Βόλτα για μεζεδάκια στο Παλαιό Φάληρο

Ακούσαμε τη μεζεδολάγνα καρδιά μας και πήγαμε προς Παλαιό Φάληρο μεριά για να μας καλοταΐσουν τα πιο ξακουστά φαγητοστέκια της περιοχής.

Βόλτα για μεζεδάκια στο Παλαιό Φάληρο

Αν ζεις, κινείσαι ή συχνάζεις στις παρυφές των νοτίων προαστίων τότε μάλλον θα ξέρεις ότι το Παλαιό Φάληρο είναι παντός καιρού κι εποχής. Για να τα λέμε όλα ωστόσο το καλοκαίρι ο κόσμος που επιλέγει τη συγκεκριμένη περιοχή για τα τσιμπούσια του αυξάνεται εκθετικά κι αυτό συμβαίνει γιατί στο Παλαιό Φάληρο θα βρεις πολύ αγαπημένα μεζεδοπωλεία και φαγητάδικα.

Εμείς αφορμή ψάχναμε να πάμε μια βόλτα ξανά προς τα εκεί και να δοκιμάσουμε πεντανόστιμα κι έξτρα μερακλήδικα πιάτα, αφήνοντας τον λογαριασμό στον πιο άνετο οικονομικά της παρέας. Φτιάξαμε και λίστα όμως για να μην ψάχνεσαι όταν βρεθείς κι εσύ με τη σειρά σου πεινασμένος στο Παλαιό Φάληρο.

Η Παλιά Φάβα

Αχαιών 38, τηλ: 2109311994

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Shyrel Enorme (@shyrel_enorme)

Με μικρή αλλά «θαυματουργή» αυλή και σπιτικό φαγητό η Παλιά Φάβα είναι από εκείνα τα νοσταλγικά μέρη που θυμίζουν την Αθήνα άλλων εποχών, με κεντημένα κουρτινάκια, όμορφα τραπεζομάντηλα και ξύλινες καρεκλίτσες.

Στην κουζίνα, η κυρία Ντίνα Χάλαρη ετοιμάζει πιάτα που εναλλάσσονται καθημερινά, από φρέσκες πρώτες ύλες (μαγειρευτά, κρεατικά, θαλασσινά) με τους θαμώνες να γλείφουν δαχτυλάκια όσο βρίσκονται επί τω έργω. Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις σαλιγκάρια στιφάδο, αρνάκι λαδορίγανη, ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, γαύρο λαδορίγανη, μοσχαρίσια γάλακτος, σουτζουκάκια με ρύζι, γίγαντες φούρνου, κοτόσουπα, μελιτζάνα φούρνου, μπακαλιάρο σκορδαλιά και γαρίδες σαγανάκι. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-18€ κατ’ άτομο μαζί με κρασάκι.

Το Μικιό

Αγίου Αλεξάνδρου 58, τηλ. 210 9855380

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες πεντανόστιμες τοπικές κουζίνες, αλλά όπως και να το κάνουμε σαν την κρητική δεν έχει. Αν θες λοιπόν να γευτείς υψηλού επιπέδου κρητική κουζίνα τότε φύγε σούμπιτ@ για το Μικιό και δεν θα χάσεις. Κάνε τα κουμάντα σου εγκαίρως μόνο γιατί τα τραπεζάκια του γεμίζουν μέσα έξω με γοργούς ρυθμούς κι είναι κρίμα να μην δοκιμάσεις τα μεζέδια του.

Τα αυγά μάτια με στάκα, το ξυδάτο χωριάτικο λουκάνικο, το τηγανιτό συκώτι, οι ψητές πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί, οι σφακιανές πίτες, οι μαραθόπιτες, το απάκι κλασικό και κοτόπουλο, τα τραγανά καλτσούνια με τυρί και δυόσμο, τα σκιουφιχτά μακαρόνια με στάκα και ξυνομυζήθρα και τα χειροποίητα ντολμαδάκια δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Για ένα πλήρες γεύμα μαζί με τις απαραίτητες ρακές υπολόγισε περί τα 17-20€ κατ’ άτομο.

