10 μύθοι για την σωστή διατροφή

Το αυγό αυξάνει την χοληστερίνη, το αλάτι πρέπει να αποφεύγεται, τα μικρά γεύματα τονώνουν τον μεταβολισμό και άλλοι 7 διατροφικοί μύθοι και η αλήθεια πίσω από αυτούς.
10 μύθοι για την σωστή διατροφή
Είναι το ψωμί και το αλάτι… «δηλητήριο» για την υγεία; Γιατί το αυγό έχει γίνει συνώνυμο της χοληστερίνης, πόσο επικίνδυνα είναι τα συμπληρώματα διατροφής και πόσο κακά για τον οργανισμό μας είναι τελικά το κόκκινο κρέας ή τα λιπαρά; Διαβάστε παρακάτω πόση αλήθεια κρύβουν δέκα γνωστοί διατροφικοί μύθοι και γιατί θα πρέπει να αναθεωρήσετε αρκετά πράγματα που θεωρούσατε δεδομένα στην κουζίνα σας.

Μύθος #1
Το ψωμί κάνει κακό σε οποιαδήποτε ποσότητα
Η αλήθεια
: Οι υδατάνθρακες, και ιδιαίτερα το ψωμί, καθώς περιέχει και γλουτένη, έχουν αποκτήσει πολύ αρνητική φήμη. Ωστόσο, η γλουτένη δεν βλάπτει παρά μόνο όσους έχουν αλλεργία σε αυτή, ενώ η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και ευαισθησίας στην ινσουλίνη δεν είναι τόσο στενή όσο θεωρεί η κοινή γνώμη. Με άλλα λόγια, εφόσον δεν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες τροφίμων, τα άμυλα δεν βλάπτουν τον οργανισμό. Και παρ’ ότι αρκετοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο σιτάρι, οι έρευνες λένε πως η ευαισθησία τους μπορεί να οφείλεται κάλλιστα και σε φυτικής προέλευσης προϊόντα.

Μύθος #2
Τα αυγά (και ειδικά οι κρόκοι) είναι κακά για την υγεία σας
Η αλήθεια
: Όντως, το αυγό περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Όμως, κανείς δεν μας εξηγεί πως η χοληστερόλη στην διατροφή δεν αυξάνει απαραίτητα τη χοληστερόλη στο αίμα, αφού το συκώτι στην ουσία παράγει μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρώγοντας περισσότερα αυγά, το συκώτι απλά παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να εξισορροπήσει την ποσότητα. Επιπλέον, το αυγό αυξάνει την καλή χοληστερόλη και φυσικά, αποτελεί ένα παραγνωρισμένο “super food” που μας προσφέρει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.

Μύθος #3
Το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο
Η αλήθεια
: Τέτοιου είδους «απόλυτες παραδοχές» είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι μύθοι, από αυτούς που παίρνουν κάποια στοιχεία ερευνών και τα παρουσιάζουν στην υπερβολή τους. Τα περισσότερα είδη τροφών θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να προκαλέσουν ή να βοηθήσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Αυτό που αναφέρουν κάποιες έρευνες είναι πως το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους που ακολουθούν κακή διατροφή και έχουν υιοθετήσει ανθυγιεινές συνήθειες στη ζωή τους. Με άλλα λόγια, αν ασκείστε, τρώτε ισορροπημένα και δεν καπνίζετε, με τη σειρά του και ο κίνδυνος από το κόκκινο κρέας γίνεται αμελητέος.

Μύθος #4
Τα κορεσμένα λιπαρά κάνουν κακό
Η αλήθεια
: Όπως το να καταναλώνει κανείς τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη δεν αυξάνει απαραίτητα την χοληστερίνη του αίματος, έτσι και το να τρώει κανείς λιπαρά δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα συσσωρεύσει λίπος πάχους. Τα (κορεσμένα) λιπαρά δεν προκαλούν απαραιτήτως καρδιαγγειακές ασθένειες – αυτό που πραγματικά μετρά είναι η ποιότητα του φαγητού. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός φιλέτου από ελεγμένους κτηνοτρόφους και ενός hamburger αμφιβόλου ποιότητας fast food.

Μύθος #5
Το αλάτι θα πρέπει να αποφεύγεται
Η αλήθεια
: Στην πραγματικότητα, υπάρχει κατηγορία ανθρώπων (αυτοί που παρουσιάζουν SSH – υπέρταση από ευαισθησία στο αλάτι) που θα πρέπει να το αποφεύγουν, ώστε να μην αυξάνεται η αρτηριακή τους πίεση. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης - αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν πως μεγαλύτερος «ένοχος» είναι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος.

