Οι κανόνες της καλοκαιρινής δίαιτας

Το καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί είναι η ιδανική εποχή για δίαιτα. Ποιες τροφές αποκτούν ιδιαίτερη διατροφική αξία τους θερμούς μήνες; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας καλοκαιρινής δίαιτας και τι πρέπει να περιέχει για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

πηγή: Iatronet.gr

της Αννας Μπεζιάνη (*)

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή να κάνει κάνεις δίαιτα. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν την υιοθέτηση μιας τέτοιας διατροφής η οποία δεν διαφέρει πολύ από τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας. Συγκεκριμένα η δίαιτα του καλοκαιριού πρέπει να αποτελείται από 50-55% υδατάνθρακες, 15- 20% πρωτεΐνες και 30% λίπη.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι κυρίως σύνθετοι και να προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, σκούρο ρύζι και μακαρόνια, πατάτες. Καλή πηγή υδατανθράκων είναι επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία βρίσκονται σε αφθονία τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κατανάλωση αυτών των τροφών καλύπτει μια ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών η οποία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25-35 γρ. ημερησίως. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που παρατηρείται συχνά στις διακοπές λόγω αλλαγής μέρους.

Πρωτεΐνες

Είναι προτιμότερο οι πρωτεΐνες να προσληφθούν από τη συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών (2-3 φορές την εβδομάδα), κοτόπουλου (1-2 φορές την εβδομάδα) και από τον κατάλληλο συνδυασμό όσπριων και δημητριακών (1-2 φορές την εβδομάδα). Το κόκκινο κρέας πρέπει να είναι περιορισμένο σε 1 φορά την εβδομάδα και τα αυγά σε 2-3 την εβδομάδα. Αυτές τις προτάσεις μπορούμε να τις ακολουθήσουμε πολύ εύκολα ακόμα και στις διακοπές αφού οι ψαρομεζέδες και τα θαλασσινά μπορούμε να τα βρούμε πολύ εύκολα στα νησιά μας.

Λίπη

Τα λίπη της διατροφής πρέπει να προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο και χρειάζεται να περιοριστούν τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται κυρίως στα γλυκά, παγωτά, στο κόκκινο κρέας και γενικότερα στα τρόφιμα των ”fast food”.

Αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ζέστη δεν κάνει το αλκοόλ ιδιαίτερα επιθυμητό, γιατί προκαλεί αυξημένη διούρηση και αφυδατώνει τον οργανισμό. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά ποτά και τα διάφορα κοκτέιλ και να καταναλώνουμε με μέτρο κρασί ή μπίρα. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ποτού είναι : έως 1 μερίδα για τις γυναίκες και έως 2 μερίδες για τους άντρες.

Νερό

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός χρειάζεται το νερό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή γιατί ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και εμποδίζεται έτσι η αφυδάτωση. Η ημερήσια πρόσληψη νερού θα πρέπει να είναι 10-12 ποτήρια. Σημαντικό είναι να αναφέρομε ότι πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση των αναψυκτικών που όχι μόνο δεν ξεδιψάνε αλλά προσθέτουν και άχρηστες θερμίδες.

Άρα, μία σωστή καλοκαιρινή διατροφή σε συνδυασμό με την αυξημένη άσκηση που υπάρχει το καλοκαίρι (π.χ κολύμπι, περπάτημα, ρακέτες στην παραλία) μπορεί να οδηγήσει σε μία μικρή ή μέτρια απώλεια βάρους ή σε συντήρηση του ήδη υπάρχοντος βάρους.

(*) Η κ. Μπεζιάνη είναι κλινική διαιτολόγος- Διατροφολόγος. (Φορμίωνος 139, Καισαριανή, τηλέφωνο 210 7645751, 210 9705554, 6974 904029).

πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v