Το στρες της καθημερινότητας συσσωρεύεται με επώδυνες επιπτώσεις για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι παράγοντες που προκαλούν στρες στην καθημερινότητά μας είναι δεκάδες και ενίοτε δεν είναι πάντα αρνητικοί. Όταν όμως οι παράγοντες αυτοί υφίστανται και εμείς από την πλευρά μας δεν δρούμε έτσι ώστε να αναπληρώσουμε τη χαμένη ενέργεια που αυτοί προκαλούν, τότε το στρες συσσωρεύεται και τα πράγματα… αγριεύουν.
Για να μην καταλήξουμε να φτάσουμε στην ολική κατάρρευση λοιπόν, έχει σημασία να μάθουμε τι ακριβώς είναι το συσσωρευμένος στρες και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Τι είναι το συσσωρευμένο στρες; Σκεφτείτε ότι η υγεία και η ενέργειά σας είναι ένας κουβάς γεμάτος με νερό. Στην καθημερινή σας ζωή υπάρχουν πράγματα τα οποία γεμίζουν τον κουβά, όπως ο ύπνος, η διατροφή, ο διαλογισμός, το γέλιο και η ψυχαγωγία.
Παράλληλα όμως, υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες αφαιρούν νερό από τον κουβά. Πράγματα όπως η προπόνηση, το στρες στη δουλειά, τα προβλήματα στη σχέση, η ευθύνη για το μεγάλωμα ενός παιδιού και πολλές ακόμα απαιτητικές καταστάσεις. Φυσικά, όλες αυτές οι δυνάμεις δεν είναι απαραίτητα αρνητικές.
Για μια παραγωγική ζωή, θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρχουν «διαρροές» από αυτόν τον κουβά: η σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο, η εξίσου σκληρή προσπάθεια στο γραφείο σας επιτρέπουν να παράγετε κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία. Όμως ακόμα και οι θετικές «διαρροές» παραμένουν ως τέτοιες και ενδεχομένως να απομυζήσουν την ενέργειά σας. Συσσωρεύονται, και στο σύνολό τους ενδεχομένως να επηρεάσουν την ψυχολογική και σωματική σας υγεία.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσετε όμως, είναι ότι το συσσωρευμένο στρες είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται ακόμα και αν δεν πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Το στρες μιας επιπλέον προπόνησης μέσα στην εβδομάδα, το στρες του να στήσετε μια επιχείρηση από το μηδέν ή να τελειώσετε ένα σημαντικό πρότζεκτ, το στρες του να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας ή να αντιμετωπίσετε ένα κακό αφεντικό ή να ασχοληθείτε με την υγεία των γονιών σας. Όλα αυτά συσσωρεύονται.
Ωραία, και πώς θα κρατήσω τον κουβά μου γεμάτο;
Επιλογές για να «ελαφρύνετε» το σώμα και την ψυχή σας από το συσσωρευμένο στρες, υπάρχουν και δεν είναι τόσο απρόσιτες όσο νομίζετε. Αρχικά θα πρέπει να «γεμίζετε» τον κουβά που αναφέραμε παραπάνω σε καθημερινή βάση, κάνοντας πράγματα που σας ξεκουράζουν σωματικά και ψυχικά. Ποια είναι αυτά;
Να βρείτε χρόνο για σωστό ύπνο, να βγαίνετε με ανθρώπους που σας προκαλούν γέλιο ή να ασχολείστε με πράγματα τα οποία σας ψυχαγωγούν, να προσέχετε τη διατροφή σας έτσι ώστε να έχετε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται και σε αρκετά γενικές γραμμές να «γεμίζετε μπαταρίες» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πιο συγκεκριμένα:
* Οι σωστές συνήθειες ύπνου είναι βάλσαμο για τον οργανισμό, καθώς τον βοηθούν να είναι ξεκούραστος και να εμποδίζει το στρες να μας κατακλύσει. Άλλωστε, τις ώρες που κοιμόμαστε, λήγει ο συναγερμός του άγχους και το σώμα και το πνεύμα μας μπορεί να χαλαρώσει. Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό ωράριο ύπνου και προσπαθήστε να είστε συνεπείς με αυτό.
* Ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Προτιμήστε τις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν την έκκριση των πολύτιμων ενδορφινών, των ορμονών της «ευτυχίας», όμως προσοχή. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να καταπονήσει σώμα και πνεύμα και να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τέσσερις προπονήσεις εβδομαδιαίως είναι μια καλή «ποσότητα».
* Το κλισέ που αναφέρουμε πάντα σε δύσκολες καταστάσεις όντως λειτουργεί. Την επόμενη φορά που θα σας κυριεύσει το άγχος, καθίστε, πάρτε βαθιά ανάσα, κρατήστε την αναπνοή σας όσο μπορείτε και στην συνέχεια αφήστε την σιγά σιγά. Επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Για πιο προχωρημένους, δοκιμάστε μερικά μαθήματα yoga για να νιώσετε στον οργανισμό σας όλα τα αγχολυτικά της οφέλη.
* Η συχνότερη αιτία στρες είναι η προσπάθεια να στριμώξουμε όλες τις υποχρεώσεις μας σε περιορισμένο χρόνο. Η λύση είναι να προχωρούμε βήμα-βήμα, θέτοντας έναν μικρό στόχο κάθε φορά και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτόν.
* Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και οι κρίσεις άγχους διαδέχονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο απροχώρητο για να ζητήσουμε βοήθεια, καθώς ο ειδικός θα μας βοηθήσει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του.