Μύθος #6
Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πολύ καλύτερο από το άσπρο ψωμί
Η αλήθεια
: Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά, καθώς και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γι’ αυτό και έχει αποκτήσει την φήμη του ασυγκρίτως πιο υγιεινού από το λευκό ψωμί. Ωστόσο, οι διαφορές τους είναι πολύ μικρότερες από όσο φαντάζεστε: Και τα δύο αποδίδουν περίπου ίδια ποσότητα θερμίδων, και τα δύο περιέχουν γλουτένη και τις σχετικές πρωτεΐνες, και τα δύο περιλαμβάνουν φυτικά οξέα. Επιπλέον, τα θρεπτικά μικροσυστατικά για τα οποία φημίζεται το μαύρο ψωμί δεν είναι και τόσο πολλά, σε σύγκριση με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μύθος #7
Το σιρόπι φρουκτόζης είναι χειρότερο από την ζάχαρη
Η αλήθεια:
Η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας είναι η γλυκόζη. Ένα άλλο σάκχαρο, η φρουκτόζη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, μέχρι το συκώτι να γεμίσει γλυκογόνο. Από εκεί και έπειτα, η επιπλέον φρουκτόζη μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα. Γι’ αυτό και το σιρόπι φρουκτόζης-γλυκόζης έχει αποκτήσει πολύ αρνητική φήμη, με την δικαιολογία ότι προάγει την δημιουργία λίπους στο συκώτι και την παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα όμως, το σιρόπι έχει περιεκτικότητα σε φρουκτόζη περίπου 42-55%, ενώ η απλή ζάχαρη 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν δεν καταναλώνετε πάνω από 100 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, η διαφορά μεταξύ τους είναι αμελητέα.

Μύθος #8
Πολλή πρωτεΐνη σημαίνει βλάβες στα οστά και τα νεφρά
Η αλήθεια
: Κάποιες έρευνες ενοχοποίησαν την κατανάλωση πρωτεΐνης με αυξημένο ασβέστιο του ουροποιητικού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση της οστικής μάζας. Άλλες έρευνες επίσης συσχέτισαν την κατανάλωση πρωτεϊνών με σταδιακή εξασθένηση των νεφρών λόγω της «υπερφόρτωσής» τους με την δουλειά του φιλτραρίσματός τους. Στην συνέχεια, όμως, νέες έρευνες κατέρριψαν όλες τις παραπάνω θεωρίες, αθωώνοντας την κατανάλωση πρωτεΐνης, ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες.

Μύθος #9
Οι βιταμίνες τροφίμων είναι καλύτερες από αυτές των συμπληρωμάτων διατροφής
Η αλήθεια
: Δεν ισχύει πάντα το θετικό πρόσημο στη λέξη «φυσικό» και το αρνητικό στη λέξη «χημικό» ή «συνθετικό». Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ από συμπλήρωμα διατροφής παρουσιάζει πολύ καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα σε σύγκριση με τις φυτικές τροφές, καθώς σε αυτές, η βιταμίνη Κ είναι συχνά εγκλωβισμένη σε μεμβράνες. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες βιταμίνες ή θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η παραγωγή συνθετικών σκευασμάτων για την λήψη τους τα κάνει πιο εύκολα διαθέσιμα και πιο οικονομικά για περισσότερους ανθρώπους – τα συμπληρώματα της Β12 για παράδειγμα είναι ιδανικά για τους χορτοφάγους και τους vegans που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να την λάβουν με τα δεδομένα της διατροφής τους.

Μύθος #10
Τα μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας «βάζουν φωτιά» στον μεταβολισμό σας
Η αλήθεια
: Η διαδικασία της χώνεψης ενός γεύματος όντως ανεβάζει τον μεταβολισμό μας ελαφρώς, αλλά ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί αυτός ο ανεβασμένος μεταβολικός ρυθμός είναι… να συνεχίσουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό. Κόντρα λοιπόν στις συμβουλές για μικρά συχνά γεύματα, υπάρχουν και οι έρευνες που αναφέρουν πως αυτή η μέθοδος δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στον μεταβολικό ρυθμό.Αντίθετα, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως τα μικρά και συχνά γεύματα δεν μας προσφέρουν εύκολα την αίσθηση του κορεσμού, και μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού.  

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v