Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος;

Το στρες, οι ασθένειες, η λάθος διατροφή, και όλα όσα μπορεί να φταίνε για την αμηνόρροια που εξαφανίζει την περίοδό σας.
Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος;
Πέρασε παραπάνω από μήνας από την τελευταία σας περίοδο, ανησυχήσατε, κάνατε το τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε αρνητικό. Τι μπορεί να συμβαίνει και δεν σας έρχεται περίοδος; Όπως εξηγεί ο Δημήτριος Μπιλάλης, μαιευτήρας- χειρούργος γυναικολόγος, η αμηνόρροια, η απουσία δηλαδή περιόδου για παραπάνω από 35 μέρες, είναι μια διαταραχή του έμμηνου κύκλου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες. Ορίστε μερικές από τις πιθανότερες αιτίες, που θα πρέπει να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Μία σημαντική πάθηση που αφορά περίπου το 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτή η πάθηση, σχετίζεται με τη δημιουργία μικροσκοπικών κύστεων στις ωοθήκες, κυρίως στην περιφέρεια τους, και τη διαταραχή του φαινομένου της ωοθυλακιορρηξίας. Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών οι ωοθήκες παράγουν μεγάλες ποσότητες ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). Τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων εμποδίζουν τα ωάρια να ωριμάσουν φυσιολογικά και έτσι αναστέλλεται η ωορρηξία. Ως αποτέλεσμα η περίοδος δεν εμφανίζεται. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως έχουν σημαντικές διαταραχές κύκλου, είναι συνήθως παχύσαρκες και εμφανίζουν υπερτρίχωση. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του.

Κύστεις ωοθηκών

Κάποιες φορές συμβαίνει, ακόμα και σε γυναίκες με φυσιολογικό ορμονικό προφίλ και μορφολογία ωοθηκών, κάποιο ωοθυλάκιο να μην σπάσει τη χρονική στιγμή της ωορρηξίας και να δημιουργήσει μια κύστη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν και όχι πάντα, τη διαταραχή του κύκλου στο σύνολο του.

Στρες

Το χρόνιο στρες ή ένα δυσάρεστο ξαφνικό συμβάν που προκαλεί σοκ στον οργανισμό μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο μιας γυναίκας. Όμως χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση κάθε διαταραχή να αποδίδεται στο στρες, διότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι, ακόμα πιο σοβαροί. Απαιτείται προσοχή και καλή συνεργασία με το γυναικολόγο ή/και ενδοκρινολόγο για να αποκλειστούν πιο σύνθετα ιατρικά προβλήματα, πχ πρόωρη εμμηνόπαυση ή προβλήματα του θυρεοειδή.

Εξαντλητική δίαιτα η/και άσκηση

Η έντονη καθημερινή άσκηση (αφορά αθλήτριες που κάνουν πρωταθλητισμό) καθώς και οι εξαντλητικές, ανθυγιεινές δίαιτες, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει κάποια τροφική διαταραχή ή ασθένεια που οδηγεί σε χαμηλό δείκτη σωματικής μάζας, είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές στην ωορρηξία καθώς και να μεταβάλλουν την ποσότητα και τη διάρκεια της περιόδου.

Το αντισυλληπτικό χάπι

Το ορμονικό αυτό σκεύασμα μπορεί να μειώσει σημαντικά μετά από κάποιους μήνες χρήσης την ποσότητα του αίματος που απορρίπτεται με κάθε περίοδο, να κάνει δηλαδή την περιόδο ελαφρύτερη. Για το λόγο αυτό είναι μία καλή επιλογή, εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη, σε γυναίκες με πολύ βαριές περιόδους. Σε κάποιες γυναίκες, η μακρόχρονη χρήση του μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές στο μήκος του κύκλου ή και καθόλου περίοδο.

Ασθένειες

Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με το θυρεοειδή αδένα και την ανώμαλη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών (υπο/υπερ-θυρεοειδισμός ή θυρεοειδίτιδες) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στον κύκλο. Άλλες ιατρικές παθήσεις, εξίσου σοβαρές, που μπορεί να επηρεάσουν την ομαλότητα του κύκλου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η ενδομητρίωση, οι πολύποδες και τα ινομυώματα, ο καρκίνος της μήτρας ή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η αναιμία ή άλλες αιμορραγικές διαταραχές, καθώς και ανωμαλίες της υπόφυσης.

Ηλικία, Εφηβεία και Εμμηνόπαυση

Μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρος. Λίγο μετά την εμμηναρχή και στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, μήνες ή ακόμα και χρόνια, πριν τελικά ο κύκλος σταθεροποιηθεί. Επίσης, σημαντικές διαταραχές κύκλου μπορεί να βιώσει μία γυναίκα που βρίσκεται στην κλιμακτήριο. Η κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης, δηλαδή του οριστικού τέλους της εμμηνορρυσίας. Η κλιμακτήριος μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 8-10 χρόνια. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό από κάθε γυναίκα. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου μία γυναίκα μπορεί να χάνει εξολοκλήρου την περίοδο της, να έχει πολύ ελαφριές, σχεδόν ανύπαρκτες περιόδους ή πολύ βαριές περιόδους.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το συκώτι είναι ένα όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας, λόγω του μεταβολισμού των ορμονών της αναπαραγωγής, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο συκώτι και αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει τον σωστό μεταβολισμό των ορμονών αυτών στο σώμα, άρα και την περίοδο.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που προκαλείται από τα χλαμύδια. Τα χλαμύδια εισέρχονται στον κόλπο κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και στη συνέχεια εξαπλώνονται στη μήτρα και τις σάλπιγγες. Τα συμπτώματα της πυελικής φλεγμονής ποικίλουν και περιλαμβάνουν δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, πόνο στην περιοχή της πυέλου και την κάτω κοιλιακή περιοχή, πυρετό, ναυτία, και ορισμένες φορές ανωμαλία στην περίοδο. Επειδή μπορεί να περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου εμφανισθεί κάποιο ενοχλητικό σύμπτωμα, η γυναίκα πρέπει να ελέγχεται για το βακτήριο αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών

Πρόκειται για μία κατάσταση που εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, στις οποίες οι ωοθήκες δεν λειτουργούν κανονικά. Ο έμμηνος κύκλος εμφανίζει σοβαρές διαταραχές, έρχεται σπάνια ή σταματά νωρίς. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία, ή στην περίπτωση που υπάρχει βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό πρώιμης ανεπάρκειας των ωοθηκών ή κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία (πχ Σύνδρομο Turner).

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v