Πώς θα μονώσεις φτηνά το σπίτι σου

Θες να μονώσεις βασικές διαρροές του σπιτιού σου αλλά δεν έχεις το μπάτζετ για να το κάνεις από την αρχή; Δες πως θα καλύψεις τα βασικά, με λίγα.

Πώς θα μονώσεις φτηνά το σπίτι σου

Η καλή μόνωση του σπιτιού είναι το άλφα και το ωμέγα για ζεστασιά τον χειμώνα, αλλά και οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος ή της θέρμανσης.

Αισθάνεσαι ότι το σπίτι σου «μπάζει»; Τότε μάλλον θα πρέπει να ασχοληθείς λιγάκι. Μην τρομάξεις όμως, δεν είναι ανάγκη να δώσεις πολλά – για αρχή τουλάχιστον.

Δες παρακάτω τα βασικά για να ξεκινήσεις.

Κάλυψε τις διαρροές

Βάλε στεγανωτικές ταινίες  ή σιλικόνη για να μπλοκάρεις τυχόν διαρροές αέρα στις πόρτες και τα παράθυρα. Τα κιτ μόνωσης παραθύρων και πορτών κοστίζουν λίγο, και μπορούν να μπουν εύκολα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Επίσης, οι χαραμάδες στα κουφώματα «χαλάνε» την ζεστή ή δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι και προκαλούν διαρροές που κοστίζουν, επομένως θα πρέπει να μονώσεις και αυτά, χρησιμοποιώντας κάποια σιλικόνη.  

Αντίστοιχα, μπορείς να βάλεις aerostop και πάνω από τα ξύλινα κουτιά των ρολών στις μπαλκονόπορτες, αν έχεις. Όσον αφορά τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, θα πρέπει να τα τσεκάρεις για να δεις αν τα «βουρτσάκια» στην κάσα τους έχουν φθαρεί, και να τα αντικαταστήσεις. 

Τέλος, μπορεί να μην τους φαίνεται, όμως οι ηλεκτρικές πρίζες, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται πίσω από εξωτερικούς τοίχους και ειδικά αν το σπίτι είναι παλιό, επιτρέπουν σε ρεύματα αέρα να… κάνουν ντου στο σπίτι. Βγάλε το καπάκι τους (αφού κατεβάσεις τον γενικό) και γέμισε τα μικρά κενά γύρω από την τρύπα με ακρυλικό στόκο.

Μόνωσε τα κλιματιστικά

Η μόνωση δεν αφορά μόνο τις πόρτες, αλλά και τις απώλειες που υπάρχουν από τους σωλήνες θέρμανσης/ψύξης. Βάλε θερμομόνωση στα δίκτυα των κλιματιστικών μονάδων ή στο δίκτυο σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης με υλικά τύπου armaflex ή άλλα κατάλληλα μονωτικά υλικά. Είναι κάτι που θα μειώσει αρκετά τις απώλειες μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων κλιματισμού, που προκαλούνται από την φθορά της υπάρχουσας μόνωσης ή τις απώλειες του δικτύου διανομής θέρμανσης (κεντρικής ή ατομικής).

Βάλε χοντρές κουρτίνες

Οι χοντρές κουρτίνες συσκότισης θα σε βοηθήσουν να συγκρατήσεις τη θερμότητα στο σπίτι. Αν δεν θες να πάρεις καινούργιες, μπορείς να προσθέσεις μια φθηνή επένδυση στις υπάρχουσες, όπως ένα φλις ή μια κουρτίνα μπάνιου από PVC. Κράτησε τις ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπει το φως του ήλιου και να έχεις φυσική θερμότητα, αλλά όταν δύει ο ήλιος, κλείσ’ τες για να κρατήσεις όσο γίνεται τη θερμότητα.

«Φιδάκια» στις πόρτες

Για να μην μπαίνει αέρας από κάτω, μπορείς να αγοράσεις ένα «φιδάκι» ή να το φτιάξεις μόνος σου, με υλικά όπως παλιές κάλτσες, γέμιση μαξιλαριού και καλαμπόκι για ποπ κορν. Είναι πολύ εύκολο και αποτελεσματικό. Δες οδηγίες για το πώς θα το κάνεις εδώ

Προσοχή στην καμινάδα

Ο λογαριασμός οικιακής θέρμανσης μπορεί να είναι ακόμα και 30 τοις εκατό υψηλότερος όταν το σπίτι «μπάζει» από την καμινάδα. Αν λοιπόν η καπνοδόχος του τζακιού δεν σφραγίζει σωστά, χάνεις πολλή θερμότητα μέσω της καμινάδας. Μια αποτελεσματική λύση είναι κάτι ειδικά φουσκωτά μπαλόνια που τοποθετούνται στο εσωτερικό της καμινάδας και συγκρατούν όλον τον κρύο αέρα εκτός αυτής και δεν αφήνουν τον ζεστό αέρα του σπιτιού να διαφύγει. Δεν είναι πολύ ακριβά, αλλά μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου με είδη οικιακής χρήσης, όπως χαρτόνι και περιτύλιγμα με φυσαλίδες, αρκεί να θυμηθείς να το αφαιρέσεις όταν ανάψεις το τζάκι. 

Διατήρησε το δάπεδο ζεστό

Είναι αρκετά εύκολο η θερμότητα στο σπίτι να «αποδράσει» μέσα από τα δάπεδα, ιδιαίτερα αν μένεις σε ισόγειο πολυκατοικίας ή πάνω από πιλοτή. Η χρήση χαλιών και μοκετών, βοηθάει αρκετά στο να κρατήσεις την ζεστασιά του σπιτιού. Μπορεί να μην γίνεται άμεσα αντιληπτή η αύξηση της θερμοκρασίας με την χρήση τους, όμως δεν «χάνεις» θερμότητα από τον χώρο προς τους αμόνωτους τοίχους.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v