Τα καλύτερα μεζέδια της Νίκαιας

Η μεζεδομάνα Νίκαια δεν μας πρόδωσε ποτέ, για αυτό κι εμείς τιμάμε ακόμη μια φορά τα μερακλήδικα ουζερί και ταβερνάκια της γειτόνισσας του Πειραιά.

Τα καλύτερα μεζέδια της Νίκαιας

Αν είσαι μεζεδολάγνος και κινείσαι στα πέριξ του Πειραιά είναι βέβαιο ότι θα έχεις κάνει πολλές φορές στάση στη Νίκαια για γενναίο τσιμπολόγημα, συνοδεία κάποιου εκλεκτού αποστάγματος. Αν πάλι όχι, καιρός είναι να την βάλεις στο γαστρονομικό μικροσκόπιο σου, αφού στη μαγκιόρικη γειτονιά της, πηγαινόερχονται κάποια από τα πιο εύγευστα και υπέρ-χορταστικά μεζεδάκια της πιάτσας. Εμείς σου βγάλαμε πρόγραμμα, καταρτίζοντας σχετική λίστα ώστε να μην χάσεις κανένα από τα νικαιώτικα ουζερί και ταβερνάκια που κρατούν ψηλά τον πήχη της γεύσης και της απόλαυσης.

Στη γωνιά του Ρέκτη

Ελλησπόντου 8, τηλ.:21 1183 0981

Eδώ θα συναντήσεις ένα παραδοσιακό ταβερνείο, από εκείνα που κατέκλυζαν την χώρα της προηγούμενες δεκαετίες, ξυπνώντας πια θύμησες μιας παλιότερης σχεδόν ασπρόμαυρης εποχής. Δεν φεύγεις πριν δοκιμάσεις ριζότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας, γκιούλμπασι, γαμοπίλαφο, μπακαλιάρο πλακί, μοσχαράκι τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας και γεμιστά μανιτάρια και γουρουνοπούλα με πατάτες baby. Λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο.

Πυξίδα

Κύπρου 95, τηλ.:  τηλ.:21 0425 1429

Η Πυξίδα είναι ένα από τα καλύτερα νικαιώτικα ταβερνάκια και μια δοκιμή θα σε πείσει για του λόγου μας το αληθές. Φημισμένο και πολύ αγαπημένο μεζεδοπωλείο με σκηνικό που φέρνει στον νου τα τιμημένα 90s όταν τα καρό τραπεζομαντηλάκια ήταν το best seller της εστίασης. Εδώ οι τσιπουρομεζέδες κι οι τηγανιές είναι must μαζί με τα ζουμερά μπιφτεκάκια, όμως τα σαλιγκάρια και το λουκάνικο προβατίνας σχηματίζουν άνετα αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εξαιρετικά κι έξτρα μερακλήδικα τα αμελέτητα. Ο λογαριασμός μαζί με ούζο η κρασί στα 17-20€ κατ’ άτομο.

Ζαρκαδούλας

Βιθυνίας 32 Νίκαια, τηλ.: 2104252770

Το φόντο στον Ζαρκαδούλα είναι γαλανόλευκο τιμώντας τη νησιώτικη παράδοση αλλά και τα θαλασσινά κι αλατισμένα νερά της χώρας που είναι υπεύθυνα για τη νοστιμιά των πιάτων που φτάνουν στο τραπέζι μας σε τούτο το γραφικό ψαροταβερνάκι. Η ατμόσφαιρα θυμίζει ψαράδικο της δεκαετίας του 1960 και πολύ καλά κάνει αφού χρωματίζει τη διάθεση των θαμώνων του. Μην φύγεις πριν δοκιμάσεις σκορδαλιά, αχινό, καβούρι, μύδια αχνιστά, γαύρο μαρινάτο και φρέσκο μπακαλιάρο ή φρέσκια κουτσομούρα. Μαζί με τα ουζάκια ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο καθώς οι τιμές των φρέσκων ψαριών είναι προσιτές για κάθε πορτοφόλι.

Φαγανιό

Ατταλείας 21 και Ηλιουπόλεως, τηλ.:21 0425 1561

Το Φαγανιό είναι ένα από τα καλύτερα μαγειρευτάδικα στα πέριξ του Πειραιά με πλήθος θαμώνων να το στηρίζουν καθημερινά, επιλέγοντάς το για τα τσιμπούσια τους. Εδώ ο κατάλογος παίζει μπάλα παραδοσιακά, τιμώντας αυθεντικές ελληνικές γεύσεις όπως το κοτοπουλάκι στο φούρνο με πατάτες, ο μουσακάς, η τσιπούρα με βραστά λαχανικά, οι λαχανοντολμάδες, τα κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο, η γίδα βραστή και τα κοκκινιστά σουτζουκάκια. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο συνοδεία κρασιού.

Αλαργινό

Αγ. Ιωάννου 2, τηλ.: 21 0491 0770

Κάποι@ που του αρέσει να κουνά το κορμάκι του σε κάθε ευκαιρία θα σου πει ότι μόνο ένα πράγμα είναι καλύτερο από τους μεζέδες. Μιλάμε φυσικά για μεζέδες μετά μουσικής και το Αλαργινό στη Νίκαια είναι το κατάλληλο μέρος, για να συμβεί αυτό, αφού είναι ένα μουσικό μεζεδοπωλείο που το ζει αληθινά, ετοιμάζοντας καλομαγειρεμένα μεζεδάκια. Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια και το μοσχαράκι στη γάστρα ξεχωρίζουν, όπως άλλωστε και η παστουρμαδόπιτα και η γεμιστή μελιτζάνα, που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού από το πιάτο των θαμώνων του Αλαργινού. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 15-20 το άτομο.

Ιωνικός

Προύσης 17, τηλ.: 21 0492 0202

Αν είχαμε χρόνο να μιλήσουμε για μπάλα στα τιμημένα 90s και 2000s θα θέλαμε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για να αναφερθούμε στο καμάρι της Νίκαιας, που δεν είναι άλλο από τον Ιωνικό. Προτιμήσαμε αντί αυτού να κάνουμε μια ξεχωριστή αναφορά στο θρυλικό νικαιώτικο ψαροταβερνάκι που έχει μεγαλώσει και καλοταΐσει γενιές, γενιές θαμώνων.

Βλέπεις, εδώ όλοι οι καλοί χωράνε. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις σαρδέλα ψητή, μπακαλιαράκια τηγανιτά, γαρίδα ψίχα, μακαρονάδα του ψαρά, ριζότο μελάνης σουπιάς και σαλάχι. Μαζί με ουζάκι ή τσιπουράκι ο λογαριασμός στα 17-20€ κατ’ άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v