Γιατί αξίζει να πας σε διατροφολόγο
Δεν είναι απλά το αδυνάτισμα. Έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους να επισκεφθείς διατροφολόγο και να δεις την καθημερινότητά σου να αλλάζει.
Δεν είναι απλά το αδυνάτισμα. Έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους να επισκεφθείς διατροφολόγο και να δεις την καθημερινότητά σου να αλλάζει.
Ο πρώτος, προφανέστερος και συνηθέστερος λόγος να κλείσεις ραντεβού σε γραφείο διατροφολόγου είναι το αδυνάτισμα, δεν θα το αρνηθούμε. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν πολύ και σημαντικοί λόγοι να πάρεις την απόφαση που θα αλλάξει την καθημερινότητά σου. Όπως οι παρακάτω.
Θα μάθεις να τρως σωστά
Ναι, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να τα εντάξεις στη διατροφή σου, και σίγουρα το «τρώω μια σαλάτα για μεσημεριανό στο γραφείο και το καρπούζι που μας κέρασαν για επιδόρπιο στην ταβέρνα» δεν αρκεί. Με ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο, θα μάθεις τι πραγματικά σημαίνουν οι περίφημες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, και πόσο δεν είναι σπαζοκεφαλιά να τις βάλεις στη ζωή σου –αρκεί να το κάνει κάποιος άλλος για σένα.
Θα δεις διαφορά στην διάθεσή σου (και όχι μόνο)
Δεν είναι δα να απορείς που φτάνει απόγευμα και σέρνεσαι, όταν την έχεις βγάλει όλη μέρα με έναν καφέ στο δρόμο και μια σφολιάτα στη δουλειά. Το σωστό διατροφικό πλάνο θα σου φτιάξει τα πάντα, από τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα και την διάθεσή σου μέχρι τον ύπνο, το δέρμα και την υφή των μαλλιών σου. Ναι, δεν κάνουμε πλάκα.
Θα εξοικονομήσεις χρήμα…
Κόντρα στον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, που θέλει τις επισκέψεις σε διατροφολόγους ακριβό σπορ, στην πραγματικότητα τα 25€ της επίσκεψης τα κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα, εξοικονομώντας από ντελίβερι και κοστοβόρα φαγητά που έφτιαχνες στο σπίτι μεν, δεν σε χόρταιναν για αρκετές ώρες δε (ναι εσάς κοιτάζουμε αγαπημένα λαδερά της ελληνικής κουζίνας).
…και χρόνο
Το περίφημο meal prepping, αυτό που σου λένε όλες οι στήλες συμβουλών του ίντερνετ να προγραμματίσεις τα γεύματα της εβδομάδας το απόγευμα της Κυριακής, και να κάτσεις να φτιάξεις ταπεράκια, το έχεις κάθε εβδομάδα έτοιμο, σε βολικότατο πινακάκι να το στερεώσεις με μαγνήτες στο ψυγείο, και να γλιτώσεις και χρόνο και πονοκεφάλιασμα από το «τι να φάω πάλι σήμερα;».
Θα γλιτώσεις από την σαβούρα
Όχι μόνο επειδή θα προσέχεις τις θερμίδες, αλλά και επειδή θα δεις τον τρόπο σκέψης σου να αλλάζει: Μετά την πρώτη - δεύτερη εβδομάδα, αρχίζεις να καταλαβαίνεις γιατί έχει νόημα εκείνο το φρούτο το απόγευμα, πόσο καλύτερα αισθάνεσαι όταν τρως σωστά και πόσο γρήγορα περνά η ευχαρίστηση που σου δίνει το junk food. Μοιάζει απίστευτο, αλλά επειδή οι άνθρωποι είμαστε εντυπωσιακά προσαρμοστικά όντα, μετά από λίγο καιρό σταματάς να το λιγουρεύεσαι εκείνο το μπέργκερ. Συνήθως, αυτό συμβαίνει εκεί γύρω στον δεύτερο μήνα, όταν το πρόγραμμά σου αποκτά το περίφημο cheat day κι είσαι ελεύθερος/η μια φορά την εβδομάδα να το φας. Αλλά δεν το θέλεις.
Θα ακολουθείς ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου
Καλές και δωρεάν οι δίαιτες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, αλλά αν εσύ δουλεύεις 12 ώρες εκτός σπιτιού και παίρνεις 600 ευρώ τον μήνα, χταποδοσαλάτα με βρασμένη κινόα μάλλον δεν γίνεται να τρως. Στον/ην διατροφολόγο σου θα πας και θα πεις ακριβώς τι μπάτζετ έχεις, πόσο (δεν) θέλεις να μαγειρεύεις, πόσες ώρες την ημέρα βρίσκεσαι εκτός σπιτιού και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη σου για γλυκά ή αλκοόλ, και εκείνη/ος θα προσαρμόσει ένα σωστό διατροφικό πλάνο στις δικές σου, εξατομικευμένες ανάγκες.
Και ναι, θα αδυνατίσεις
Και το καλύτερο είναι ότι μετά από όλα αυτά, το αδυνάτισμα θα σου φαίνεται απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Το αντίθετο δηλαδή από ό,τι θα συνέβαινε με μια έτοιμη δίαιτα που θα την ακολουθούσες με το ζόρι για έναν-δυο μήνες και μετά θα την παράταγες, ξαναπαίρνοντας τα κιλά που έχασες και φτου κι απ’ την αρχή.