Άδωνις Γεωργιάδης: «2.000 απογευματινά χειρουργεία έως το τέλος του χρόνου»

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε στο συνέδριο «Healthcare Transformation» που διοργάνωσε το iatronet.gr ότι μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη θα έχουν πραγματοποιηθεί 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

Άδωνις Γεωργιάδης: «2.000 απογευματινά χειρουργεία έως το τέλος του χρόνου»

Τουλάχιστον 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες του 7ου συνεδρίου «Healthcare Transformation» που διοργάνωσε σήμερα το iatronet.gr παρουσία όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της Υγείας.

Το συνέδριο με τίτλο "Health AI: Invest & Engage", που φιλοξενείται στο Eleon Loft στον Βοτανικό, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της ΠΕΦ, του ΣΕΙΒ και του ΕΦΕΧ. Στόχος του είναι να ενώσει ανθρώπους, ιδέες και λύσεις, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε φάρμακα, καινοτόμες τεχνολογίες και θεραπείες, προάγοντας παράλληλα την ποιότητα στον τομέα της Υγείας.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα απογευματινά χειρουργεία, διευκρινίζοντας ότι δεν ανταγωνίζονται τα πρωινά, ενώ διασφαλίζεται η απόλυτη τήρηση της χρονικής σειράς. Έθεσε ως στόχο την πραγματοποίηση 34.000 χειρουργείων μέχρι το τέλος του 2025, με 2.000 επεμβάσεις ήδη προγραμματισμένες για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα δωρεάν χειρουργεία, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Σχετικά με το clawback, σημείωσε ότι το 2023 ήταν εκτός ελέγχου, με τη φαρμακευτική δαπάνη να παρουσιάζει μέση αύξηση 7%. Ένα σημαντικό βήμα αποτελεί η επερχόμενη εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, με τα ποσά να διοχετεύονται στα νοσοκομειακά φάρμακα, στοχεύοντας στη μείωση της διαφοράς στις κατηγορίες του clawback.

Η αγορά, όπως ανέφερε, είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, ενώ πρόοδος καταγράφεται στα διαγνωστικά. Για το 2024, προβλέπεται μείωση του clawback κατά 15 μονάδες σε ετήσια βάση, μια εξέλιξη που ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ανεπανάληπτη, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν.

Ο Βασίλης Πενταφράγκας (Εντεταλμένος Σύμβουλος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων ELPEN A.E. και Φαρμακοποιός) ανέφερε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο πως: «έχουμε ανάγκη ένα βιώσιμο σύστημα υγείας με πρόσβαση στις θεραπείες. Υπάρχει όμως αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και υποστελέχωση. Το ζήτημα είναι ποια περιθώρια υπάρχουν λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών. Αν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν ήταν τα φάρμακα. Στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Χρειάζεται ενίσχυση χρηματοδότησης και πάνω απ’ όλα ενιαίο μητρώο φαρμάκων». 

Από την άλλη ο Σάββας Χαραλαμπίδης (Αντιπρόεδρος του PhARMA Innovation Forum και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος, Κύπρου και των European Distributor Markets) τόνισε ότι: «γίνονται δυναμικές παρεμβάσεις κάθε χρόνο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η άυλη είναι σταθμός και πρέπει να προχωρήσει και στα νοσοκομεία. Πρέπει να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η τεχνολογία» ενώ ο Δημήτρης Νίκας (Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Medtronic Hellas) υπογράμμισε ότι: «αυτό που θέλουμε είναι το αποτέλεσμα. Να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία. Όλες οι εταιρείες έχουν εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες».

Με πληροφορίες από το iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v