Όσα πρέπει να ξέρεις για τις ημικρανίες
Η διαχείριση της είναι εφικτή, αλλά όχι πάντοτε εύκολη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ημικρανία.

Η διαχείριση της είναι εφικτή, αλλά όχι πάντοτε εύκολη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ημικρανία.
Η ημικρανία είναι ίσως το πιο δημοφιλές είδος πονοκεφάλου, ο οποίος στην Ελλάδα προσβάλει περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα, έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς, τότε δες όσα πρέπει να γνωρίζεις για το συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλου.
Τα συμπτώματα
Στα 2/3 των περιπτώσεων ημικρανίας ο πονοκέφαλος εντοπίζεται στο μισό κεφάλι, συνήθως πίσω από το ένα μάτι, ενώ στο υπόλοιπο 1/3 εντοπίζεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Ο πόνος είναι έντονος και αφόρητος και μοιάζει με ρυθμικό χτύπημα σφυριού στην συχνότητα του σφυγμού. Τα συμπτώματα της ημικρανίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, με τα πιο συνηθισμένα να είναι αυτά της ναυτίας, της τάσης για εμετό και της δυσανεξίας στο φως ή σε διάφορους ήχους.
Η ημικρανία διακρίνεται σε τέσσερεις φάσεις: τα πρόδρομα συμπτώματα (κούραση, χασμουρητό, εγρήγορση, λαιμαργία), την αύρα (φλεγμονή στα εγκεφαλικά αγγεία), τον πονοκέφαλο (μπορεί να διαρκέσει από τρεις ώρες μέχρι και τέσσερεις μέρες) και την σταδιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων, η οποία συνήθως συνοδεύεται με εξάντληση και υπνηλία.
Από τι προκαλείται;
Αν και δεν είναι λεπτομερώς γνωστά τα αίτια της ημικρανίας, η τρέχουσα ιατρική άποψη αναφέρει ότι η «υπεραντιδραστικότητα» του εγκεφάλου των ανθρώπων με ημικρανία οφείλεται κατά κύριο λόγο στα γονίδια. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες είναι το περιβάλλον, η διατροφή, οι ορμόνες και βέβαια τα συναισθήματα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει αυτόν τον τύπο πονοκέφαλου κάνοντας ερωτήσεις για τα συμπτώματά σας και το οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών. Θα γίνει μια πλήρης κλινική εξέταση για να προσδιοριστεί εάν οι πονοκέφαλοί σας οφείλονται σε μυϊκή τάση, προβλήματα στους κόλπους ή μια σοβαρή εγκεφαλική διαταραχή.
Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για να αποδειχθεί ότι ο πονοκέφαλός είναι πράγματι ημικρανία. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να γράψει μια μαγνητική ή αξονική εγκεφάλου εάν δεν είχες ποτέ πριν ημικρανία ή αν έχεις ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως αδυναμία, προβλήματα μνήμης ή απώλεια της εγρήγορσης.
Και πώς την αντιμετωπίζω;
Τα γενικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ημικρανίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξεκούραση, τοποθέτηση ψυχρού επιθέματος στην πάσχουσα περιοχή και ελάττωση του θορύβου, του φωτός και διάφορων μυρωδιών (μαγείρεμα, τσιγάρο κτλ.). Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει χρήση αγγειοσυσπαστικών όπως οι εργοταμίνες, αναλγητικών, αντιεμετικών και ηρεμιστικών. Η συχνή ημικρανία αντιμετωπίζεται με την καθημερινή λήψη φαρμάκων που λαμβάνονται ως προφύλαξη για τον πονοκέφαλο.
Πώς μπορώ να την προλάβω;
Αρχικά με την κατάλληλη ιατρική, προληπτική αγωγή, αλλά δευτερευόντως αποφεύγοντας συνήθειες – διατροφικές ή μη – που φαίνεται πως πυροδοτούν τις κρίσεις. Δες παρακάτω μερικές συμβουλές πρόληψης.
* Κόψε το κάπνισμα. Είναι από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση, μιας και η νικοτίνη πιστεύεται ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.
* Πιες λιγότερους καφέδες. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, δίνοντας έναυσμα για ημικρανική κρίση. Σημείωσε επίσης πως και η σοκολάτα, το τσάι, αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν καφεΐνη.
* Προσοχή στο αλάτι. Η μείωση του αλατιού προστατεύει από τον πονοκέφαλο, επειδή ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης.
* Κατανάλωσε υδατάνθρακες (π.χ. φρούτα). Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να αποτρέψει την ημικρανία, επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι σύμμαχός στην πρόληψη των ημικρανιών.
* Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί συνηθισμένο παράγοντα που προκαλεί ημικρανίες, λόγω αύξησης της πίεσης. Καλό θα ήταν να τρως κάθε 3-4 ώρες και να μην περνάς περισσότερες από 12 ώρες το βράδυ νηστικοί.
* Κατανάλωνε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι και τυρί. Αντιθέτως, απόφυγε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη.
* Τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση ημικρανιών, ενώ ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2) μπορεί να μειώσει την ένταση των κρίσεων. Tροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, και τα θαλασσινα, ενώ πηγές ριβοφλαβίνης είναι το γάλα, το αυγό, τα μανιτάρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά.
* Απόφυγε συγκεκριμένα συστατικά που ενδέχεται να πυροδοτήσουν κρίσεις. Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (υπάρχει μεταξύ άλλων σε ορισμένα τυριά, αποξηραμένες ντομάτες και κρέατα σε κονσέρβα), η ασπαρτάμη, η ταρτραζίνη (μια κίτρινη χρωστική που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε ροφήματα με ανθρακικό), διάφοροι θειωτικοί παράγοντες (υπάρχουν στο κρασί) και το βενζοϊκό νάτριο (υπάρχει σε μαργαρίνες, αναψυκτικά και γλυκά).
Διάβασε περισσότερα για τις ημικρανίες εδώ