Δέκα σούπερ τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο του παιδιού, για να το βοηθήσετε να συγκεντρώνεται και να αποδίδει καλύτερα στο σχολείο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Θέλετε το παιδί σας να βελτιώσει την απόδοσή του στα σχολικά μαθήματα; Δεν είναι μόνο οι ώρες και ο τρόπος μελέτης που θα καθορίσουν τα αποτελέσματα. Είναι και… η κουζίνα σας. Κι αυτό γιατί μπορείτε να βοηθήσετε στην συγκέντρωσή του με τα κατάλληλα τρόφιμα και φαγητά, τα οποία «χορταίνουν» τον εγκέφαλο, ένα απαιτητικό και μάλλον… πεινασμένο – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο στην ανάπτυξη – όργανο.
«Δώσε στο σώμα junk food, και ο εγκέφαλος στα σίγουρα θα υποφέρει», γράφει η ειδική διατροφολόγος της Αμερικανικής Διαιτολογικής Ένωσης, Bethany Thayer στο WebMD, και προτείνει κάτι καλύτερο: Να δώσουμε στα παιδιά superfoods που θα οδηγήσουν σε καλύτερη πνευματική κατάσταση – όπως τα δέκα τρόφιμα που ακολουθούν, και καλό θα ήταν να ενταχθούν στο διαιτολόγιο κάθε μαθητή.
Σολομός Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη και την λειτουργία του εγκεφάλου. Σε μελέτες μάλιστα αποδείχθηκε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά, αποδίδουν καλύτερα σε τεστ νοητικών ικανοτήτων. Σημείωση: Και ο τόνος αποτελεί πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο σολομός, γι’ αυτό θα μπορούσατε αντί για σαντουιτσάκια τόνου, να δίνετε στο παιδί σάντουιτς με σολομό για κολατσιό.
Αυγά Είναι πασίγνωστα ως πηγή πρωτεΐνών, αλλά τα αυγά δεν μας δίνουν μόνο αυτό: Περιέχουν και χολίνη στον κρόκο τους, μια ουσία που βοηθά στην καλή λειτουργία της μνήμης – κάτι μας δίνει άλλο ένα λόγο να μην παραλείψουμε τα αυγά από το πρωινό του παιδιού.
Φιστικοβούτυρο Τα φιστίκια και το φιστικοβούτυρο είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, ένα δυνατό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες των νευρώνων στον εγκέφαλο. Προσφέρουν επίσης θειαμίνη, μια ουσία που βοηθά τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα να αξιοποιεί την γλυκόζη για να παράγει ενέργεια. Χρησιμοποιήστε φιστικοβούτυρο στα τοστάκια των παιδιών – μπορείτε να το συνδυάσετε με μπανάνα που ταιριάζει ιδιαίτερα μαζί του και διαθέτει επίσης χρήσιμες θρεπτικές ουσίες.
Προϊόντα ολικής άλεσης Ο εγκέφαλος, ειδικά κατά την διάρκεια των μαθητικών χρόνων, χρειάζεται συνεχώς αποθέματα γλυκόζης, γι’ αυτό και τα δημητριακά δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή: Οι φυτικές τους ίνες ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης που απελευθερώνονται στον οργανισμό, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης μας χαρίζουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες θρέφουν το νευρικό μας σύστημα. Μπορείτε να βάλετε περισσότερη… ολική άλεση στην διατροφή του παιδιού διαλέγοντας δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμάκι ολικής για τα τοστ του ή κους κους ολικής άλεσης ως συνοδευτικό για βραδινό ή συνοδευτικό με το κρέας.
Βρώμη Η βρώμη και τα παράγωγά της είναι ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα για τον εγκέφαλο, καθώς παρέχουν μεγάλα επίπεδα ενέργειας, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό το πρωί. Περιέχουν μάλιστα τέτοιες ποσότητες φυτικών ινών, που μπορούν να διατηρήσουν «χορτασμένο» τον παιδικό εγκέφαλο όλες τις σχολικές ώρες, μέχρι το επόμενο κολατσιό του, ενώ είναι παράλληλα πολύ καλές πηγές βιταμινών Β και Ε, καλίου και ψευδαργύρου.
