Οι γειτονιές της Αθήνας σε δωρεάν ξεναγήσεις που ακούς ενώ περπατάς
Βάλε ακουστικά και φόρα τα αθλητικά σου, γιατί θα πάμε μια βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας με τον Νικόλα Λουμίδη και τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
Βάλε ακουστικά και φόρα τα αθλητικά σου, γιατί θα πάμε μια βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας με τον Νικόλα Λουμίδη και τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
Θυμάσαι μέσα στην καραντίνα που είχαμε πάρει όλοι τους δρόμους, και λέγαμε για τα audio tours που είναι διαθέσιμα σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, στα οποία ακούς μια ξενάγηση στα ακουστικά σου, την ώρα που περπατάς στο δρόμο; Ε λοιπόν, πλέον αυτό γίνεται και στην Αθήνα, χάρη στο Athens. The city is the museum που συνδημιούργησαν η Google με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Αθηναίων.
Τρεις διαφορετικές ξεναγήσεις, διάρκειας δύο-δυόμιση ωρών η καθεμία, σε περιμένουν να εξερευνήσεις περπατώντας και ακούγοντας γειτονιές όπως το Μετς, η Πλατεία Μαβίλη, του Ψυρρή, ο Κεραμεικός και το Κουκάκι.
Όλες τους, μάλιστα, έχουν εκλεκτούς ξεναγούς: ο Νικόλας Λουμίδης μιλά για την ερωτική σχέση της πόλης με τον καφέ και πώς αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος μας ξεναγεί στο Μετς και εξηγεί πώς η Αθήνα εξελίσσεται σε κινηματογραφικό προορισμό, η Ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου αναλύει την αναπτυσσόμενη κουλτούρα του τρεξίματος στην Αθήνα, η επιμελήτρια τέχνης Έλενα Παπαδοπούλου μιλά για την ανερχόμενη αθηναϊκή σκηνή της σύγχρονης τέχνης και ο Χρήστος Κουτσούκος εξηγεί γιατί το μπάσκετ είναι τόσο δημοφιλές στην Αθήνα.
Να ένα απόσπασμα από την ξενάγηση στο Κουκάκι: «Γεια, είμαι ο Ανδρέας Finch. Βρίσκεσαι στην οδό Καβαλλότι 2 και στέκεσαι μπροστά σε ένα περίπτερο. Είμαι ένας καλλιτέχνης που φτιάχνει μινιατούρες αντίγραφα από λιγότερο γνωστά στοιχεία της Αθήνας που κάνουν την πόλη ξεχωριστή. Ένα από αυτά είναι το περίπτερο. Το περίπτερο που είναι μπροστά σου είναι κλασικό, από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και ακόμα “κουβαλάει” τα ίδια στοιχεία που είχαν πάντα τα περίπτερα. Είναι ένα από τα λίγα παλιομοδίτικα περίπτερα στην Αθήνα σήμερα. Τα πρώτα εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αθήνα, και ουσιαστικά λειτουργούσαν σαν μικρές αγορές. Κάλυπταν κάποιες πολύ βασικές ανάγκες: παρείχαν τις ειδήσεις [και έναν τρόπο επικοινωνίας], καθώς τα περίπτερα είχαν τηλέφωνα με κερματοδέκτες, κάτι που ήταν πολύ αξιόλογο σε μια εποχή που λίγα σπίτια είχαν δικό τους τηλέφωνο. Λειτουργούσαν σαν κόμβοι επικοινωνίας, όπου ο κόσμος συγκεντρωνόταν και αντάλλαζε τα νέα για την καθημερινή ζωή τους».
Και ένα ακόμα, από την ξενάγηση στο Παγκράτι: «Ο περίπατός μας συνεχίζεται τώρα προς το πανέμορφο Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, που σημαίνει “όμορφο μάρμαρο”. Πρόκειται για ένα αρχαίο στάδιο που αναμορφώθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896. Η χωρητικότητά του είναι 50.000 θέσεις και όπως βλέπετε, έχει σχήμα πετάλου.
Ο ποταμός Ιλισσός κυλούσε μπροστά από το στάδιο (και υπήρχε μάλιστα και γέφυρα που οδηγούσε σε αυτό). Ο ποταμός καλύφθηκε εντελώς στη δεκαετία του 50, ώστε να φτιαχτεί η λεωφόρος που βλέπετε τώρα. Σε αυτό το σημείο μια Ελληνίδα αθλήτρια, μια δρομέας, θα μας μιλήσει για την δρομική κουλτούρα της Αθήνας και θα μας πει μέρη που μπορείς να πας για τρέξιμο στην Αθήνα. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι στην κορυφή του σταδίου, μπορεί κανείς να μπει από την πίσω μεριά στο Μετς και στο Παγκράτι, κι εκεί να βρει έναν στίβο καθώς και όργανα εξάσκησης που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές το 1896. Έχει κανείς στο σημείο αυτό και υπέροχη θέα. Οπότε αν έχεις τον χρόνο πρέπει σίγουρα να πας μέχρι εκεί».
Οι ξεναγήσεις-διαδρομές είναι συνολικά τρεις: Η πρώτη λέγεται Η Αθήνα που αλλάζει, περιλαμβάνει το Μεταξουργείο, τον Κεραμεικός, του Ψυρρή και την Ομόνοια, έχει μήκος 2,4 χιλιόμετρα και διάρκεια περίπου 2 ώρες με 10 στάσεις, και ξεναγούς-αφηγητές τους Nick Athens, μουσικό συνθέτη, Alex Martinez, street artist, Βασίλη Σεβδαλή, DJ, Βασίλη Αράμβογλου, ιδιοκτήτη skate shop, Μυρσίνη Λινού, ιδιοκτήτρια εστιατορίου και Diane Alexandre, καλλιτέχνιδα.
Η δεύτερη διαδρομή είναι Μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, καλύπτει σε δυόμιση ώρες πλατεία Μαβίλη, Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, Παγκράτι και Εθνικό Κήπο, και έχει για ξεναγούς-αφηγητές τους Δημήτρη Αναγνώστου & Χρήστο Φασσέα, επιχειρηματίες, Έλενα Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια γκαλερί, Ελίζα Σορόγκα, καλλιτέχνιδα, Θοδωρή Τσίρκα, web developer και Μαρία Πολύζου, αθλήτρια Μαραθωνίου.
Η τρίτη διαδρομή λέγεται Κάτω από την Ακρόπολη και απλώνεται σε 3,1 χιλιόμετρα ή περίπου δυόμιση ώρες με 10 στάσεις σε Μετς, Μακρυγιάννη και Κουκάκι. Αφηγούνται οι Νίκος Γεωργίου, γλύπτης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σκηνοθέτης, Ανδρέας Finch, καλλιτέχνης, Γιάννης Καράμπελας, επιχειρηματίας, Νικόλας Λουμίδης, επιχειρηματίας, Χρήστος Κουτσούκος, της ομάδας μπάσκες Εlapuse BC.
Άκουσέ τις όλες, με ένα κλικ εδώ.