Οκτώ βήματα για να προστατευτείτε στο γραφείο (και να το προστατεύσετε) από τη γρίπη και τις ιώσεις της εποχής.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τα μικρόβια και οι ιοί εξαπλώνονται με αστραπιαίους ρυθμούς. Αυτή είναι άλλωστε και η «δουλειά» τους. Τι γίνεται όμως όταν η δουλειά τους… επεμβαίνει στη δική σας; Αν εργάζεστε σε κλειστό χώρο που μοιράζεστε με πολλούς συναδέλφους, θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς πόσο εύκολα κολλά ο ένας τον άλλον ασθένειες από το φθινόπωρο μέχρι να μπει ξανά το καλοκαίρι. Είναι ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να μη σταματήσει καθόλου όλη τη χρονιά, αν δεν προσέξετε.
Κι αν προσέξετε εσείς, μπορεί να μην προσέξουν οι συνάδελφοι, θα σκεφτείτε. Άλλωστε πώς μπορεί κανείς να εμποδίσει τον βήχα ή την επαφή με άλλους ανθρώπους όταν βρίσκεται με αυτούς τόσες ώρες; Σε κάθε περίπτωση, όμως, εσείς αξίζει να κάνετε αυτό που μπορείτε για λογαριασμό σας: Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε την επαφή σας με μικρόβια και ιούς (ή την διασπορά των δικών σας μικροβίων) στον εργασιακό σας χώρο.
Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας Αυτό σημαίνει, πρώτον, να τα πλένετε τακτικά, ιδίως προτού πιάσετε φαγητό ή αφού έχετε έρθει σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα ή μετά από χειραψίες, και δεύτερον, να τα πλένετε σωστά. Χρειάζεται μισό με ένα λεπτό πλύσιμο με σαπούνι για να απομακρύνετε τα μικρόβια και να είστε ασφαλείς. Το αντιβακτηριδιακό τζελ χεριών είναι επίσης χρήσιμο όταν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε νερό.
Αποφύγετε τα κοινόχρηστα αντικείμενα Η μεγαλύτερη μεταφορά μικροβίων γίνεται χάρη στις λαβές των αντικειμένων που χρησιμοποιούν πολλά άτομα: Πόμολα, χερούλια από ντουλάπια, συρτάρια, καφετιέρες, ψυγεία, εκτυπωτές κ.ο.κ. είναι εστίες όπου συγκεντρώνονται και μεταφέρονται όλα τα βακτήρια των ανθρώπων του γραφείου. Αποφύγετε όσο μπορείτε την επαφή με αυτά ή έχετε το νου σας για να καθαρίζετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή.
Μην τρώτε στο γραφείο Στο διάλειμμά σας, προτιμήστε να φάτε κάπου έξω, ήτοι σε κυλικείο/καντίνα, είτε, εφόσον έχετε το δικό σας φαγητό, σε άλλο χώρο από αυτόν που εργάζεστε. Η επιφάνεια του γραφείου που δουλεύετε είναι πιο «επιρρεπής» στη συγκέντρωση μικροβίων, γι’ αυτό στην περίπτωση που τελικά χρειαστεί να καταναλώσετε εκεί το φαγητό σας, απολυμάνετέ το καλά.
Σκεφτείτε τη λύση του αντιγριπικού εμβολίου Οι ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ευαίσθητες στον εποχικό ιό της γρίπης ή πιο «πρόσφορες» για την μετάδοσή του είναι τα άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες υγείας (γιατροί, νοσοκόμοι κ.ο.κ.), άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυϊκά νοσήματα). Επίσης, καλό είναι να εμβολιάζονται έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με νόσημα που έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Περισσότερες πληροφορίες για τη γρίπη και το αντιγριπικό εμβόλιο θα βρείτε εδώ.
Θωρακίστε τον οργανισμό σας Καταναλώστε τρόφιμα που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, ξηρούς καρπούς πλούσιους σε σελήνιο, τρόφιμα με άφθονα αντιοξειδωτικά – δείτε αναλυτικά τις πιο «δυνατές» τροφές εδώ. Φροντίστε επιπλέον να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε επαρκώς, καθώς και να ασκείστε όσο μπορείτε, ακόμη και μισή ώρα τη μέρα.
Μείνετε στο σπίτι Όταν αντιλαμβάνεστε ότι η γρίπη βρίσκεται προ των πυλών και έχετε τα πρώτα συμπτώματα, ζητήστε να λείψετε ή να δουλέψετε από το σπίτι. Θα σπάσετε έτσι τον κύκλο της μετάδοσης, αποφεύγοντας να περάσετε τον ιό σε συναδέλφους – που πιθανώς αργότερα να επιστρέψει πίσω σε εσάς.
Αντιμετωπίστε την ίωση άμεσα Αν αντιληφθείτε και αντιμετωπίσετε το «κακό»… άμα τη εμφανίσει του, θα γίνετε πιο γρήγορα καλά και τα συμπτώματα θα είναι πιο ελαφριά και σύντομα – με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα του γραφείου.
Μειώστε την μετάδοση μικροβίων Καλύψτε το πρόσωπό σας με ένα μαντίλι ή τον αγκώνα σας κάθε φορά που βήχετε ή φταρνίζεστε. Ζητήστε ευγενικά από τους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο, όταν δεν έχουν την κοινή λογική να το σκεφτούν μόνοι τους.