Μούρα Τα κόκκινα φρούτα της οικογένειας των μούρων, τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα κεράσια είναι υψηλά σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C. Έχουν αποκτήσει την φήμη των superfoods – μάλιστα, οι διαιτολόγοι λένε πως όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες έχουν – και οι ευεργετικές τους δράσεις εκτείνονται μέχρι την θωράκιση του οργανισμού από τον καρκίνο. Τα οφέλη όμως από την κατανάλωσή τους είναι πολύ περισσότερα: Οι χυμοί τους βοηθούν το μνημονικό, οι σπόροι τους χαρίζουν ωμέγα-3 λιπαρά, ενώ τα ωμά φρούτα μας δίνουν όλα τα παραπάνω, μαζί με την υπέροχη γεύση τους, ιδανική για να προσθέστε «πινελιές» που θα αρέσουν στα παιδιά και θα κάνουν λιγότερο βαρετές τις σαλάτες, το γιαούρτι και τα δημητριακά τους.
Φασόλια Πρωτεΐνη, σύνθετοι υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, μπόλικη ενέργεια. Αυτή είναι η χορταστική «συνταγή» των φασολιών που μπορεί να διατηρήσει σταθερά καλυμμένες τις ενεργειακές ανάγκες του παιδικού εγκεφάλου και να δώσει ώθηση στις νοητικές επιδόσεις. Είναι με άλλα λόγια πολύ καλή επιλογή για μεσημεριανό, ώστε ο εγκέφαλος να συνεχίσει να λειτουργεί απερίσπαστος και το απόγευμα, όταν κινδυνεύει η απόδοσή του να κάνει… κοιλιά.
Λαχανικά με… χρωματική πανδαισία Ντομάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, καρότα, σπανάκι, είναι όλα τους λαχανικά με έντονο, βαθύ χρώμα, κάτι που υποδηλώνει πλούτο σε αντιοξειδωτικά τα οποία διατηρούν υγιή τα εγκεφαλικά κύτταρα. Βρείτε τρόπους να τα αγαπήσουν τα παιδιά, δοκιμάζοντας, για παράδειγμα, να φτιάξετε φουρνιστά τσιπς γλυκοπατάτας, κεκάκια κολοκύθας ή να προσθέσετε baby καρότο και τοματίνια στις σαλάτες για να τις κάνετε πιο... ελκυστικές.
Γάλα και γιαούρτι Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι… φουλ στην πρωτεΐνη και την βιταμίνη B, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, των νευροδιαβιβαστών και των ενζύμων. Επίσης, προσφέρουν τον αγαπημένο συνδυασμό του εγκεφάλου, ήτοι ενέργεια από πρωτεΐνη και υδατάνθρακες ταυτόχρονα.
Άπαχο κρέας Ο σίδηρος δεν πρέπει να λείπει από τον οργανισμό του παιδιού, καθώς η συγκέντρωση και η ενεργητικότητά του εξαρτάται από αυτόν. Γι’ αυτό και το άπαχο βοδινό κρέας είναι μια εξαιρετική επιλογή, αφού αποτελεί μία από τις καλύτερα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου, ενώ παράλληλα περιέχει και ψευδάργυρο που βοηθά τη μνήμη. Αν θέλετε να αποφύγετε το κρέας, τα μαυρομάτικα φασόλια και ο κιμάς από σόγια διαθέτουν επίσης σημαντικά επίπεδα σιδήρου – αλλά θυμηθείτε πως πρέπει να καταναλώνονται μαζί με βιταμίνη C για να γίνει καλύτερα απορροφήσιμος ο σίδηρος από τον οργανισμό. Συνδυάστε τα με ντομάτα, πιπεριές, χυμό πορτοκαλιού ή φράουλες.