Καλυψώ

Πεντέλης 41-43, τηλ:  2109422513

Ό,τι γίνεται στο Καλυψώ, γίνεται με αγάπη και μεράκι όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε μεζεδοκουτούκι που σέβεται τον εαυτό του. Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος με μπόλικα τραπεζάκια μέσα κι έξω που δύσκολα θα βρεις ελεύθερα ειδικά τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Το καλό φαγητό κι η παρεΐστικη ατμόσφαιρα είναι δίχως άλλο τα δυνατά ατού του κουτουκιού από τον κατάλογο του οποίου πρέπει να δοκιμάσεις τα τραγανά κολοκυθάκια τηγανιτά, το σαγανάκι κεφαλοτύρι, την αρνίσια συκωταριά, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, τον κρασομεζέ και τις μπαμπάτσικες κρεατοποικιλίες. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί γύρω στα 20€ το άτομο με κεραστικούς λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα στο τέλος.

Ο Τζίτζιρας και ο Μίτζιρας

Αλκυόνης 77, Παλαιό Φάληρο τηλ.: 210 9851473

Βλέπεις Οινοζυθεστιατόρειον, είναι καλό θα μπορούσε να λέει παραλλαγμένη μπούμερ τηλεοπτική διαφήμιση των 90s για να σε προσκαλέσει στο υπέροχο ταβερνάκι του Τζίτζιρα και του Μίτζιρα στο Παλαιό Φάληρο. Από το 2006 ο Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας μένουν πιστοί στην παράδοση και στην ποιότητα δημιουργώντας πιάτα παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα. Το πλούσιο μενού προσφέρει, κλασική μεσογειακή κουζίνα σε πιο τολμηρές ερμηνείες, ενώ η νησιωτική αυλή του χώρου είναι χωρίς αντίρρηση το highlight του.  Το κρεμαστό σουβλάκι και το πολίτικο κεμπάπ είναι οι αδιαμφισβήτητες σπεσιαλιτέ του καταλόγου, ενώ αν σου προτείνουν να πάρεις γουρούνι στο σακί, δεν πρέπει να αρνηθείς σε καμία περίπτωση. Εξαιρετικές επιλογές για να ανοίξει η όρεξη είναι η μαραθόπιτα, η παστουρμαδόπιτα και το σουφλέ μελιτζάνα. Ο λογαριασμός στα 17-20€ κατ’ άτομο.

Νήσος

Μαρίνα Φλοίσβου, Κτίριο 6, τηλ.: 210 9825628

Στη Νήσο θα συναντήσεις πεντανόστιμες θαλασσινές γεύσεις κι ένα εξαιρετικό εστιατόριο που πραγματικά θα σε κάνει να νιώσεις σαν σε νησί, χαρίζοντάς σου μια υπέροχη θέα μπροστά στην περατζάδα της Μαρίνας Φλοίσβου και στη θάλασσα. Εδώ οι μεζέδες έχουν την τιμητική τους, με τον κατάλογο να σας προτείνει χταπόδι, σαρδέλες και σκουμπρί στα κάρβουνα, γαύρο και μαριδάκι, μύδια σαγανάκι και όστρακα, θαλασσινές μακαρονάδες, τα εκπληκτικά καβουροπόδαρα και το κριθαρότο με καραβιδόψυχα και φυσικά ντόπια ψάρια που θα τα ταιριάξεις με ούζο, τσίπουρο και κρασί, όπως θα έκανες και στις διακοπές σου. Ο λογαριασμός στα 20-25€ μαζί με ουζάκι αν αποφύγεις το φρέσκο ψαράκι το οποίο θα ανεβάσει λίγο το κασέ.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v