Τα FAQ των αντηλιακών

Τι είναι το SPF; Γιατί χρειάζομαι αντηλιακό στη σκιά; Θα αργήσω να μαυρίσω αν βάλω αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας; Απαντήσεις σε όλες τις (λογικές και παράλογες) ερωτήσεις για την αντηλιακή προστασία.
Τα FAQ των αντηλιακών
Πόσα χρόνια με καθημερινές συμβουλές δερματολόγων να κατακλύζουν τον Τύπο πρέπει να περάσουν για να μην ξανακούσουμε ποτέ το ανεκδιήγητο «δεν βάζω αντηλιακό, γιατί θέλω να μαυρίσω»; Με την ελπίδα ότι φέτος θα γλιτώσουμε, συγκεντρώσαμε –για μια ακόμα φορά– όλες τις (λογικές και παράλογες) απορίες σχετικά με την αντηλιακή προστασία. Κάντε στους γύρω σας και στον εαυτό σας την χάρη, και αποστηθίστε τις απαντήσεις.

Τι είναι το SPF;
Ο δείκτης του αντηλιακού, που μας δείχνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε, απ’ ότι αν δεν φορούσαμε αντηλιακό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν το ανοιχτόχρωμο δέρμα μας χρειάζεται δέκα λεπτά για να καεί στο πρώτο μπάνιο, με ένα αντηλιακό με δείκτη 2 χρειάζεται είκοσι λεπτά.

Τι άλλο προσέχουμε στην συσκευασία των αντηλιακών;
Να αναγράφεται πως παρέχουν προστασία τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την UVB. Η δεύτερη (εκείνη από την οποία μας προστάτευαν τα αντηλιακά της προηγούμενης γενιάς) είναι υπεύθυνη για το κάψιμο. Η πρώτη, όμως, η UVA, είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του δέρματος. Το SPF αφορά μόνο την UVB. Με νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα αντηλιακά πρέπει να αναγράφουν ευκρινώς στη συσκευασία τους ότι προστατεύουν και από την ακτινοβολία UVA.

Θέλω να μαυρίσω γρήγορα. Να πάρω αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη;
Όχι. Να πάρετε αντηλιακό με δείκτη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός σας (30-50 για ανοιχτή επιδερμίδα που καίγεται εύκολα, 10-20 για σκούρα ή ήδη εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα). Παρά την ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση, το αντηλιακό δεν έχει την μαγική ιδιότητα να απενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης του οργανισμού. Με άλλα λόγια, το αντηλιακό σας προστατεύει από το κάψιμο, όχι από το μαύρισμα. Και όχι, το κάψιμο και το μαύρισμα δεν είναι το ίδιο.

Χρειάζομαι αντηλιακό και στη σκιά;
Σαφώς. Μπορεί στη σκιά να μην καίγεστε –ή να καίγεστε δύσκολα, αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα– αλλά το 90% της UVA ακτινοβολίας αντανακλάται από την άμμο, τη θάλασσα και τα βότσαλα της παραλίας, με αποτέλεσμα να βρίσκει τον στόχο του (εν προκειμένω, το δέρμα σας) ακόμα και στην σκιά.

Το περσινό αντηλιακό μου έχει λήξει;
Όχι, αλλά πιθανότατα έχει αλλοιωθεί. Τα αντηλιακά, όπως και τα περισσότερα καλλυντικά, έχουν διάρκεια ζωής δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Οι παραλίες, το αυτοκίνητο, τα καράβια και τα rooms to let όπου πηγαινοφέρνατε πέρυσι το αντηλιακό σας δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «ξηρό και δροσερό περιβάλλον».

Βαριέμαι να ψεκάζομαι συνέχεια. Αν βάλω μεγάλη ποσότητα αντηλιακού από την αρχή, δεν θα είμαι καλυμμένος/η;
Δυστυχώς, όχι. Ο ιδρώτας, το νερό –θαλασσινό και μη– αλλά και η υγρασία και οι πετσέτες εξαφανίζουν το αντηλιακό από το δέρμα. Η βαρετή διαδικασία επάλειψης είναι απαραίτητη κάθε δύο ώρες, και μετά από κάθε βουτιά ή σετ beach volley.

Μα αφού το αντηλιακό μου είναι αδιάβροχο!
Κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο. Απλώς, κάποια είναι ανθεκτικότερα στο νερό από άλλα. Μετά από είκοσι λεπτά κολύμπι, δεν υπάρχει ίχνος αντηλιακού στο δέρμα σας.

Ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για ποια επιδερμίδα;
Γενικά μιλώντας, η αντηλιακή προστασία χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Πολύ υψηλή προστασία (50+), για πολύ ανοιχτές επιδερμίδες, για παιδιά και ορισμένες δερματοπάθειες, υψηλή προστασία (30-50) για ανοιχτές επιδερμίδες, μεσαία προστασία (10-20) για σκούρες επιδερμίδες που έχουν ήδη εκτεθεί στον ήλιο και χαμηλή προστασία (6 και κάτω) για μαυρισμένες και πολύ σκούρες επιδερμίδες.

Ποια είναι η διαφορά του γαλακτώματος από το αντηλιακό σε σπρέι;
Η ευκολία στη χρήση, και μόνο αυτή. Ένα γαλάκτωμα με δείκτη SPF 30 και ένα σπρέι με δείκτη SPF 30 σας παρέχουν ακριβώς την ίδια προστασία.

Δεν θα πάω στην παραλία σήμερα, θ’ αράξουμε στη Χώρα. Δεν χρειάζομαι αντηλιακό, σωστά;
Εκτός εάν η Χώρα στην οποία βρίσκεστε κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία των αντηλιακών μεμβρανών πάνω από τα σοκάκια της, αντηλιακό χρειάζεστε οπουδήποτε έχετε έστω και μία μικρή πιθανότητα να εκτεθείτε στον ήλιο.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v