για φαγητό στην Θεσσαλονίκη, καλά θα είναι». Φοιτητικό ουζερί; Καφενές - μεζεδάδικο; Ταβέρνα που δεν την πιάνει το μάτι; Ακριβό εστιατόριο; Γυράδικο της γειτονιάς; Απογοητευμένοι δεν έχουμε φύγει ποτέ από πουθενά. Αν όμως φτιάχναμε μια λίστα με την αφρόκρεμα της αφρόκρεμας, τα εστιατόρια για τα οποία καμαρώνει η Θεσσαλονίκη, αυτά που απαντούν στην ερώτηση «πάμε να φάμε κάπου καλά;», αυτή θα έμοιαζε κάπως έτσι.

Δέκα Τραπέζια 
Στρ. Καλλάρη 4, τηλ.: 2310 25 10 10

Ο Μανώλης Παπουτσάκης υπογράφει μικρά ευφάνταστα πιάτα που απογειώνουν την φιλοσοφία του μεζέ, στο εστιατόριό του που μας συστήνεται ως σύγχρονο μεζεδοπωλείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Να μια ιδέα από το μενού, το οποίο μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ: Αρνάκι τσιγαριαστό με κρέμα τραχανά και πρόβειο γιαούρτι, ορτύκι deep fry με κρέμα καπνιστού ξερού δαμάσκηνου, πατάτες τηγανητές με στάκα, αυγοτάραχο, σχοινόπρασο, σύκο και λεμόνι, «Hot dog» σε μίνι μπριός με χταπόδι και λουκάνικο Τζουμαγιάς, γαρίδες σωτέ με ανθόγαλο, κολοκυθάκι, σπαράγγια, λεμόνι και κόλιανδρο, φασολάκια σχάρας με ροδάκινο, καρύδι, τυρομάλαμα, γαρίδες, λαδολέμονο. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ περίπου το άτομο.

Salonica Restaurant & Bar
Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, τηλ.: 2310 897197

Ο πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου υπογράφει το συναρπαστικό μενού του εστιατορίου του Makedonia Palace, που απολαμβάνει εκτός των άλλων και φανταστική θέα στην θάλασσα. Πάρε μια γεύση: Σούπα Κακαβιά με την ψαριά της ημέρας Tar Tar, που σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί και σάλτσα αγιολί. Γαρίδες στο τηγάνι φλαμπαρισμένες με ούζο, πικάντικη σάλτσα ντομάτας και φέτα. Κότσι από μοσχαράκι παστιτσάδο, σιγομαγειρεμένο με χοντρά μακαρόνια και Nιώτικη γραβιέρα. Κοτόπουλο με σάλτσα
καλοκαιρινής τρούφας, με ξινό τραχανά και μανιτάρια Γρεβενών. Καρπάτσιο από λαυράκι με ελαιόλαδο, λάιμ, ανθό αλατιού, χαβιάρι, μπαλσάμικο και μικρόφυλλα. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 50€ το άτομο. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ

Γλυκάνισος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, τηλ.: 231 030 2882

Ο σεφ Δημήτρης Αγόρατζης υπογράφει ένα μενού που αγαπά ιδιαίτερα την θάλασσα, σε αυτό το πανέμορφο εστιατόριο της Πυλαίας. Στις προτάσεις του, που μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ συγκαταλέγονται τα εξαιρετικά νιόκι από φάβα με χταπόδι, η σκορπίνα στιφάδο με ριγκατόνι, το χταπόδι μπουγιουρντί με σαλάμι Λευκάδος, το σεβίτσε φαγγρί με ντομάτα, ξύδι από μάνγκο και τσιπς πατάτας, ο κολιός σε αμπελόφυλλο με πολέντα και ψητό καλαμπόκι, οι μαρουλοντολμάδες μπακαλιάρου με κους κους και το λαβράκι καρπάτσιο με λάδι βασιλικού και σάλτσα εσπεριδοειδών. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός στα 40€ περίπου το άτομο.

Το Μανιτάρι
Θεμιστοκλή Σοφούλη 57

Σε έναν χώρο-έκπληξη, κρυμμένο στον δεύτερο όροφο του Sofouli Center, ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης προτείνει ένα μενού που πατά γερά στην ελληνική παράδοση… και την μπλεντάρει με έμπνευση και κέφι. Οι τηγανιτές πατάτες, ας πούμε, μαρινάρονται με γκρεμολάτα, κρέμα γαλομυζήθρας και βιολογικό αυγό τηγανιτό, οι τραβηχτές μανιάτικες πίτες παντρεύονται με γιαχνερά χόρτα, καπνιστό κοτόπουλο με μαστιχοτύρι Άνδρου, το παστίτσιο έχει κιμά και μπεσαμέλ, αλλά έχει και μοσχαρίσια γλυκάδια, ο λαχανοντολμάς γίνεται… ριζότο με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, μυρωδικά και αυγολέμονο με ζωμό από λάχανο και περγαμόντο, τα σιουφιχτά μακαρόνια με κοτόπουλο μαγειρεύονται σε κρέμα κολοκύθας και φασκόμηλο, καπνιστή πάπρικα Αριαδαίας και ανεβατό Γρεβενών, ενώ το γιουβετσάκι μαγειρεύεται με ψητό αρνάκι, κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, μανιτάρια πορτσίνι και ξηρό ανθότυρο. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός στα 30€ περίπου το άτομο. Όλο το μενού εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v