Πού οφείλεται ο πόνος στο στομάχι; Από διάφορες δυσανεξίες και άγχος, μέχρι σοβαρότερες παθήσεις, οι απαντήσεις ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Θα ξεκινήσουμε από τα κακά νέα: Ο πόνος στο στομάχι μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό διαφορετικά πράγματα, και –αν επιμένει– θα χρειαστεί να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για να εντοπίσετε το πρόβλημα.
Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ιδού μερικοί από τους συνηθέστερους ενόχους για τον στομαχόπονο που σας ταλαιπωρεί.
Χολολιθίαση: Οι πέτρες στη χολή είναι πέτρες που δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη. Προκαλούν οίδημα και μπορούν να μπλοκάρουν τον πόρο στο έντερο, οδηγώντας σε πόνο. Ο πόνος τείνει να χτυπά τη δεξιά πλευρά στο πάνω μέρος της κοιλιάς, ιδιαίτερα μετά από λιπαρά γεύματα, τα οποία κάνουν τη χοληδόχο κύστη να συστέλλεται. Αν εμφανίσει φλεγμονή, κάθε τέτοια συστολή θα μεγεθυνθεί και συνήθως θα οδηγήσει σε πόνο.
Παγκρεατίτιδα: Η φλεγμονή του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο άνω ή στο μέσο μέρος της κοιλιάς. Ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν σε αυτή την περίπτωση από αντανακλαστικό πόνο, που κατευθύνεται δεξιά προς την πλάτη.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ένοχο μπορεί να είναι το πολύ αλκοόλ, όπως και η χολολιθίαση. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο άνω μέρος του στομάχου και το κάτω μέρος του στήθους, όπως και καούρες. Οι λιπαρές τροφές μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Η απώλεια βάρους, η παρακολούθηση της διατροφής και φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Δυσανεξία στη λακτόζη: Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, μάλιστα, οι πάσχοντες από δυσανεξία είναι περισσότεροι από όσους μπορούν να χωνέψουν τη λακτόζη σωστά. Η διαταραχή προκαλεί ελαφρύ πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια, αέρια και δυσπεψία. Η λύση; Αποφύγετε το φρέσκο γάλα.
Παρενέργειες φαρμάκων: Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, και ορισμένες φορές σε αυτές περιλαμβάνεται ο πόνος στην κοιλιά. Τα βιφωσφονικά που εμποδίζουν την οστεοπόρωση μπορούν να προκαλέσουν οίδημα και επίμονο πόνο στο χαμηλότερο μέρος του οισοφάγου. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφένη και η ασπιρίνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν οίδημα στο τοίχωμα του στομάχου το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έλκος.
Εκκολπωματίτιδα: Η εκκολπωματίτιδα είναι φλεγμονή των εκκολπωμάτων στα τοιχώματα του εντέρου. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται οι κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει η πλούσια σε ίνες διατροφή, αλλά οι σοβαρότερες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία ή εγχείρηση.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν άσχημα στη γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι και το κριθάρι. Η πιο σοβαρή μορφή αυτής της δυσανεξίας ονομάζεται κοιλιοκάκη. Σε αυτήν την περίπτωση, η γλουτένη προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο, το οποίο δεν δουλεύει φυσιολογικά, επομένως δεν απορροφά θρεπτικές ουσίες. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί αέρια, φούσκωμα πόνο και κούραση.
Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν κύτταρα του τοιχώματος της μήτρας δραπετεύουν και αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές του οργανισμού, συνήθως στην πυελική χώρα. Πόνος, ακανόνιστη περίοδος και υπογονιμότητα μπορούν να προκύψουν.
Προβλήματα θυρεοειδούς: Παρ’ όλο που ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χαμηλότερα στο σώμα, καθώς η πεπτική οδός είναι ένα από τα συστήματα του οργανισμού που ρυθμίζει. Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται διάρροια και κράμπες στην κοιλιά. Στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί πόνος από αέρια και δυσκοιλιότητα.
Παράσιτα: Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ότι τα συμπτώματα στο στομάχι μπορεί να οφείλονται σε παράσιτα. Ωστόσο συμβαίνει. Μια από τις συνηθέστερες «πηγές» παρασίτων είναι οι τροφές που έχουν μολυνθεί ή που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.
Σκωληκοειδίτιδα: Οι περισσότεροι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα εμφανίζουν ξαφνικό πόνο που μπορεί να είναι αρκετά έντονος –τόσο ώστε να χρειάζεται να επισκεφτούν τα επείγοντα. Η νόσος είναι πιο συχνή στα παιδιά και τους νέους, και συνήθως αρχίζει με πόνο στη μέση της κοιλιάς που επεκτείνεται στο κάτω δεξιά μέρος της. Αν δεν αφαιρεθεί, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να διαρραγεί οδηγώντας σε περιτονίτιδα, που είναι απειλητική για τη ζωή.
Έλκη: Το πεπτικό έλκος είναι συνήθης αιτία του πόνου στην κοιλιά. Ο πόνος συνήθως εστιάζεται στη μέση και άνω περιοχή της κοιλιάς και ορισμένες φορές συμβαίνει μετά τα γεύματα. Σημαντικές αιτίες είναι τα φάρμακα NSAID και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Αν καταναλώνετε πολύ σορβιτόλη, η οποία περιέχεται σε ορισμένα προϊόντα χωρίς ζάχαρη μπορείτε να εμφανίσετε πόνο και διάρροια. Ο περιορισμός διορθώνει τα συμπτώματα.
Στρες: Το στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, υπέρταση, αϋπνία και προβλήματα στο στομάχι. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως και με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με έρευνα, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί τον στομαχόπονο ή ο συνεχής στομαχόπονος μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε άγχος και κατάθλιψη.
Τροφική δηλητηρίαση: Η τροφική δηλητηρίαση από ιούς ή βακτήρια μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι μαζί με διάρροια και εμετούς. Σε σπάνιες περιπτώσεις η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι σοβαρή ή μοιραία. Γενικά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν περίπου 1-2 ημέρες. Ωστόσο, αν έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Αποτελεί φλεγμονή στο εσωτερικό του λεπτού ή του παχέος εντέρου. Μορφές της αποτελούν, μεταξύ άλλων, η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα, και να οδηγήσει σε πόνο στην κοιλιά, μαζί με διάρροια και αιμορραγία από τον πρωκτό. Τα συμπτώματα είναι χρόνια. Η πάθηση πρέπει να παρακολουθείται στενά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το σύνδρομο δεν είναι το ίδιο με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αν και η δεύτερη μπορεί να οδηγήσει επίσης σε χρόνιο πόνο στην κοιλιά και επιπλοκές στο έντερο, δεν είναι φλεγμονώδης νόσος και δεν σχετίζεται με αιμορραγία από τον ορθό. Γενικά επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από άντρες, θεωρείται λιγότερο σοβαρή από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και μπορεί να ρυθμιστεί μέσω αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, με τη χρήση παυσίπονων.
Καρκίνος: Δεν είναι συχνό, αλλά ο καρκίνος σε κάποιο όργανο της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει στομαχικό πόνο, συνήθως στα προχωρημένα στάδια. Συνδυάζεται συνήθως άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης και βάρους, εμετοί, επίμονο φούσκωμα και πρόσφατες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.